Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 40217 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Meusegemstraat 79 (Meise)
Boerenburgerhuis met anderhalve verdieping en zadeldak (pannen), op een fraai, ingemetseld kapelletje in de straatgevel gedateerd 1885.


ID: 306611 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Nieuwelaan (Meise)
De Sint-Antoniuskapel is een met schijnvoegen gecementeerde pijlerkapel op rechthoekige plattegrond, een lage afgeschuinde hardstenen sokkel en een zadeldak. De kapel dateert vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw aangezien ze nog niet is aangeduid op de topografische kaart van 1867, maar wel op deze van 1902.


ID: 40184 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Steene

Oppemstraat 153-161 (Meise)
Het Hof ten Steene was voorheen een middelgrote gesloten hoeve met een typerende donjon, die mogelijk opklimt tot de 12de of 13de eeuw. Vermoedelijk refereert de benaming ‘Ten Steene’ naar het eerste in steen opgetrokken gebouw in deze omgeving . Het huidige gebouwenbestand, met uitzondering van de donjon, klimt op tot de 17de en 18de eeuw, hoewel de woning grondig werd verbouwd in 1926. De hoeve is tot vandaag één van de dominante factoren binnen de gehuchtskern.


ID: 40188 | Bouwkundig element

Hoeve

Processieweg 21 (Meise)
19de-eeuws hoevetje met fraai volumespel der witgekalkte gebouwen onder pannen zadeldaken; eveneens een kapelletje in één der gevels.


ID: 305449 | Bouwkundig element

Sint-Martinuskapel

Sint-Martenslinde (Meise)
In 1982 naar het oorspronkelijk uitzicht heropgebouwde pijlerkapel met recuperatie van de hardstenen rondboognis en gevelsteen van de voorgaande kapel van 1818.


ID: 40185 | Bouwkundig element

Langgestrekt hoevetje

Strooistraat 5 (Meise)
Hoevetje met één bouwlaag, rechthoekige muuropeningen, pannen zadeldak en een fraai kapelletje in de zijgevel; daterend uit de 19de eeuw.


ID: 305779 | Bouwkundig element

Hoeve

Verbindingsweg 16 (Meise)
Kleine, maar gaaf bewaarde 20ste-eeuwse hoeve, kadastraal geregistreerd als 'totale herbouwing' in 1937 in eigendom van landbouwer August-Jozef Bogaerts-Van Humbeek. Hoewel vlak bij een drukke baan gelegen behield de omgeving haar landelijk karakter en is de hoeve tot vandaag omgeven door akkers en weiland.


ID: 40235 | Bouwkundig element

Hoeve

Westrodestraat 75 (Meise)
Hoeve met gebouwen uit midden 19de eeuw in los verband. Boerenhuis met anderhalve verdieping en pannen zadeldak.


ID: 36242 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Driesstraat 63 (Melle)
Kleine hoeve, erf aan de straat afgesloten door een haag met toegangshek. Boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak, in kern waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw maar met latere aanpassingen.


ID: 36271 | Bouwkundig element

Directeurswoning van het Heilig Hartklooster

Kloosterstraat 54 (Melle)
Directeurswoning van het Heilig Hartklooster, opgericht in een ruime, ommuurde tuin tegenover het klooster. Neogotisch bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder snijdende zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. In de bakstenen muur en tegenover de deur van de woning opgericht bakstenen poortgebouw met neogotische inslag: tuitgevel met schouderstukken op geprofileerde natuurstenen imposten. Tot een spitsboog versmallend spaarveld van de poort voorzien van een nis met Heilig Hartbeeld.