Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 60864 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Laurentiusparochie

Kooigemplaats 13-14 (Kortrijk)
Voormalige "pastorie" gelegen in de historische dorpskern van Kooigem en op loopafstand van de noordoostelijk gelegen Sint-Laurentiuskerk. De pastorie werd volgens pastoor L. Slosse opgetrokken in 1791, en vervangt de iets dieper in gelegen voormalige pastorie. Vermoedelijk was er reeds in de 16de eeuw een pastorie in Kooigem gelegen ten westen van de kerk. Aansluitende ommuurde tuin.


ID: 59943 | Bouwkundig element

N.V. Blanchisserie de Courtrai

Meensesteenweg 85 (Kortrijk)
Beeldbepalend bakstenen ensemble representatief voor de historische blekerijsite op deze locatie, bestaande uit een lange, blinde straatgevel van de voormalige fabrieksgebouwen uit het interbellum en aansluitend kantoorgebouw, heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. De terreinen van de oude openluchtblekerij Vercruysse-De Pantin werden vanaf 1920 ingenomen en uitgebouwd door de N.V. Blanchisserie de Courtrai.


ID: 59981 | Bouwkundig element

Herenhuis Florin

Minister Tacklaan 33 (Kortrijk)
Hotel Florin, vernoemd naar de opdrachtgever textielindustrieel H. Florin. Deels vrijstaand herenhuis opgetrokken in 1897 naar ontwerp van Henri Maquet. Grote tuin links van het woonhuis aan de straatzijde afgezet door muur van natuursteen en arduin, met een erftoegang gemarkeerd door arduinen pilasters en smeedijzeren hek. Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, met een imposante neoclassicistische lijstgevel opgetrokken uit witte natuursteen op sokkel van arduin.


ID: 59997 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Nieuwstraat 2 (Kortrijk)
Breedhuis met boven de deur inscriptie "MASO..ELIE DELCHAMBRE FABRICANT 1854". Uit de sporenkap met kromstijlgebinte, die uiterlijk uit de 16de eeuw stamt, blijkt dat het gebouw een oudere kern heeft.


ID: 60027 | Bouwkundig element

Herenhuis met tuin en koetshuis

O.-L.-Vrouwestraat 40 (Kortrijk)
Imposant herenhuis met tuin en koetshuis aan het Deken Zegherplein. Op 10 maart 1884 werd een bouwvergunning verleent aan P. Reyntjens-Vanbeveren tot het bouwen van het huidige pand, ter vervanging van het "hotel de la Poste", naar ontwerp van A. Delacroix (Kortrijk). De gevelplaat herinnert aan het verblijf van Hendrik Conscience in dit huis.


ID: 60207 | Bouwkundig element

Dokters- en conciërgewoning

Sint-Jansplein 12-13 (Kortrijk)
Villa in Duitse art-decostijl, gelegen te midden van tuin die heden begrensd wordt door de Pieter de Coninckstraat, Stasegemsestraat en Graaf Gewijde van Namenstraat. In 1931 bouwvergunning voor twee woningen in opdracht van dokter E. Lauwers door architect Hermann Faulborn (Keulen).


ID: 60390 | Bouwkundig element

Fabriek van De Poortere

Sint-Rochuslaan 19, Wagenmakersstraat 46 (Kortrijk)
Fabriek van De Poortere, in 1903 bouwaanvraag voor conciërgerie (of afsluitingsmuur) naar ontwerp van Van Hoecke-Peeters (Gent), nu groothandel verf en decoratiematerialen N.V. Duthoo-Casteur. Rode baksteenbouw verfraaid met witte baksteen. Conciërgerie waarnaast poort die toegang verleent tot binnenkoer waarop de fabrieksgebouwen uitgeven. Onder meer behouden machinekamer en schoorsteen.


ID: 60576 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Walleweg 10-12 (Kortrijk)
Woonhuis haaks op Walleweg en op Straatje in ommuurde tuin. Aan de zijde van de Walleweg, poort met drie arduinen treden. Rode baksteenbouw met verankerde lijstgevels, zijgevel zijde Walleweg met vlechtingen. Getoogde vensters met luiken.


ID: 60577 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mortagnekasteel met park

Walleweg 13-15 (Kortrijk)
Landhuis in cottagestijl van circa 1925, opgetrokken in opdracht van en naar ontwerp van baron de Viron. Gelegen in groot park met twee toegangen: een aan de Walleweg en een aan Bellegemplaats.


ID: 60405 | Bouwkundig element

Passionistenklooster

Wandelingstraat 33 (Kortrijk)
Complex gelegen tussen de Wandelingstraat, Veldstraat en Passionistenstraat en bestaande uit klooster, kloosterkerk en bedevaartstuin. Bakstenen afsluitmuur aan de Veldstraat geritmeerd door de rondboognissen. Aflijnende overhoekse muizentandfries. Uniek is het ingewerkte urinoir met houten klapdeurtjes.