Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 26486 | Bouwkundig element

Villa Pauline

Leo Tertzweillaan 30 (Gent)
Neoclassicistische villa van 1883 gelegen in een aangelegde tuin, aan de straat afgesloten door een hoge gemetste muur met ijzeren hek tussen vierkante hekpijlers. Onderkelderd bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen op L-vormige plattegrond, onder mansardedak voorzien van oeil-de-boeuf en dakkapel met gebogen fronton. Fraaie houten sierduiventil in de voortuin.


ID: 26881 | Bouwkundig element

Villa des Lilas

Loofblommestraat 20 (Gent)
Achterin gelegen voormalig bloemistenhuis in neotraditionele baksteenarchitectuur, van circa 1900. Omringende tuin afgesloten door een laag bakstenen muurtje en fraai ijzeren hek tussen vernieuwde hekpijlers.


ID: 26919 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Marco Polostraat (Gent)
Voormalig pachtgoed van de abdij van Doornzele, reeds vermeld vanaf de 15de eeuw. Door weilanden omgeven hoeve met losstaande bestanddelen geschikt rondom een ruim beboomd en begraasd erf en toegankelijk via twee ijzeren hekken (een groot en een klein) tussen vierkante, gemetselde hekpijlers.


ID: 26920 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Rozendaele

Marco Polostraat (Gent)
Voorheen omwalde hoeve, naar verluidt toebehorende aan Hollandse ridders. Hoeve met losstaande bestanddelen en beboomd en begraasd voorerf, toegankelijk via een verharde weg afgesloten door een ijzeren hek. Ten oosten, ruim woonhuis van zeven traveeën met één bouwlaag en zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 26604 | Bouwkundig element

Herenhuis met brouwerijgebouwen

Marcus van Vaernewijckstraat 22 (Gent)
Herenhuis met voormalige brouwerijgebouwen in een grote, aangelegde tuin met ijzeren hek op de Brugsesteenweg. Onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; oude kern, doch huidig uitzicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Links aanleunende gebouwen van de voormalige brouwerij Van Hoorebeke.


ID: 26607 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin

Mariakerkeplein 1 (Gent)
De eerste pastorie dateerde uit de 17de eeuw, heropgebouwd in 1782 en met één verdieping verhoogd in 1853. In 1859 omsloten door witgekalkte muur met ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakruitertje. Linker aanbouwsel met één bouwlaag onder lessenaarsdak en haaks op hoofdgebouw ouder dienstgebouw met gewitte gevel, gepikte plint en zadeldak. Omgevende beboomde en ommuurde tuin.


ID: 26606 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte

Mariakerkeplein 2 (Gent)
Oudste vermelding in 937, volgens De Potter en Broeckaert. Waarschijnlijk in oorsprong een driebeukige transeptloze romaanse kerk van vier traveeën met ingebouwde oostelijke toren en koor uit de 10de eeuw., door de eeuwen meermaals aangepast en uitgebreid. De achtkantige kruisingstoren is een der weinig originele onderdelen van de kerk, vermoedelijk opklimmend tot de 10de eeuw. De basilicale kerk vertoont een plattegrond met een driebeukig schip van vijf traveeën.


ID: 26609 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Mariakerkeplein 8-9 (Gent)
Twee aaneensluitende boerenarbeiderswoningen van één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, vermoedelijk uit eind 18de of begin 19de eeuw. Slechts één der oude linden voor het café bleef behouden. Rechts van het huis gietijzeren hek met één bakstenen pijler.


ID: 26374 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Mariakerksesteenweg 160 (Gent)
Hoeve met losstaande bestanddelen aan de straatkant met gracht, begraasd voorerf afgesloten met witgeschilderd ijzeren hek tussen pijlers.


ID: 26673 | Bouwkundig element

Boerenwoning met bijgebouwen

Meerhoutstraat 32-34 (Gent)
Drie huisjes ondergebracht in een voormalig boerenhuis van één bouwlaag, onder zadeldak, uit midden 19de eeuw. Rechts haaks aangebouwde bijgebouwen, volgens kadastergegevens uitgebreid in 1877, langs de straat onderbroken voor een ijzeren hek. Links kleine stal met zadeldak met pomp en stal achterin.