Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 78078 | Bouwkundig element

Klein begijnhof

Kleine Dijk 21-26, 28-31, 32 (Diksmuide)
Groep kleine huisjes na de Eerste Wereldoorlog gebouwd voor oorlogsweduwen met steun van het Nederlands-Belgisch hulpfonds "Steun aan België" of de "Stichting van Wezel".


ID: 78361 | Bouwkundig element

Hoeve 't Reuzenhof met Duitse mitrailleurpost

Kruiskalsijdestraat 31 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in het landschap gekenmerkt door een doorlopende toegangsweg vanuit de Kruiskalsijdestraat naar de Moerestraat, afgezoomd met Canadese populieren die naar verluidt in 1946 werden aangeplant. De gekasseide bestrating van deze dreef gaat terug op een militaire weg die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als achtvormige omwalling waarbij de westelijke helft - waarop de hoeve is ingeplant - gedeeltelijk werd gedempt. Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog op de hoevesite, waterput en betonnen pompsokkel met inscriptie '1915' in de weide.


ID: 78096 | Bouwkundig element

Fabrieksloodsen van de jaren 1920

Lange Veldstraat (Diksmuide)
Fabrieksloodsen van de jaren 1920. Tot circa 1940 atelier van de trammaatschappij, nu in gebruik als stelplaats van De Lijn. Opeenvolging van éénbeukige volumes onder raekemdaken (mechanische pannen). Verzorgde witgeschilderde baksteenbouw zie pilasters, casementen en aflijning van de gevelvelden. IJzeren gebint met vakwerkliggers.


ID: 78373 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Lekedorpstraat 29 (Diksmuide)
Elektriciteitscabine van de jaren 1920, zie historiserende inslag: tuitgevels als aandaken op schouderstukken, verzorgde bakstenen deuromlijsting en eenvoudige sierankers.


ID: 78484 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De Groene Poort

Molenstraat 16 (Diksmuide)
De hoeve werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de wederopbouw werd de vooroorlogse opstelling grosso modo gerespecteerd, een aantal gebouwen werden mogelijk op de vooroorlogse fundamenten heropgebouwd, een aantal oude muurresten zijn geïntegreerd in de wederopbouw. Roodbakstenen boerenhuis op het voormalig opperhof, lang geelbakstenen schuurvolume met (dichtgemetselde) stal- en wagenhuistraveeën en voederkeuken en stal met bewaarde geelbakstenen muren van voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78175 | Bouwkundig element

Hoogspanningscabine

Oostendestraat 8 (Diksmuide)
Hoogspanningscabine. Naar verluidt de eerste hoogspanningscabine die door de "Intercommunale West-Vlaamsche Electriciteitsmaatschappij" werd gebouwd. Elektriciteitscabine van 1924-1925 met ingemetselde gedenksteen van 13 september 1925 ter gelegenheid van de voltooiing van het eerste hoogspanningsnet in West-Vlaanderen.


ID: 78450 | Bouwkundig element

Station Oostkerke

Oostkerkestraat 20 (Diksmuide)
Voormalige station van Oostkerke. Stationsgebouw heropgebouwd in de jaren 1920 ter vervanging van het tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste stationsgebouw van circa 1858. Typerende stationsarchitectuur uit de wederopbouwperiode.


ID: 78108 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Stadspark van Diksmuide

Oostvesten (Diksmuide)
Stadspark van Diksmuide, ingesloten door de Oostvesten, de Stationsstraat, de Lange Veldstraat en de Laura Fredericqstraat. Het park werd na de eerste Wereldoorlog ingericht op onteigende gronden die voor 1856 de oostvesten van de stad vormden en waarop in de 18de eeuw nog verscheidene molens stonden.


ID: 78305 | Bouwkundig element

Brug over de Zaadgracht

Oude Zeedijk (Diksmuide)
Brug over de Zaadgracht naar de aanpalende weilanden. Geelbakstenen verankerde brug, vermoedelijk daterend uit de 19de eeuw. Korfboog onder strek, afboording van het wegdek door lage muurtjes.


ID: 78306 | Bouwkundig element

Brug over de Zaadgracht

Oude Zeedijk (Diksmuide)
Brug over de Zaadgracht naar de aanpalende weilanden. Bakstenen brug van na de Eerste Wereldoorlog.