Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2579 resultaten


ID: 200228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Les Tilleuls met tuin

Naamsesteenweg 467 (Leuven)
Het betreft een ruime villa met wintertuin, gebouwd in 1905 door architect A. Van Arenberg, heden gelegen in een verkavelde tuin met nog enkele bewaarde bomen.


ID: 42154 | Bouwkundig element

Aulnecollege

Naamsestraat 100, 100A, Schapenstraat 41 (Leuven)
Complex en beeldbepalend gebouwenbestand waarvan aan Naamsestraat de oudste kern gevormd wordt door een aangepast, overwegend eind 18de-eeuws voormalig herenhuis met voorplein en 16de-eeuwse hoofdtoegang.


ID: 42175 | Bouwkundig element

Van Dalecollege

Naamsestraat 80 (Leuven)
Voormalig universiteitscollege, gesticht in 1569. De kern van het complex dateert uit het derde kwart van de 16de eeuw, met verbouwingen uit de 17de eeuw. Binnenin bleven waardevolle 18de-eeuwse interieurs bewaard.


ID: 206169 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de paters van de Heilige Geest

Noormannenstraat 68 (Leuven)
Het complex wordt gevormd door een herhaaldelijk uitgebreide neogotische kloostervleugel, aanpalend een sobere modernistische kapel, een dwarsvleugel en recente paviljoenen met een dagverblijfcentrum, rusthuisflats en andere functies in de ruime tuin.


ID: 73552 | Bouwkundig element

Burgerhuis Het Schrijn

Onze-Lieve-Vrouwstraat 23 (Leuven)
Aan de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Predikherenkerk palend breedhuis dat in 1938 naar de plannen van F. Vandendael voor professor J. Cardijn gebouwd werd.


ID: 306329 | Bouwkundig element

Château Denis met bijgebouw

Remylaan 13 (Leuven)
Château Denis werd kadastraal geregistreerd in 1885 en gebouwd in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de eerste directeur-generaal van de fabriek de heer Denis. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen voor de werknemers van de fabriek. Het eclectische kasteel met een bijgebouw is omgeven door een ruime boomrijke tuin en wordt aan het straatbeeld onttrokken door een bomenrij.


ID: 306808 | Bouwkundig element

Villa naar ontwerp van P. Godts

Rotselaarsesteenweg 74 (Leuven)
Deze villa met kenmerken van de expo-stijl werd opgetrokken in opdracht van de heer René Otte. De bouwvergunning werd afgeleverd in 1957. Plannen voor de woning, de tuinafsluiting en tuinaanleg werden opgemaakt door de architect Pierre Godts uit Kampenhout. Deze villa onderscheidt zich van de overige bebouwing in Wijgmaal vanwege de uitgesproken architectuur met invloeden van de expo-stijl. Kenmerken van deze stijl die ook het ontwerp van Pierre Godts typeren, zijn het gebruik van witgeschilderde baksteen, lessenaarsdaken, sterk uitkragende dakranden en luifels, het gebruik van breuksteen en kenmerkende boomerang-deurgrepen aan de voordeur en garagepoort. De grote vensterpartijen die gericht zijn op de tuin, brengen de woning in nauwe relatie met de buitenruimte.


ID: 73625 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Bethlehem

Schapenstraat 34 (Leuven)
Imposante herenwoning in laatclassicistische stijl die in 1856 in opdracht van de Leuvense industrieel Willem J. F. Janssens en naar het ontwerp van I. G. Druaert gebouwd werd.


ID: 206830 | Bouwkundig element

Zwartzusterklooster

Schapenstraat 80-82, Zwartzustersstraat 2 (Leuven)
Het klooster is een historisch gegroeid complex, zuidgevel gebouwd in 1680, de kapel in de periode 1687-1693, de westgevel in 1757-1763 en de oostgevel in 1861.


ID: 206495 | Landschappelijk element

Tuin De Walque

Straatjesgang (Leuven)
Inpandige tuin, eertijds behorend tot het herenhuis Dewalque, Bogaardenstraat nummer 97. Door de Stad heringericht en sinds half 2000 opengesteld als openbaar buurtparkje.