Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 86865 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Sint-Janstraat 36 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis gebouwd in 1848. Hoekpand met achterliggende tuin, waarlangs hoge bakstenen tuinmuur. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder combinatie van schild- en zadeldak. Gebruik van natuursteen voor hoge plint met ingewerkte afgeronde schamppaal. Nieuw parement in rode siersteen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Geaccentueerde middentravee door deur in bewaarde natuurstenen omlijsting met entablement waarboven balkon met eenvoudige ijzeren leuning. Op rechtse muurpenant, natuurstenen gedenkplaat met gebeiteld opschrift. Natuurstenen trap. Haakse achterbouwen met onder meer oculi, getoogde staldeurtjes en nieuwe muuropeningen.


ID: 86868 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Sint-Janstraat 42 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis opgetrokken in 1871-1872 voor de textielfabrikant Jean-Baptiste Vande Vyvere jr. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Dubbelhuis met vlak gepleisterde en geschilderde lijstgevel met doorlopende cordonlijsten. Op rechtermuurpenant kleine natuurstenen gedenkplaat.


ID: 86881 | Bouwkundig element

Gedenkplaat

Sint-Michielstraat 61 (Tielt)
Gedenkplaat aangebracht in opdracht van het stadsbestuur in de late jaren 1940 tegen de zijgevel van het pand nr. 61, op de plaats waar een Poolse soldaat bij de bevrijding in 1944 gesneuveld is.


ID: 86904 | Bouwkundig element

Molensteen

Stedemolenstraat (Tielt)
Molensteen, opgesteld op het beboomd driehoekig grasperkje ter hoogte van het kruispunt met de Volderstraat. Opgegraven bij vernieuwing van het wegdek van de Volderstraat en hier geplaatst in 1984. Mogelijk afkomstig van de Stedemolen, voor het eerst vermeld in 1245 en gelegen op een hoogte aan het westelijke uiteinde van de Ieperstraat, de grens van Tielt-binnen.


ID: 86925 | Bouwkundig element

Vredespark

Tramstraat (Tielt)
Publiek parkje met meerdere toegangen, centrale gazonruimte met zitplekken rond enkele hagen en heestermassieven, geheel omzoomd door sterk gediversifieerde bomen- en struikengordel. Rondgaand pad in dolomiet, met noordelijk gesitueerd deels afgeboord podium. Enkele verspreid opgestelde gedenkstenen geïnspireerd op het vredesthema.


ID: 86933 | Bouwkundig element

Gevelnis met kruisbeeld en gedenkplaat

Vijverstraat 4 (Tielt)
Gevelnis met kruisbeeld en gedenkplaat, aangebracht ter herinnering aan de dood van de drie zonen van dokter Georges Malliet, wiens huis getroffen wordt bij een bombardement in 1918.


ID: 214961 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken Heldensquare

Grote Markt (Tienen)
Herdenkingssite ingericht in 1951, opgevat als een verdiept gekasseid plein voorzien en omzoomd door kastanjebomen en een breukstenen muur met twee toegangen tot het plein.


ID: 214964 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Kabbeekvest (Tienen)
Oorlogsgedenkteken ingehuldigd in 1923, gelegen in een door taxushagen omzoomd, rechthoekig perk en opgevat is als een hardstenen gedenkmuur met centraal een bronzen beeldengroep.


ID: 214963 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Kalkmarkt (Tienen)
Het monument ter ere van de Tiense gesneuvelden en gedeporteerden van de Eerste Wereldoorlog, ingehuldigd in 1923, is een gezamenlijk werk van beeldhouwer Egide Rombaux en architect Léon Govaerts.


ID: 43059 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskapel met necropolis, kerkhof en kerkhofmuur

Pastorijstraat (Tienen)
Kapel opgetrokken uit kwartsiet van Overlaar op basilicaal grondplan, grotendeels daterend uit begin 13de eeuw en grondig gerestaureerd in de loop van de 20ste eeuw.