Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 200935 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Kerkhofweg 6 (Kruisem)
Rechts van de dekenij ligt de begraafplaats, aangelegd vanaf 1844 op grond gekocht van de toenmalige kasteelheer, burggraaf Desmanet de Biesme. Ingezegend op 25 maart 1848 door pastoor Senesal. Het is een volledig omhaagd terrein met een toegangshek tussen vierkante, gewitte bakstenen pijlers. Aan de zuidoostzijde bleef een imposante geschoren taxushaag met aan de binnenzijde een rij populieren bewaard.


ID: 74507 | Bouwkundig element

Hoeve

Kolmstraat 46 (Kruisem)
In een knik van de straat ingeplante voormalige hoeve met boerenhuis ten zuiden en aangepast bedrijfsgebouw ten oosten van het begraasde erf met gekasseide oprit vanaf het fraai ijzeren hek tussen bedrijfsgebouw en noordelijke hoekpijler.


ID: 43970 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kwaadstraat 16 (Kruisem)
Haaks op de straat ingeplante dorpswoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak, in kern uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gecementeerde, grijsgeschilderde voorgevel met verzorgde decoratie in art-decostijl van circa 1925.


ID: 74442 | Bouwkundig element

Burgerhuis met Mariakapel

Landegemstraat 21 (Kruisem)
Alleenstaand burgerhuis in ommuurde tuin met links ervoor, in de muur ingewerkte kapel geflankeerd door gebogen muurschermen en bakstenen pijlers; gekasseid voorpleintje. Houten hek tussen vierkante gewitte pijlers rechts voor het huis.


ID: 43832 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Dionysius

Lededorp 7A (Kruisem)
Georiënteerde parochiekerk ingeplant op een verhoogde terp ten noorden van het dorpsplein binnen het nog behouden ommuurde ovale kerkhof, toegankelijk via een ijzeren hek aan vierkante gemetste pijlers. Links van hek, bewaarde roepsteen.


ID: 43834 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie en zondagsschool en tuin

Lededorp 9, 9A (Kruisem)
De voormalige pastorie van Wannegem-Lede is ingeplant ten oosten van de kerk in de dorpskern en wordt omgeven door een deels ommuurde en omhaagde tuin met op de linker hoek een voormalig zondagsschooltje.


ID: 74300 | Bouwkundig element

Goed te Wolfshage

Lindeknokstraat 8 (Kruisem)
Zeer oud site, vermoedelijk een site met walgracht opklimmend tot de late middeleeuwen, met motte buiten de walgracht en omliggend akkerland en kouter waar, bij prospectie zowel prehistorisch, Gallo-Romeins als laatmiddeleeuws grijs aardewerk aangetroffen werd.


ID: 74336 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandparochie met tuin

Lozerstraat 18 (Kruisem)
De pastorie van Lozer werd links van de parochiekerk gebouwd achterin een deels ommuurde beboomde tuin, afgesloten door ijzeren hekken op bakstenen voet tussen ronde bakstenen pijlers. Het oorspronkelijk huis had drie traveeën en slechts één bouwlaag en werd gebouwd samen met de kerk in 1844.


ID: 74333 | Bouwkundig element

Alleenstaand burgerhuis

Lozerstraat 8 (Kruisem)
Alleenstaand burgerhuis in beboomde tuin, van de straat afgesloten door ijzeren hekken tussen gepleisterde pijlers op arduinen voet. Voortuin met twee liggende leeuwen die toegangsdeur flankeren.


ID: 74388 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Machelsestraat 12 (Kruisem)
Hoevetje met boerenhuis van zeven traveeën onder pannen zadeldak, in kern opklimmend tot eind 18de eeuw. Meidoornhaag en ijzeren toegangshek aan betonnen pijlers. Met gras begroeid en beboomd erf met rechts bij de straat fonteintje van de Kattebeek.