Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 306659 | Bouwkundig element

Dorpskom Vinkem

Gouden-Hoofdstraat , Vinkemstraat , Zomerweg (Veurne)
Kleine 19de-eeuwse dorpskom, langsheen de Vinkemstraat, welke vanaf de Gouden-Hoofdstraat via een rechte hoek afbuigt naar de Sint-Audomaruskerk te midden van het kerkhof. De dorpskern wordt gedomineerd door de kerk en de ten zuiden ervan gelegen omwalde voormalige pastorie, ten noorden ervan boerarbeiderswoningen en ten oosten hoeve Kapelhof. Verder bewaarde traditionele dorpsbebouwing, bestaande uit burger- en arbeidershuizen, waaronder de 19de-eeuwse eenheidsbebouwing aan de Gouden-Hoofdstraat. Ten westen van de kerk bevindt zich een neoclassicistische gietijzeren waterpomp.


ID: 16700 | Bouwkundig element

Landhuis en belfort

Grote Markt 29 (Veurne)
Architecturaal en historisch belangrijk ensemble op noordelijke marktzijde; vormt hoek met voormalige conciërgewoning of huidig Stadhuis op westelijke zijde. Achtergevels en Belfort zien uit op Sint-Walburgapark en Heldenplein. Voormalig Landhuis met ingewerkte kapel, gebouwd in 1613-1621. Hoofdgebouw met voorgevel van negen traveeën en rechter zijgevel van drie traveeën.


ID: 305015 | Bouwkundig element

Gedenkplaten militaire en burgerlijke doden

Grote Markt 29, Heldenplein (Veurne)
Gedenkplaten voor de militaire en burgerlijke doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog uit Veurne met een gedenkplaat ter ere van Koning Albert.


ID: 16689 | Bouwkundig element

Herberg De Kroon uit 1863

Grote Markt 8 (Veurne)
"De Kroon", gelegen op hoek bij Appelmarkt. Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), van 1863. Aan de kant van de Appelmarkt is er een gedenkteken ter herinnering aan generaal Michel en zijn rol tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 213244 | Bouwkundig element

Naamsteen Legerhospitaal L'Océan

Joe Englishstraat (Veurne)
Naamsteen ter herinnering aan het Legerhospitaal L'Océan dat hier in Vinkem tijdens de Eerste Wereldoorlog ingericht was. De naamsteen werd hier in 1986 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 16720 | Bouwkundig element

Bisschoppelijk College

Karel Coggelaan 8 (Veurne)
Gesticht in 1851 als voortzetting van de vroegere Latijnsche Schoole. Complexe gebouwen gelegen op de gronden van de voormalige Sint-Niklaasabdij uit de 17de eeuw. Het college speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog als medische en culturele instelling. Een aediculum herdenkt de leerlingen die tijdens de twee wereldoorlogen zijn omgekomen.


ID: 16994 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkhoek (Veurne)
Gotische hallenkerk met zware westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek, uit de 15de tot 16de eeuw en 1625, met overblijfselen van een romaanse constructie. Restauratiewerken en bouw sacristie in neo-Vlaamse renaissancestijl van L. Viérin. Georiënteerde kerk midden kerkhof met palm- en taxusboompje, afzomende doornhaag en bomen. Gietijzeren hek ten oosten. Calvarie tegen zuidelijke transeptgevel. Eveneens op het kerkhof: oorlogsgedenkteken rechts naast de toegang en Britse en Belgische oorlogsgraven, waaronder voor de Belgische luitenant-generaal Wielemans.


ID: 16997 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Kerkhoek 4 (Veurne)
Zuidelijk georiënteerd gebouw in regionale Vlaamse-renaissancestijl ten zuiden van de kerk. Met bomen afgezoomde omwalling bewaard ten noorden en ten zuiden; omsluit ook de tuin. Bakstenen toegangsbruggetje ten noorden. Voorheen refugium van de Veurnse Sint-Niklaasabdij. Hoofdkwartier van koning Albert tijdens de eerste wereldoorlog zie opschrift van muurplaat rechts van toegangsbrug.


ID: 16916 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiel met kerkhof

Kerkstraat (Veurne)
Georiënteerde kerk ingeplant ten zuiden van de dorpskom, met omringend kerkhof met oude linde, afzomende dubbele rij linden waartussen voetpad, Sint-Apolloniakapelletje uit de eerste helft van de 20ste eeuw, toegangshek en roepsteen. Een oorlogsgedenkteken, heldenhuldezerkjes en een graf voor een Britse piloot herinneren aan beide wereldoorlogen. Laat-gotische kerk gebouwd eind 16de eeuw na vernieling van de vroegere kerk in 1593 tijdens de godsdienstberoerten. De kerk raakte zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd circa 1920 hersteld naar oorspronkelijk patroon onder leiding van architect J. Viérin. 18de-eeuwse calvarie tegen de toren.


ID: 213306 | Bouwkundig element

Gedenkteken militaire en burgerlijke doden

Kerkstraat (Veurne)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden uit Avekapelle uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.