3068 resultaten
ID: 200234 | Bouwkundig element
Kruiskensstraat (Landen)
Klein gebouw van gecementeerde baksteen met gebruikmaking van zandsteen voor omlijstingen, hoekkettingen en geveldekplaten, gedateerd 1780 en herbouwd in 1899. Het kapelletje wordt omgeven door een ommegang van 14 pijlerkapellen.
ID: 134201 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kruiskensstraat 6 (Landen)
Distilleerderij en burgerhuis, heropbouw circa 1895 van een door brand verwoest hoevecomplex onder burgemeester Jean-Victor Falla. De voortuin is toegankelijk via een monumentaal toegangshek tussen geblokte natuurstenen pijlers. De gebouwen zijn vergezeld van een landschappelijk herenboerenpark, aangelegd vanaf circa 1880, bezaaid met beplantingsheuveltjes, 'fabriekjes' en een spectaculaire folly in de vorm van een toren.
ID: 214011 | Bouwkundig element
Lindestraat 41 (Landen)
Sterk beeldbepalende, minstens tot 1741 opklimmende grote gesloten bakstenen hoeve met pannen zadeldaken, dominant ingeplant ten zuidoosten van de dorpskerk.
ID: 300005 | Landschappelijk element
Lindestraat 41 (Landen)
In de hoek van een driehoekig perceel horende bij een 18de-eeuwse hoeve in de Lindestraat, staat een monumentale linde. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is het perceel nog U-vormig weergegeven en bevond zich hier een bron of poel die afwaterde naar de westelijk gelegen Kleine Gete. De meer strakke driehoekige vorm ontstond mogelijk op het ogenblik dat de straten (verhard) aangelegd werden en is te zien op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1885 en op de Popp-kaart. Het perceel is volledig ommuurd en op de hoek werd hierin een Mariakapel verwerkt. Vermoedelijk werd de boom oorspronkelijk aangeplant als hoekboom om het afsnijden van de hoek in het perceel te voorkomen, maar vervult ondertussen ook een functie als kapelboom. De monumentale linde is beeldbepalend in de straat en gaf deze mogelijk ook zijn naam.
ID: 308397 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Romeinse weg (Landen)
Kapel het Eikske bevindt zich langs de Romeinse weg die de grens vormt tussen Neerlanden (Landen) en Dormaal (Zoutleeuw). De kapelsite, bestaande uit pijlerkapel en omringende bomen, staat boven op de noord-zuidgerichte heuvelrug tussen Neerlanden en Neerhespen en torent boven het omliggende landschap uit. De kapel werd oorspronkelijk opgericht in 1575, naast een eeuwenoude eik. De eik werd aan het begin van de 20ste eeuw vervangen door twee lindebomen, waarvan er nog een op de site staat. Ook de kapel werd door de eeuwen heen verschillende keren vernield en weer hersteld, onder andere in 1978.
ID: 301801 | Landschappelijk element
Wezerenstraat (Landen)
Bij de parochiekerk Sint-Amandus staat een oude paardenkastanje, die al in die hoedanigheid te zien is op een postkaart waarvan de foto werd genomen na de herstelling van de kerk in 1925. Toen was het al een volwassen opgaande boom met ingekorte zware gesteltakken en verwondingen. De boom verkeert nu 90 jaar later in de veteraanfase. Deze dorpsboom staat hier al geruime tijd (mogelijks al rond de 200 jaar), waarom hij hier geplant is werd niet achterhaald. Op de zelfde postkaart zien we dat in de nabijheid van de boom, op het ommuurde kerkhof, een oorlogsmonument werd geplaatst. De boom staat op openbaar domein, een afgesplitst deel dat vroeger deel was van het kerkhof. De Wezerenstraat was hier ooit een voetweg die over het kerkhof liep. Een boom geplant op het openbaar domein en die rond de 200 jaar oud is, kan mogelijks een herdenkingsboom zijn.
ID: 213285 | Bouwkundig element
Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van Sint-Juliaan van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
ID: 305357 | Landschappelijk element
Brugseweg 40 (Langemark-Poelkapelle)
De vredeseik herinnert aan de gevechten bij Kitchener's Wood tijdens de nacht van 22 op 23 april 1915.
ID: 307530 | Bouwkundig element
Eeckhoutmolenstraat 14 (Langemark-Poelkapelle)
De aan de straat gelegen wederopbouwhoeve ‘Rozenhof’ telt drie vrijstaande gebouwen, die vóór 1926 in situ werden heropgebouwd, en een bakstenen veldkapel van na de Tweede Wereldoorlog. De erftoegang wordt geaccentueerd door een hekken tussen bakstenen hekpijlers en door welkomstbomen.
ID: 44079 | Bouwkundig element
Groenestraat 16 (Langemark-Poelkapelle)
Naar verluidt, in 1923 en iets dichter bij de baan heropgebouwd volgens traditioneel schema. Erfoprit aan straat gemarkeerd door twee Canadese populieren; omwalling van vooroorlogse hofstede grotendeels bewaard ten noordwesten van hof.