Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 302683 | Bouwkundig element

Kartuizerklooster Sint-Jansberg met omgeving

Kolenbergstraat, Schomstraat, Sint-Jansbergstraat, Steenbergstraat (Halen)
Het voormalige kartuizerklooster van Zelem is met zijn omgeving beschermd als dorpsgezicht. Bij deze bescherming hoort ook de verderop gelegen hoeve Oude Pastorij met zijn onmiddellijke omgeving.


ID: 21783 | Bouwkundig element

Kasteel van Blekkom

Lindestraat 124 (Halen)
Alleenstaand, neoclassicistisch landhuis, in 1859 gebouwd naar ontwerp van architect Jamaer. Gelegen in boomrijk park met vijver. Ten noorden van het kasteel, gesloten hoeve opklimmend tot de 19de eeuw.


ID: 21784 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andreas

Loksbergenstraat (Halen)
Neogotische kruisbasiliek van 1890. Omgevend, ommuurd kerkhof.


ID: 21764 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter-in-Banden

Markt (Halen)
Gotische kerk met driebeukig schip van drie traveeën van eind 14de - midden 16de eeuw. Transeptarmen van één travee en een koor van drie rechte traveeën met driezijdige sluiting, geflankeerd door sacristieën.


ID: 21791 | Bouwkundig element

Kluis van Reynrode en kapel

Oude Leuvensebaan 2 (Halen)
oor het eerst vermeld in 1087 als Renrode, bezit van de abdij van Sint-Truiden. In zijn huidige vorm een rechthoekig complex met gebouwen gegroepeerd rondom een binnenkoer, en aan de zuidzijde verbonden met de kapel.


ID: 21795 | Bouwkundig element

Abdij Mariëndal

Rotemstraat 4 (Halen)
Ook Abdij van Rothem genaamd, thans verdwenen, op het neerhof en het poortgebouw na. Zogenaamde Rotemhoeve, poortgebouw en hoeve van de voormalige abdij Mariëndal. Imposant geheel dat een belangrijk element in het landschap vormt.


ID: 21812 | Bouwkundig element

Kartuizerklooster Sint-Jansberg

Sint-Jansbergstraat 7-8, 9 (Halen)
In 1329 gesticht door de Heer van Diest en zijn tweede echtgenote Johanna van Vlaanderen. Indrukwekkend ommuurd complex gebouwen, gelegen op een heuvel, temidden der velden en boomgaarden.


ID: 306592 | Bouwkundig element

Stadskern Halle

Arkenvest, Basiliekstraat, Beestenmarkt, Brusselsesteenweg, Dekenstraat, Grote Markt, Hoornstraat, Joseph Possozplein, Kardinaal Cardijnstraat, Klinkaert, Kloostergang, Korte Vest, Leeuwenstraat, Maandagmarkt, Melkstraat, Molenborre, Monseigneur Senciestraat, Nieuwstraat, Ninoofsesteenweg, Parklaan, Sint-Katharinavest, Sollenbeemd, Theodore Van Ruycheveltstraat, Vestingstraat, Volpestraat, Vuurkruisenstraat, Zwaanstraat (Halle)
De stad, met een klein centrum maar een uitgestrekt grondgebied dank zij de gehuchten, is gelegen aan de Zenne en het kanaal Brussel/Charleroi, en op de grens met de provincie Henegouwen.


ID: 200091 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kloostercomplex van de sacramentinen

Cypriaan Verhavertstraat 172-174 (Halle)
In 1911 en 1935 gebouwde klooster van de sacramentinen, in een eclectisch geïnspireerde late neogotiek door de Halse architect Sencie. Goed bewaard kloostercomplex en ommuurde kloostertuin met boerderijvleugel en weiland met relicten van een hoogstamboomgaard.


ID: 39592 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vincentius

Gemeenteplein (Halle)
Neogotisch gebouw daterend van 1903, gebouwd ter plaatse van de afgebroken classicistische kerk die in 1750 was opgetrokken ter vervanging van de tot dan toe als parochiekerk fungerende kasteelkapel.