1850 resultaten
ID: 308307 | Bouwkundig element
Watermolenstraat (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn en bevat twee bunkerruimtes, waarvan één voorzien van een schietopening voor mitrailleur.
ID: 308263 | Bouwkundig element
Wetterse steenweg (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze vooruitgeschoven bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevat twee ruimtes, elk voorzien van een schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel.
ID: 308300 | Bouwkundig element
Wetterse steenweg (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevat twee gescheiden ruimtes, waarvan één voorzien op een stuk veldgeschut. De andere ruimte bevatte een schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel.
ID: 308258 | Bouwkundig element
Wulgenstraat (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevat twee ruimtes, waarvan één met een schietopening voor mitrailleur en observatiekoepel en één met een schietopening voor een 47mm veldkanon.
ID: 135401 | Landschappelijk geheel
Hertsberge, Oostkamp, Waardamme (Oostkamp)
Dit gebied omvat de kasteeldomeinen van Gruuthuyse, De Cellen en Erkegem en de jonge veldontginning van het Kampveld en de Papevijvers gelegen in het vertakte benedenstroomse valleigebied van de Rivierbeek. Het Kanaal Gent-Oostende is begrensd door jaagpaden met hoge opgaande bomenrijen die het landschap structureren. De parkdomeinen gaan terug op oude landhuissites, gesitueerd in het voormalige jachtbosgebied van de Warande ten oosten van Oostkamp, en zijn nog herkenbaar aan dreven, bos- en jachtopzichterswoningen en afhankelijke historische hoeven. De Hertsbergebeek en de Waardammebeek hebben een opvallend goed bewaard meanderpatroon.
ID: 87974 | Bouwkundig element
Legeweg 247 (Oostkamp)
Bunker uit de Eerste Wereldoorlog gebruikt voor het opstellen van een zoeklicht om vijandelijke vliegtuigen op te sporen.
ID: 88021 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ravenbosstraat 10 (Oostkamp)
Kasteel onder de vorm van een hofstede, bestaande uit een woonhuis die ten zuiden paalt aan een dwars aangebouwde woontoren met ten noordoosten ervan een voorgeplaatste, ronde traptoren. Woon- en traptoren dateren uit het tweede kwart van de 16de eeuw. Ten noorden van het woonvolume paalt nog een kleiner bijgebouw, een voormalig bakhuis. Het geheel is gelegen in het midden van een terp in een bij de recente restauratie terug aangelegde ronde gracht; bereikbaar via een nieuw ontworpen strakke brug. Bij de omwalde site werd opnieuw een boomgaard aangeplant.
ID: 88082 | Bouwkundig element
Westdijk (Oostkamp)
Bunkers, gelegen op de westelijke oever van het kanaal Gent-Brugge, op het voormalige jaagpad. Samen met nog twee bunkers voorbij de brug van Moerbrugge een kantonnement of magazijnsite vormend, behorend tot de kustverdediging 'Atlantikwall'. Deze bunkers zijn manschapsverblijven en allen identiek aan elkaar.
ID: 305966 | Bouwkundig element
Mellestraat (Oud-Turnhout)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken als onderdeel van de 'Turnhoutkanalstellung'.
ID: 305965 | Bouwkundig element
Steenweg op Sevendonk (Oud-Turnhout)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken als onderdeel van de 'Turnhoutkanalstellung'.