Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 74421 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wedekensdriesstraat 8 (Kruisem)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen rondom een gekasseide erf; dito oprit en ijzeren hek aan gemetste hekpijlers. Boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 74422 | Bouwkundig element

Hof te Wijkhuyze

Wijkhuizestraat 8 (Kruisem)
Achterin gelegen hoeve met in U-vorm ingeplande gebouwen; voorerf met vijver als rest van de vroegere brede walgracht, deels gedempt circa 1860 en begin 20ste eeuw. Boerenhuis van heden acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met klokkenstoeltje, door middel van ankers 1822 gedateerd in linker zijgevel.


ID: 89714 | Bouwkundig element

Hoeve Vandewalle

Boomgaardstraat 168 (Kuurne)
Voormalige hoeve, heden ingericht als gemeentelijk domein met verschillende recreatieve functies. De oudste vermeldingen van de hoeve gaan terug tot 1405 als het leengoed "Ten Driessche" of nog anders genoemd "Goet te Coppenholle". Omwalde voormalige hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom gekasseid erf.


ID: 89747 | Bouwkundig element

Hoeve

Haantjesstraat 75 (Kuurne)
Kleine, aan de straat gelegen hoeve, nabij de grens met Lendelede. Huidig gebouwenbestand daterend van 1910 maar op een oudere site (minstens 18de-eeuws) teruggaand.


ID: 89748 | Bouwkundig element

Kasteel Coucke

Harelbeeksestraat 16 (Kuurne)
Het Kasteel Coucke, genoemd naar de vlassersfamilie Coucke, heeft vermoedelijk een oudere 18de-eeuwse kern en gaat terug op een oudere site. Nu, dieper in gelegen, in de 20ste eeuw verbouw landhuis te midden van beboomde tuin. Domein aan de straat afgezet door breukstenen muurtje met ijzeren hek geritmeerd door pijlers bekroond door pijlpunten. Dreef naar woonhuis, afgezoomd door berken. Landhuis opgevat als een blokvormig volume op vierkante plattegrond.


ID: 89763 | Bouwkundig element

Herberg-afspanning

Harelbeeksestraat 63 (Kuurne)
Herberg-afspanning, opgericht in 1866 in opdracht van de Kortrijkse brouwer Verschuere. Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde laatclassicistische lijstgevel op plint van arduin. Vermoedelijk later aangepaste zijgevel met versneden trapgevel en aansluitend pilasters, met rondboognis met arduinen rondboog en Christus aan het kruis.


ID: 89803 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Koning Boudewijnstraat 136 (Kuurne)
Dieper in gelegen historische hoeve. Ten zuidoosten van de site loopt de Vaarnewijkbeek.


ID: 89872 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pieter Verhaeghestraat 51 (Kuurne)
Aan de straat gelegen hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, bestaande uit losstaande gebouwen. De site wordt met L-vormige opstelling weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1835) afgebeeld als hoeve met drie volumes U-vormig opgesteld rondom erf en met vermoedelijk bakhuisje ten zuiden.


ID: 89874 | Bouwkundig element

Hoeve

Pieter Vinckestraat 47 (Kuurne)
Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws gebouwenbestand, maar gesitueerd op oudere site. Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom onverhard erf. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers geaccentueerd door lijstje van zwart gebakken tegels; ertussen ijzeren hek.


ID: 89875 | Bouwkundig element

Historische hoeve 't goedt te Locart

Pieter Vinckestraat 90 (Kuurne)
Historische hoeve " 't goedt te Locart", met losse laat 19de-eeuwse bestanddelen, maar gesitueerd op een oudere site. Lage verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een begrint erf.