Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 48557 | Bouwkundig element

Koortskapel, omgeven door linden

Oud Kerkhofstraat (Dendermonde)
Vrijstaande veldkapel, omgeven door twee geknotte linden vooraan, één oude linde achteraan en daarachter vijf jonge linden die een halve cirkel beschrijven. Kleine devotiekapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en bezocht tegen koorts. Rechthoekige kapel met driezijdige sluiting onder afgewolfd zadeldak met schildvormige kunstleien.


ID: 48859 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Plesbosstraat 1 (Dendermonde)
Op de kaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 is op dezelfde locatie een gebouwengroep aangeduid met losse configuratie en omhaagde boomgaard ten zuiden. De hoeve is van noord tot west omgeven door het bijhorend erf met deels door hagen afgeboorde boomgaard. Een grote eik markeert de toegang van de hoeve. De woning werd in het tweede kwart 19de eeuw vergroot en door aanpassing en uitbreiding van het L-vormig bedrijfsgebouw ten zuiden omgevormd tot gesloten hoeve in het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 131641 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Scheepswerfstraat (Dendermonde)
De linde werd als vredesboom geplant in 1919 na het beëindigen van de Eerste wereldoorlog. Nadien werd bij de lindeboom een oorlogsmonument opgericht.


ID: 48979 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Schoonaardebaan 15 (Dendermonde)
De herenwoning van 1883 is een vrijstaande woning met dubbelhuisopstand in neoclassicistische stijl, met ten westen een aanpalende lagere bijbouw. Het gebouw telt twee bouwlagen en vijf traveeën onder een schilddak met centrale dakkapel. De oorspronkelijke U-vormige plattegrond van het complex werd enkele jaren geleden door de afbraak van de oostelijke bijgebouwen gewijzigd tot een L-vormige. Enkel de bijgebouwen aan de westzijde bleven behouden.


ID: 48898 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Schuurkouterkapel met geleide lindes

Schuurkouter (Dendermonde)
Grote rechthoekige wegkapel met driezijdige sluiting in baksteenbouw onder steil zadeldak met leien en voorzien van een ijzeren sierkruis en bolornament. In de klokvormige voorgevel is de wegkapel op een gevelsteen 1759 gedateerd. De kapel wordt geflankeerd door twee van de oorspronkelijk vier geleide linden.


ID: 48900 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw Ter Noodkapel

Steenweg van Aalst (Dendermonde)
Wat achterin en lager gelegen landelijke devotiekapel, door hoge haag van de straat afgescheiden. De precieze bouwdatum van kapel is niet bekend maar de kapel wordt circa 1871 kadastraal genoteerd maar is mogelijk ouder. kleine kapel met rechthoekig grondplan en vlakke koorafsluiting.


ID: 48976 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel Denderhof

Steenweg van Aalst 114 (Dendermonde)
Het landhuis Kasteel Denderhof is omgeven door een park in landschappelijke stijl met zichtas richting de Dender. Tot het domein behoren ook een dienstgebouw met voormalige stallen, een kapel en de rest van een tuinfolie. Volgens kadastergegevens werd het terrein vermoedelijk omstreeks 1863 bebouwd met drie in U-vorm geplaatste losstaande vleugels die als landbouwuitbating gebruikt werden. Circa 1898 werd het hoofdgebouw vergroot en werd een kleine kapel gebouwd. Tussen 1909 en 1911 liet J. De Bruyn de gebouwen vergroten en werd de villa verbouwd tot een kasteeltje in eclectische stijl.


ID: 48984 | Bouwkundig element

Herenhoeve

Vijfbunderstraat 11 (Dendermonde)
Herenhoeve met ommuurde tuin met herenwoning in neoclassicistische stijl met dubbelhuisindeling. De woning werd in 1885 kadastraal genoteerd ter vervanging van een ouder en kleiner gebouw met dezelfde oriëntatie. Grote langsschuur met doorrit in baksteenbouw onder een pannen zadeldak en daarachter de het lager en smaller wagenhuis met twee steekboogvormige poorten.


ID: 48510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Vlassenbroek (Dendermonde)
Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof. Het kerkhof is omhaagd en is afgesloten door een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. De kerkhofbeplanting omvat onder meer vier taxussen op stam en een geschoren afsluitingshaag met topiary van taxus. Het kerkje klimt in kern vermoedelijk op tot de 11de of 12de eeuw. Uit die periode dateert het deel van het romaanse koor opgetrokken in breuksteen. De in Lediaanse zandsteen uitgevoerde kruisbeuken dateren vermoedelijk uit de 14de of 15de eeuw.


ID: 131642 | Landschappelijk element

Vier op stam gezette taxussen op kerkhof Vlassenbroek

Vlassenbroek (Dendermonde)
Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof werd in 1956 beschermd. Het kerkhof is afgesloten door een haag, toegang tot het kerkhof is er aan de oostzijde via een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. Op het kerkhof zelf, ten oosten van de kerk bij een graf, staan vier op stam gezette taxussen. Samen met de zeven taxustopiary in de afsluitingshaag bepalen deze wintergroene volumes het rustieke karakter van deze site.