Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 58089 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Doele

Nieuwe Steenweg 1 (Zuienkerke)
Historische hoeve met losse, witgekalkte bestanddelen, nu zwaar verbouwd en omgevormd tot restaurant. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag en stalgedeelte nog aldus herkenbaar. Hoeve aangeduid op kaart van P. Pourbus 1561-1571.


ID: 58106 | Bouwkundig element

In den Boom, herberg annex hoeve

Nieuwe Steenweg 104 (Zuienkerke)
Gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw was lokaal van de toenmalige schuttersgilde. Langgeveltype bestaande uit een woonhuis van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën, met links daarvan, onder dezelfde nok, een stalgedeelte. Mooi volume onder zadeldak met Vlaamse pannen met lagere aanbouwen onder lessenaarsdak en een bakstenen schuurtje.


ID: 58107 | Bouwkundig element

Hoeve De Draaiboom

Nieuwe Steenweg 128 (Zuienkerke)
Eerste vermelding in 1437 als omwalde hoeve ten groten boghaerde, eigendom van de Kartuizers. Aangeduid op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571 als een grote, omwalde hoeve. Nu hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, waarvan enkel de boerenwoning met twee opkamertraveeën onder verhoogde nok is witgekalkt. De gebouwen zijn aan drie zijden van een begraasd erf opgesteld waarbij de oudere gebouwen een L vormen. De boerenwoning is het enige volume dat bij de 19de-eeuwse verbouwingen is behouden.


ID: 58110 | Bouwkundig element

Hoeves De Stove en De Groote Stove

Nieuwe Steenweg 138-140 (Zuienkerke)
Beide hoeves al vermeld in 1690 als pachthoeves van het Brugse Sint-Janshospitaal. Grote hoeves met losse, witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken; boerenwoningen met opkamer; nummer 138 met omwalling. Huidige gebouwen in kern zeker 18de-eeuws, maar werden eind 20ste eeuw omgebouwd. Nummer 140 met gedateerd wagenhuis 1716 en de rosmolen die in 1856 op dit erf werd gebouwd is deels bewaard.


ID: 58091 | Bouwkundig element

D 'Oude Hoeve

Nieuwe Steenweg 28 (Zuienkerke)
Kleine hoeve van het langgestrekte type, bestaande uit een woonhuis en links daarvan een stal onder dezelfde nok. Ongeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak met segmentbogige vensters met bewaard houtwerk, T-vensters met luiken. Eind-19de- of begin-20ste-eeuws.


ID: 58090 | Bouwkundig element

Mottekasteel en hoeve Hof Cleyhem

Nieuwe Steenweg 3-5 (Zuienkerke)
De huidige gebouwen van het kasteel zijn volgens de literatuur 17de-eeuws met verbouwingen in de 18de eeuw en renovatie in de jaren 1960. De site is een unieke getuige is van de hoogmiddeleeuwse wooncultuur in Vlaanderen, gelegen op een motte met vierkante walgracht, te bereiken via een bakstenen boogbrug. De renovatie in 1960-1966 heeft het interieur volledig veranderd, maar behield grotendeels het uitzicht van het exterieur. Het koetshuis gebouwd circa 1848, in rode baksteen van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met Vlaamse pannen. Hoeve met losse bestanddelen, in verankerde bruine baksteen. De boerenwoning is een laag gebouw van zes traveeën en één bouwlaag over pannen zadeldak gedateerd waarschijnlijk 1848, lang stalgebouw van circa 1848 en een dubbele dwarsschuur gedateerd 1836 met bewaard eiken dakspant.


ID: 58093 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwe Steenweg 39 (Zuienkerke)
Hoeve van het langgestrekte type gelegen op een hoger, omwald terrein. Historische hoeve met een erg typerende ligging net ten noorden van de kerk en de pastorie.


ID: 58100 | Bouwkundig element

De Polderhoeve

Nieuwe Steenweg 56 (Zuienkerke)
Hoeve met grote, losse bestanddelen, die teruggaat tot de 17de eeuw. Witgekalkte boerenwoning met geïncorporeerde stallen en met opkamer onder dezelfde nok werd in de jaren 1990 gerenoveerd tot woonhuis. Het huidige schuurgebouw is in 1866 gebouwd, in onbeschilderde baksteen met geïncorporeerd wagenhuis en stal met datering en radvormig uilengat. Erf met bakstenen hekpijlers, laag muurtje, tuin en vijver.


ID: 58102 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwe Steenweg 72 (Zuienkerke)
Dieper gelegen hoevetje uit eind 19de-begin 20ste eeuw, in baksteen met bewaard schrijnwerk.


ID: 58012 | Bouwkundig element

Hoeve Kasteel van Meetkerke

Oostendse Steenweg 51 (Zuienkerke)
Hoeve met lange erfoprit, waarvan de naam verwijst naar de middeleeuwse feodale geschiedenis van de site, namelijk het Kasteel van Meetkerke dat al vermeld werd in 13de-eeuwse bronnen. Mogelijk werd in de 19de eeuw het kasteel in gebruik genomen als hoevegebouw. Nu zijn de resten van het kasteel verworden tot een vrij bouwvallige schuur in donkere baksteen onder laag pannen zadeldak. Het neerhof is één langwerpig volume en in kern zeker 17de-eeuws. De witgekalkte boerenwoning heeft aansluitende stal met stalkruisen.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.