Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 135218 | Landschappelijk geheel

Brakelbos met Hof ten Bossche en vallei van de Sassegembeek

Opbrakel (Brakel)
Het Brakelbos is een 18de-eeuws boscomplex van vooral beuk als hooghout en gekenmerkt door rechte exploitatiewegen. Ten oosten daarvan loopt de Sassegembeek met hoofdzakelijk regelmatige, kleine percelen meers met perceelsrandbegroeiing. Het Brakelbos ligt op een getuigenheuvel uit het Diestiaan en langs de valleiwanden zijn er verschillende tertiaire ontsluitingen van klei en zand. Er zijn sporen van zavelputten en ijzerzandsteenwinning. De heuvels tellen verschillende bronbossen met bronamfitheaters die de talrijke beekjes voeden waaronder de Sassegembeek-Molenbeek. De vierkantshoeve Hof ten Bossche en het Hof te Fransbeke aan de rand van het bos zijn twee historische ontginningshoeven van de middeleeuwse heerlijkheid Opbrakel.


ID: 308552 | Landschappelijk element

Hof ten Bosscheweg

Opbrakel (Brakel)
De Hof Ten Bosscheweg loopt van bij de gelijknamige hoeve Hof ten Bossche naar het noordoosten over de akkers richting Pullem. De voetweg vormde een alternatieve route voor de steenweg Ronse-Brakel en liep dwars over de kouter.


ID: 135216 | Landschappelijk geheel

Burreken en vallei van de Maarkebeek stroomopwaarts Maarke

Zegelsem (Brakel), Sint-Kornelis-Horebeke, Sint-Maria-Horebeke (Horebeke), Maarke-Kerkem, Schorisse (Maarkedal), Mater (Oudenaarde)
Dit gebied strekt zich over het grondgebied van de gemeenten Brakel, Horebeke en Schorisse uit. Het omvat de bronhoofden van de Maarkebeek (Krombeek) en een deel van de loop van de Maarkebeek. Het heuvelig karakter van dit gebied wordt veroorzaakt door de sterke erosiewerking van talrijke kleine waterlopen. Het bodemgebruik bestaat hoofdzakelijk uit een afwisseling van bossen en graslanden. Er zijn talrijke zichten op de omgeving.


ID: 44815 | Bouwkundig element

Onderwijsgebouw

Bassegem 6 (Brakel)
Hoog breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Laag bijgebouw onder zadeldak palend aan Sint-Apolloniaplein.


ID: 74058 | Bouwkundig element

Villa Les Saules

Berendries 18 (Brakel)
Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd en overstekend pannen zadeldak, gebouwd in 1914-1918 als eigen woning door architect Muyshond.


ID: 74059 | Bouwkundig element

Café In Den Groenen Hond Koopman in Vee

Berendries 32 (Brakel)
Eenvoudig bakstenen boerenwoning van vijf traveeën onder pannen zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 73915 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bergstraat 11 (Brakel)
Semigesloten bakstenen hoeve met U-vormige aanleg, uitbreiding en aanpassing uit begin 20ste eeuw van oudere hoeve; open straatzijde van verharde rechthoekige binnenplaats afgesloten door breed driedelig ijzeren hek. Ten noordwesten, zijdelings aan de straat palend boerenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen. Voormalige veldkapel, gelegen op het achtererf aan voetweg. Rechthoekige bakstenen kapelletje onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 73913 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bergstraat 3 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend boerenarbeiderswoning van vijf traveeën met rechts later aangebouwde stal van twee traveeën, onder doorlopend zadeldak; wellicht begin 20ste-eeuwse verbouwing met uitbreiding van oudere kern. Op het erf, overdekte steenput met overstekend pannen zadeldakje op gewitte baksteen.


ID: 73914 | Bouwkundig element

Hoeve

Bergstraat 4 (Brakel)
L-vormige baksteenbouw uit begin 20ste eeuw met authentiek voorkomen. Boerenburgerhuis van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën met links aansluitende korte dwarsschuur, onder zadeldak. Lang loodrecht achteraansluitend bijgebouw met onder andere stallen.


ID: 74083 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Bieststraat 17 (Brakel)
Half vrijstaand burgerhuis; aflopende voortuin deels omsloten door lage bakstenen muurtjes tussen dito pijlertjes. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit begin 20ste eeuw.