Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 23648 | Bouwkundig element

Hoeve

Stationsdreef 185 (Roeselare)
In zijn huidige vorm toegankelijk via dreef van fruitbomen. Vrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen; onder leien schilddak, oorspronkelijk plat dak afgelijnd met balusters, omlopende houten kroonlijst op modillons. Achter de villa, aan noord- en zuidzijden twee oostwest-georiënteerde stallen.


ID: 23696 | Bouwkundig element

Hoeve 't Leen der Hondermarct

Waterstraat 1 (Roeselare)
Hoeve met verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een deels begraasd en gekasseid erf, bereikbaar via populierendreef. Bakstenen stoep voor stalvleugel.


ID: 308392 | Landschappelijk geheel

Pyreneeën

Ronse (Ronse)
Ten zuiden van de stad Ronse ligt het gebied de 'Pyreneeën', een zuidelijke uitloper van de west-oostelijke heuvelkam Kluisbos-Brakelbos. Het landschap kenmerkt zich als een compartimentenlandschap, bestaande uit een mozaïek van bossen, graslanden al dan niet met perceelsrandbeplanting van knotbomen of oude, opgaande populieren (enkele oude variëteiten) en akkers. Aan de rand van het gebied bevinden zich verspreid kleine gehuchten en hoeves. Enkele trage wegen doorkruisen het gebied.


ID: 28501 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolen Brembosmolen en omgeving

Braambos 11-13 (Ronse)
Graan- en bloemwatermolen zogenaamd "Bre(e)mbosmolen" aan de Molenbeek met spaarvijver, taxus en historische voetweg.


ID: 308111 | Landschappelijk element

Voetweg met knothaagbeuken

Breucq (Ronse)
Tussen de vallei van de Trosbeek en het gehucht Breucq is een voetweg gelegen, met daarlangs enkele oude, geknotte haagbeuken.


ID: 28544 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Park met poortgebouw en torenruïne van de familie Snoeck

Doorniksesteenweg 15 (Ronse)
19de-eeuws park, aangelegd door de familie Snoeck en na oorlogsschade in het midden van de 20ste eeuw hertekend door landschapsarchitect Jules Buyssens in een vereenvoudigde pittoreske stijl. Park met rondweg, siervijver en waardevol bomenbestand. Bewaard dienstgebouw en artificiële torenruïne als uitzichtpunt over de omgeving met bijhorende groentekelder. Kasteeltje uit de 19de eeuw vervangen door een L-vormige villa in 1952.


ID: 28543 | Bouwkundig element

Villa Carpentier

Doorniksesteenweg 9 (Ronse)
Landhuis in art-nouveaustijl, gebouwd als buitenhuis van garenfabrikant V. Carpentier en echtgenote M. Huybrechts naar ontwerp van architect Victor Horta van 1899, voltooid in 1903. Wordt beschouwd als de enige villa van Horta met omgevende tuin waar het totaalconcept bewaard bleef.


ID: 28688 | Bouwkundig element

IJzeren passerelle

Ijzerstraat (Ronse)
IJzeren spoorwegbrug of passerelle in gebruik genomen in 1888, opgeblazen door de Duitsers in 1918 en heropgebouwd in 1920, deels met recuperatiemateriaal. Brug met boogconstructie van gesmeed ijzer, aan één zijde losliggend op rolletjes om spanningen en uitzetting bij temperatuurschommelingen op te vangen.


ID: 28732 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Wittentak

Kapellestraat (Ronse)
Gelegen aan de rand van een bospark met Seqouiadreef in de Zandstraat op grond geschonken door de familie Cambier. De oorspronkelijke veelhoekige kapel, opgericht in 1637-1639 na de pestepidemie van 1635-1636, bevond zich iets meer zuidwaarts, op de hoek met de Molekensstraat. Nieuwe bedevaartkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Heilig Rochus gebouwd onder impuls van de familie Cambier. Neogotische kapel naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert en onder leiding van aannemer J. Hantson in 1891, zie jaarsteen in koor.


ID: 28757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Bois Saint-Pierre met dienstwoning, hoeve en tuin

Koekamerstraat 1-2, 3 (Ronse)
Nummer 1. Gesloten hoeve, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw aangebouwd tegen kasteel, met afsluitingsmuur en dwarsschuur. Nummer 2. Dienstwoning bij kasteel, namelijk voormalig jachthuis, door middel van jaarankers in blinde straatgevel gedateerd 1869, doch reeds getekend op Poppkaart van 1862. Nummer 3. Kasteel van twee bouwlagen onder zadeldaken op U-vormige plattegrond, aan de straatzijde uitziend op binnenplaats met bovengenoemde hoevegebouwen. Grote aangelegde siertuin, toegankelijk via ijzeren hek aan ijzeren hekstijlen en bewaarde, deels ommuurde moestuin. Een populierendreef leidt naar Schorissesteenweg.