Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1914 resultaten


ID: 308567 | Landschappelijk element

Instorting van de Wachelkoul en toegang Lacroixberg

Burchtstraat, Visésteenweg (Riemst)
De Wachelkoul was vermoedelijk de oudste ontginning van wat we nu de Grote Berg noemen. De bovengrondse ingang naar deze ontginning is zichtbaar in het landschap, dit is een verdiept perceel dat vanuit de Burchtstraat vertrekt. De Wachelkoul is ingestort en deze instorting is op het terrein nog herkenbaar aan de verdiepte ligging, het onregelmatig reliëf en de begroeiing met loofbomen en struiken, onder andere essen en populieren. Rond de instorting zelf liggen enkele graslanden met kleine reliëfverschillen en verzakkingen. De toegang die op dit moment het meeste gebruikt wordt, is de toegang Lacroixberg. Deze toegang is op een later moment opengegraven in de toen al bestaande groeve omdat de oorspronkelijke toegang ingestort was. Een holle weg verbindt de toegang met de Visésteenweg.


ID: 130812 | Landschappelijk element

Burgemeester Marresbaan met wegbeplanting

Burgemeester Marresbaan (Riemst)
Langs het hier afgebakende deel van de Gewestweg N78, ook de Burgemeester Marresbaan genoemd, resteren 23 opgaande platanen. Het weggedeelte is 660 meter lang en de sterk uitgedunde lijnaanplantingen hebben nog 13 bomen in het oostelijke deel en 10 bomen in het westelijk deel. De bomen hebben enorme stamomtrekken, de dikste heeft een stamomtrek van 439 cm en heeft een totale hoogte van 37,5 meter en een kruindoormeter van 29 meter.


ID: 308045 | Archeologisch / Landschappelijk element

Gentombe en omgeving

Tolstraat, Tongersesteenweg, de la Brassinnestraat (Riemst)
De Gentombe is een cirkelvormige grafheuvel uit de Midden-Romeinse tijd en ligt in een kleinschalig open landschap met weiland en hoogstamboomgaarden. Het uitzicht rondom wordt gedomineerd door de aanwezigheid van een aantal monumentale hoeves die het straatbeeld bepalen. Van op de onverharde holle weg is er een open zicht op de boomgaarden en de tumulus. 


ID: 36874 | Bouwkundig element

Kasteel van Genoelselderen

Kasteelstraat 9 (Riemst)
Imposant H-vormig gebouw gelegen binnen een oorspronkelijk waarschijnlijk volledig ommuurd park in landschapsstijl met vijver.


ID: 308064 | Landschappelijk element

Maastrichtersteenweg met wegbeplanting

Maastrichtersteenweg (Riemst)
De Maastrichtersteenweg maakt deel uit van de N79 die Sint-Truiden verbindt met Maastricht. Op het traject tussen Riemst en Maastricht is de historische wegbeplanting met opgaande lindes nog deels bewaard. De steenweg is loodrecht georiënteerd op de kerktoren van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek van Tongeren. De aanleg van deze rechte steenweg gebeurde in de periode 1804-1813 onder het bewind van Napoleon.


ID: 308450 | Archeologisch / Landschappelijk element

Romeinse weg Tongeren-Maastricht deel Billerweg

Oude Steenstraat (Riemst)
De Oude Steenstraat maakt deel uit van het Romeins wegtracé dat ook op de Ferrariskaart wordt vermeld. Ondanks de ruilverkaveling tekent het vervolg van het oorspronkelijke tracé zich nog duidelijk af in het landschap.


ID: 37084 | Bouwkundig element

Kasteel Sint-Pieter

Waterstraat 43 (Riemst)
Nr.43. Alleenstaand XIX-herenhuis, gelegen in een park, via een dreef van beuken en tamme kastanjebomen met de straat verbonden; aan het eind een inrijhek tussen hardstenen pijlers met ijzeren vaasbekroning. Mergelstenen dubbelhuis van zes trav. en twee bouwl. onder zadeldak (kunstleien), met rechth. toren van één trav. en drie bouwl. onder tentdak aan de r.zijde. Rechth. vensters onder hardste


ID: 306290 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Hees met jachtpaviljoen en boswachterswoning

Hees 1, Houtelweg 13 (Rijkevorsel)
Jachtpaviljoen, tot 1757 opklimmende bakstenen centraalbouw met octogonale kern en vier uitstekende vleugels. Boswachterswoning. Jachtbos met drevenpatroon, deels bewaarde walgracht.


ID: 23402 | Bouwkundig element

Hoeve

Beversesteenweg 575 (Roeselare)
Achterin gelegen hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen.


ID: 23809 | Bouwkundig element

Hoeve

De Zilten 125 (Roeselare)
Losse, lage 19de-eeuwse bestanddelen van baksteen onder pannen zadeldaken rondom een begrint erf met in het midden een treurwilg.