2943 resultaten
ID: 59614 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Groeningelaan 9 (Kortrijk)
Beeldbepalende villa van 1904 naar ontwerp van stadsarchitect Joseph Demeere (Kortrijk) in opdracht van mevr. Albéric Goethals-Van Volsem. Terrein in 1900 aangekocht door C. Van Volsem, weduwe van de textielindustrieel A. Goethals-Van Volsem (Linière de Courtrai N.V.). De eigenares liet de tuin onmiddellijk ommuren en aanleggen.
ID: 59618 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Groeningepoort 1, 1A (Kortrijk)
Villa in nieuwe zakelijkheid van 1928 naar ontwerp van Richard Acke (Kortrijk), in opdracht van dr. G. Iserbyt. Het gebouw kreeg de vierde vermelding in de Van De Ven wedstrijd van 1930. De grote ommuurde tuin bevat een moestuin, serre en gloriëtte.
ID: 59635 | Bouwkundig element
Groeningestraat 37 (Kortrijk)
Herenhuis in kern opklimmend tot in de 17de eeuw. In 1683 koopt de Sint-Jorisgilde een huis met erf in de Groeningstraat van Petrus de Groote.
ID: 59636 | Bouwkundig element
Groeningestraat 42 (Kortrijk)
De abdij van Groeninge was achtereenvolgens op drie verschillende plaatsen gevestigd. Groeninge I ontstond vermoedelijk voor 1236 op een grond in Marke, later bekend als het Goed te Rodenborch, daartoe geschonken door Johanna en Agnes van Rodenborch.
ID: 59638 | Bouwkundig element
Grote Kring 4 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 17de-eeuws kloostercomplex, met bakstenen vleugels gegroepeerd rondom een binnenplaats omgeven door gesloten pandgangen. Ten westen van het klooster de zogenaamde "wasplaats" van het klooster. De kapel is opgevat als een niet-georiënteerd bedehuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken tussen 1715 en 1719 en met vernieuwd parement van 1894, naar ontwerp van de Kortrijkse architect J. Carette. Aan de Lange Brugstraat, lange, deels verankerde, bakstenen muur op gepikte natuurstenen plint, waarvan het oudste deel dateert van circa 1664.
ID: 59804 | Bouwkundig element
Kapittelstraat 7 (Kortrijk)
Onderkelderd 18de-eeuws dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Op achtergevel haakse aanbouw onder pannen lessenaarsdak.
ID: 59821 | Bouwkundig element
Kasteelkaai 1, 1A-B (Kortrijk)
Neoclassicistisch herenhuis, met rechts ommuurde tuin, van 1867 in opdracht van V. De Bien, medestichter van de weverij C. Destoop; heden Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling. Onderkelderd halfvrijstaand breedhuis van zeven traveeën + oorspronkelijk vier traveeën heden drie, onder pannen schilddak met één oorspronkelijke + één recente dakkapel.
ID: 60177 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kollegestraat 5 (Kortrijk)
De driegevelvilla, ontworpen door Jozef De Coene, werd opgetrokken in de modieuze cottagestijl, geïnspireerd door de arts-and-crafts-beweging, met decoratieve elementen in art-nouveaustijl. Door de inplanting op een langwerpig hoekperceel ontstaat er een ruime en heldere tuinstrook aan de zijkant en de achterkant van de woning.
ID: 59831 | Bouwkundig element
Kollegestraat 6-8 (Kortrijk)
Huidig gebouwencomplex uit de 16de, 17de, 19de en 20ste eeuw, gelegen binnen Kollegestraat (ten westen), Diksmuidekaai (ten noorden) en Koning Albertpark (ten oosten).
ID: 60860 | Bouwkundig element
Kooigemplaats (Kortrijk)
Georiënteerd neogotisch bedehuis opgetrokken in 1848, naar ontwerp van C. Dehults (Kortrijk), ter vervanging van de Romaanse kerk. De toren wordt heropgebouwd in 1920, onder leiding van L. Damide en aannemer J. Spilers, maar enigszins afwijkend van de 19de-eeuwse toren. Aanpalend ommuurd kerkhof met arduinen grafstenen.