15102 resultaten
ID: 209436 | Bouwkundig element
Torhoutsesteenweg 114 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf, toegankelijk via een aarden oprit. De hoeve staat reeds aangegeven op de Ferrariskaart. Ten noorden van het erf bevindt zich het woonhuis, eventueel in kern teruggaand tot de 18de eeuw, en ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Op de hoeve is nog een bunker uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig, die deel uitmaakte van het munitiedepot. Witbepleisterde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint. Ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Bruine, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).
ID: 209796 | Bouwkundig element
Torhoutsesteenweg 454 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf tegenover de Boutensdreef. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) aangeduid met woonhuis en schuur ten westen van het erf (zie huidig). Het woonhuis is wellicht in de loop van de 19de eeuw herbouwd. Boerenhuis met lagere aanleunende stalling aan de straat gelegen. Verankerde, bruine baksteen boven een gecementeerde plint onder zadeldak (mechanische pannen). Beplankte schuur onder zadeldak (Vlaamse pannen, golfplaten).
ID: 210020 | Bouwkundig element
Torhoutsesteenweg 48 (Zedelgem)
Centrum voor Kunstmatige Inseminatie, opgetrokken in 1962 in een modernistische stijl naar een ontwerp van architect Arthur Degeyter, met medewerking van architect Hendrik Scherpereel. De architectuur houdt rekening met het karakter van openbaar nut en het landelijke aspect waarbij het geheel in harmonie staat met de omgeving, terrein en oriëntatie. De plattegrond omvat twee parallelle vleugels, oorspronkelijk de zuidvleugel met onder meer lokalen voor administratie en de conciërgewoning, en de langgerekte noordvleugel met de stallen. Tuinaanleg met vijvers tegen het gebouw.
ID: 210022 | Bouwkundig element
Torhoutsesteenweg 52 (Zedelgem)
Historische hoeve, neerhof van het zogenaamd goed "Ter Loo" (nummer 56) zie metalen opschrift op de toegangshekken gevat in witbeschilderde pijlers bekroond met bollen. Achterin gelegen en toegankelijk via een bekiezelde oprit. Het leengoed ter Loo wordt reeds vermeld in 1322. Het is niet duidelijk wanneer de hoevegebouwen voor het eerst zijn opgetrokken. In 1551 is er in elk geval al sprake van een hofstede. In 1847 wordt de woning ver- of herbouwd. De stalling dateert volgens kadastergegevens van 1884. Hoeve met losse bestanddelen in een U-vorm rond een deels gekasseid, deels begraasd erf gelegen. Gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Woonhuis ten noordwesten van het erf. Dubbelhuis boven een grijze, bepleisterde plint en met recentere rechthoekige muuropeningen onder lateien. Schuurstalvolume ten zuidwesten deels met gewijzigde muuropeningen. De dwarsschuur ten noordoosten (zie nummer 52A) is sedert 1993 afgescheiden van het erf.
ID: 210144 | Bouwkundig element
Veldegemsestraat 120 (Zedelgem)
Dieper gelegen hoevetje achter een verkaveling en met uitzicht op de vallei van de Veldbeek. Losse bestanddelen rond een begraasd erf.
ID: 209798 | Bouwkundig element
Zabekestraat 3 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Het kadaster registreert in 1838 de bouw van een kleine woning. Circa 1910 vergroting van de woning. Woonhuis met geïncorporeerde stalling in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).
ID: 209799 | Bouwkundig element
Zabekestraat 8 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De site gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster registreert in 1864 een vergroting van het woonhuis. Woonhuis ten noordwesten van het erf. Bruine, verankerde baksteen boven een grijze plint en witbepleisterde erfgevel onder zadeldak (mechanische pannen). Stalling ten oosten van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).
ID: 210029 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
Hoeve, ontstaan uit het opperhof van de nabijgelegen hofstede Pierlapont, opklimmend tot de 15de eeuw. De bouwvallige gebouwen worden door Charles van Tieghem afgebroken en volledig herbouwd in 1820. Gaaf bewaarde hoeve met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen in verankerde, oranje baksteen onder kort overstekende zadeldaken en met vlechtingen in de zijgevels. De gebouwen omvatten de boerenwoning ten noord, dwarsschuren ten oosten en westen, en een bakhuisje ten noordoosten. Site toegankelijk aan de zuidkant via een populierendreef en metalen hekken gevat in overhoeks geplaatste vierkante bakstenen pijlers. Erf afgescheiden door een meidoornhaag, aan de westzijde resten van een omwalling.
ID: 210030 | Bouwkundig element
Zeedijkweg 23 (Zedelgem)
De naam "Hof ter Pierlapont" wordt pas op het einde van de 20ste eeuw aan de huidige nrs. 23 en 23A gegeven. Heden uitgebaat als kijkboerderij en hoevehotel. Voor het eerst vermeld als "Pierilpont" in 1435. Er is dan reeds sprake van een hofstede. In 1820 wordt aan de westzijde van de Zeedijkweg, aan de overkant van het neerhof, een nieuwe hoeve opgetrokken (zie nr. 20). Circa 1890 wordt een nieuw woonhuis opgetrokken, met de nok parallel aan de straat. Tot op dat ogenblik bestaat de bebouwing uit een woonhuis met parallel daaraan een landgebouw, beiden dwars op de straat. Woonhuis van circa 1890 evenwijdig aan de straat. Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), links een opkamertravee. Ovenhuisje rechts van het woonhuis en landgebouwen aangepast in functie van het huidig gebruik.
ID: 210033 | Bouwkundig element
Zeedijkweg 40 (Zedelgem)
Naar verluidt circa 1850 gebouwd. Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een verhard erf en toegankelijk via een rechte, aarden oprit. Het twee traveeën brede, hoger opgaand deel zou veertig jaar geleden zijn bijgebouwd. Woonhuis met geïncorporeerde stalling in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldaken (mechanische pannen).