Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7110 resultaten


ID: 131646 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag met topiary van taxus bij kerkhof Vlassenbroek

Vlassenbroek (Dendermonde)
Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof werd in 1956 beschermd. Het kerkhof is afgesloten door een haag en een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. De afsluitingshaag rond het kerkhof bestaat uit een geschoren afsluitingshaag met zeven beeldbepalende taxustopiary. De haag zelf is in oorsprong aangelegd met taxus en is al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met haagbeuk, meidoorn, haagliguster en vlier.


ID: 131647 | Landschappelijk element

Okkernoot op Scheldedijk Vlassenbroek

Vlassenbroek (Dendermonde)
Ten westen van de kerkhofsite van Vlassenbroek staat op de Scheldedijk een okkernoot. Het planten van okkernoten op dijken is hier in deze regio een oud traditioneel gebruik.


ID: 84314 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 12 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, heden niet meer in gebruik als landbouwuitbating. Toegankelijk via een grinten oprit met bakstenen hekpijlers en afgezoomd met jonge knotwilgen. Links van de oprit bevindt zich een (voormalige) kapel. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Ten zuiden van de oprit een boomgaard met meidoornhaag. Woonhuis, waarschijnlijk teruggaand tot de 18de eeuw, in verankerde, bruine baksteen onder pannen zadeldak. Tegenover het huis ligt de voormalige schuur met wagenhuis. Bakhuis.


ID: 84507 | Bouwkundig element

Hoeveke ten Paelmen

Boerderijstraat 11 (Dentergem)
Gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen ingeplant op een ruim grasplein. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Woonhuis met nieuw schrijnwerk naar oud model en met ten oosten en ten zuiden ervan de voormalige stallingen, schuur en wagenhuis. Links van de site staat aan de straatkant een pijlerkapel in 1996.


ID: 84508 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boerderijstraat 18 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Toegankelijk via een metalen hekken geflankeerd door twee linden. Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht maar waarschijnlijk met oudere kern, verankerde baksteenbouw onder zadeldak.


ID: 84472 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Deinzestraat 33 (Dentergem)
Vrijstaande cottage in ruime tuin, omhaagd met rode haagbeuk, volgens kadaster opgetrokken circa 1930. Rode baksteenbouw op onregelmatige plattegrond onder schilddak met asymmetrische topgevel die de rondboogvormige inkompartij omsluit. In- en uitspringende elementen in de vorm van erkers en portieken.


ID: 84321 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Fonteynestraat 7 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen aan een begraasd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778), op de Atlas der Buurtwegen (1843) aangeduid als "Ferme De Clerck". Dubbelhuis, met 19de-eeuws uitzicht, oorspronkelijk met vijf traveeën, recentere toevoeging van twee linkertraveeën zie bouwnaad en lagere vensters. De oprit wordt geflankeerd door twee linden. Bakhuisje ten oosten van het erf.


ID: 84512 | Bouwkundig element

Landbouwbedrijf met winkel en opslagruimte Ten Hecke

Hekkenstraat 41 (Dentergem)
Landbouwbedrijf (fruitteelt) met winkel en opslagruimte, "TEN HECKE", zie houten naambord, oorspronkelijk een kippenkwekerij. Het magazijngedeelte in het midden dateert volgens kadastergegevens van circa 1928, het linkerdeel en het woonhuis zijn circa 1933 toegevoegd. Baksteenbouw onder zadeldaken bedekt met bitumen. Links en rechts van de bebouwing bevinden zich de boomgaarden omgeven met een hulsthaag.


ID: 305881 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Kapellestraat, Wapenplaats (Dentergem)
Op de Wapenplaats in Wakken, naast het oorlogsgedenkteken, staat een jonge opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is aangeplant in 2004 en vervangt de oorspronkelijke vredesboom uit 1919. Dergelijke vredesbomen zijn aangeplant ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 84525 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwkapel met knotlindes

Kluizebosstraat (Dentergem)
Veldkapel, Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de volksmond Weverskapel genoemd naar de huidige eigenaar, zou dateren van vóór 1882. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) of de Vandermaelenkaart (circa 1850) staat geen aanduiding van een kapel, wel op de Militaire stafkaart van 1862, herzien in 1884 en 1910. Gelegen links van het huis nummer 6 en palend aan een weiland, voor de kapel staan twee linden. Kapel is opgetrokken in rode baksteen, rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder zadeldak (roofing), gecementeerde plint.