2041 resultaten
ID: 56919 | Bouwkundig element
Velodroomstraat 14 (Oostende)
Neogotisch enkelhuis van circa 1900, oorspronkelijk samenstel vormend met verbouwd nummer 16, naar ontwerp van architect E. Vandewinckel (Oostende). Souterrain, twee bouwlagen, mezzanino en twee ongelijke traveeën onder zadeldak.
ID: 56928 | Bouwkundig element
Vindictivelaan 9 (Oostende)
Schoolgebouw gelegen op centraal terrein tussen de Aartshertoginnestraat (west), de Euphrosina Beernaertstraat (noord) en de Christinastraat (oost), met het hoofdgebouw aan de Vindictivelaan (zuid). Middenpartij (zeven traveeën) deel van oorspronkelijk hotel opgetrokken in classicistische stijl in 1787 in opdracht van de schuttersgilde van Sint-Andreas en Sint-Barbara, ook zogenaamd de Gilde van de Haakbusschieters, opgericht te Oostende in 1677 en voorheen gevestigd in de Sint-Franciscusstraat. Sinds 1878 in gebruik als schoolgebouw.
ID: 56634 | Bouwkundig element
Zandvoordedorpstraat (Oostende)
Georiënteerd bedehuis omringd door parking en grasperkjes, ten zuiden met bewaarde kruisen uit de tweede helft van de 19de eeuw (recente opruiming van het omhaagd kerkhof). Vier grafstenen, 16de, 17de en 19de eeuw, ingemetseld in de zijbeuk- en transeptmuren. Gietijzeren kruis uit het laatste kwart van de 19de eeuw tegen de koorsluiting.
ID: 36753 | Bouwkundig element
Bakkerstraat 1 (Oosterzele)
Oudste vermelding van de kerk teruggaand tot 1155. Oorspronkelijk toegewijd aan de Heilige Blasius en later aan Sint-Agatha die als bedevaartheilige in de kapel werd bezocht voor borstziekten. Omgevend kerkhof met 19de en 20ste-eeuwse graftekens. Waarschijnlijk oorspronkelijk een laatromaanse zaalkerk met westtoren uit de 12de eeuw nadien uitgebreid met transept en koor en verscheidene malen aangepast. De huidige parochiekerk is een typische kleine plattelandskerk in overgangsstijl romaans-gotisch.
ID: 36796 | Bouwkundig element
Dreef 26 (Oosterzele)
Gebouwd in 1901 door de familie Delbecque en hersteld in 1950. Neogotische, bak- en natuurstenen kapel met schuin geplaatste hoeksteunberen en een leien zadeldak.
ID: 36820 | Bouwkundig element
Marktwegel 1 (Oosterzele)
Georiënteerd bedehuis met half omringend en voorts achterliggend ommuurd kerkhof. Heden driebeukige basilicale kerk met transept, koor met halfronde apsis, oksaal in de noordoostelijke hoek; in de zuidoostelijke hoek: traptoren, sacristie etc. kleine aanbouwsels. De kerk omvat twee duidelijk verschillende delen, beide met vroeggotisch uitzicht: enerzijds het driebeukige schip van vijf traveeën in 1877 nieuw gebouwd naar ontwerp van architect Auguste Van Assche en anderzijds de oude oostelijke bouw die tezelfdertijd door dezelfde architect werd gerestaureerd.
ID: 36783 | Bouwkundig element
Sint-Antoniusplein 8 (Oosterzele)
Georiënteerde driebeukige kerk met uitgebouwde westtoren, ingeplant in de oosthoek van het Sint-Antoniusplein, met achterliggend kerkhof. Tijdstip van de stichting van het aanvankelijk romaans bedehuis onbekend. In de 13de eeuw vervangen door een kruiskerk met polygonaal koor. Daarvan bleven het koor met driezijdige sluiting en de zuidelijke kruisbeuk bewaard. Noordelijke transeptarm van gewitte baksteen, daterend van verbouwingen uit de 16de eeuw, evenals de verdwenen vierkante kruisingstoren. Later nog meermaals aangepast en uitgebreid.
ID: 87893 | Bouwkundig element
Gemeenteplein (Oostkamp)
In oorsprong romaanse kerk, doch in de loop van de tijd grondig verbouwd en heden met hoofdzakelijk neogotisch uitzicht. Ten oosten en deels ten zuiden van de kerk is een neogotisch hekken bewaard tussen arduinen pijlers; aan zuidzijde een ingang tussen verjongende pijlers met bekronende smeedijzeren lantaarns.
ID: 87917 | Bouwkundig element
Kapellestraat 11 (Oostkamp)
Neogotische kapel gebouwd circa 1884. Beeldbepalend kapelletje op een rechthoekige plattegrond, met vlakke afsluiting, afgesloten aan de straatzijde door een gietijzeren hekken op een arduinen sokkel en tussen dito pilasters met pinakelbekroning.
ID: 87953 | Bouwkundig element
Kortrijksestraat 320 (Oostkamp)
Neogotische woning, gebouwd rond 1851 samen met het eerste, neogotische kasteel De Breidels voor de conciërge van het kasteel. Heden witgeschilderde baksteenbouw onder een zadeldak met grijze, mechanische pannen en gekenmerkt door veelhoekige arkeltorentjes, puntgeveltjes, kantelen en uitkragende boogfriezen.