Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7111 resultaten


ID: 84525 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwkapel met knotlindes

Kluizebosstraat (Dentergem)
Veldkapel, Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de volksmond Weverskapel genoemd naar de huidige eigenaar, zou dateren van vóór 1882. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) of de Vandermaelenkaart (circa 1850) staat geen aanduiding van een kapel, wel op de Militaire stafkaart van 1862, herzien in 1884 en 1910. Gelegen links van het huis nummer 6 en palend aan een weiland, voor de kapel staan twee linden. Kapel is opgetrokken in rode baksteen, rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder zadeldak (roofing), gecementeerde plint.


ID: 84343 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Markegemsesteenweg 149 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. Boerenhuis en stallingen gegroepeerd rond een begraasd erf, afgezet met een ligusterhaag. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Gedateerd "1840", zie gevelsteen op de oostelijke zijgevel maar eventueel met oudere (18de-eeuwse?) kern. Voorgevel met negen traveeën waarvan de linker wellicht ca. 1936 werden toegevoegd. Schuur en stal.


ID: 308464 | Landschappelijk element

Op (enen) stam gezette buxus

Nieuwstraat 29 (Dentergem)
Op (enen) stam gezette buxus in het tuinperceel van een voormalige arbeiderswoning.


ID: 84594 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel met linde

Oeselgemstraat (Dentergem)
Heilig Hartkapel, gelegen op de hoek met de Molenstraat. Opgericht na 1918 ter ere van baron Charles Kervyn de Lettenhove die sneuvelde in 1917. Pijlerkapel in rode baksteen op een sokkel onder arduinen waterlijst. Twee flankerende steunberen en uitkragend bovenstuk onder leien zadeldak en met arduinen dekplaten.


ID: 84439 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Maria Troost-in-Nood met gekandelaarde linden

Oostrozebekestraat (Dentergem)
Bedankingskapel van een loteling omdat hij niet werd geloot. Kapel in baksteen, onder zwartpannen zadeldak. Witbeschilderde voorgevel met zwarte plint en dubbele houten deur, bovenaan met glas. Opschrift in het boogvlak.


ID: 84440 | Bouwkundig element

Jan Couckens Kruis omgeven door linden

Sint Amandstraat (Dentergem)
Dit kruisbeeld op de hoek van de Sint-Amandsstraat en de Tieltstraat werd in de jaren 1770 opgericht door Joannes Franciscus Coucke, zoon van Gillis, pachter van het "Goed Ter Hoyen". In 1953 werd het oorspronkelijke houten kruis vervangen door de huidige gietijzeren versie.


ID: 84377 | Bouwkundig element

Villa in omhaagde tuin

Statiestraat 34 (Dentergem)
Villa gelegen in een omhaagde (liguster) tuin, volgens het kadaster gebouwd circa 1924. Diephuis van twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Het eenvoudige, rechthoekige volume heeft aan de straatzijde in de rechtertravee een oplopende erker met bovendaks een golvende afwerking.


ID: 84494 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kruiskapel met leilindes

Vaerestraat, Volderstraat (Dentergem)
Pijlerkapel op noordwestelijke hoek van kruising van de Vaerestraat en de Volderstraat, opgericht circa 1992. Geruggesteund door leilindes in kruisvorm. Spitsboogvormige bakstenen constructie opgetrokken rond een vermoedelijk ouder beeld van de gekruisigde Christus.


ID: 84497 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Volderstraat 26 (Dentergem)
Dieper gelegen hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie afbeelding in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770). Op een balksleutel in het woonhuis is het jaartal "1789" uitgesneden, eventueel is het huis dan herbouwd of aangepast. Volgens kadastergegevens is het huis vergroot circa 1864, op dat ogenblik een pachthoeve van baron Piers de Raveschoot.


ID: 130639 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vrijheidsboom

Wontergemstraat (Dentergem)
De vrijheidsboom is centraal aangeplant op de recent heraangelegde dorpsplaats van Dentergem die zich zuidwaarts van de neogotische Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanuskerk (1854-1856) uitstrekt. De vrijheidsboom gaat hoogstwaarschijnlijk terug tot het begin van de Belgische onafhankelijk (1830) en is als solitaire boom duidelijk beeldbepalend.