Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

838 resultaten


ID: 133017 | Landschappelijk element

Welkomsteik bij Koolputhoeve

Spuistraat 9 (Bornem)
Een mooi ontwikkelde opgaande eik met hoge takvrije stam staat links van de toegang tot het erf. Welkomstbomen worden meestal per twee aangeplant, vermoedelijk is zijn wederhelft reeds lang verdwenen. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 41588 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Kwabeek

Kwabeekstraat 4-6, Neervelpsestraat 1, 11 (Boutersem)
Kasteel in de kern opklimmend tot 1718, verschillende malen aangepast in de loop van de 19de eeuw en eclectisch verbouwd na 1922; kasteel met aanhorigheden omgeven door park van 16,5 hectare, in oorsprong hooghof-neerhof met watermolen en molenvijver; klassieke 18de-eeuwse dalbodemsite, heraangelegd in vroeg-landschappelijke stijl rond 1830-1835; heraanleg rond 1900 in laat-landschappelijke stijl; sinds 1980 gemeentelijk eigendom.


ID: 132816 | Landschappelijk element

Hoog opgesleunde zomereik als hoekboom

Bijstierstraat (Brakel)
Een mooi gevormde beeldbepalende opgaande eik staat in een weiland als hoekboom. De perceelsgrenzen zijn echter op het terrein niet meer af te lezen, doch op de kadasterkaart is de perceelsverdeling nog merkbaar. De boom heeft een hoge takvrije stam van 8,5 meter.


ID: 130196 | Landschappelijk element

Geknotte eik als grensboom

Fayte (Brakel)
Als dikste, en vermoedelijk ook oudste knoteik in Oost-Vlaanderen vormt deze boom het belangrijkste beeldbepalende object in het graslandcomplex waarvan hij deel uitmaakt, mede door zijn mooie, representatieve groeivorm.


ID: 133372 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Fayte 96 (Brakel)
De grote opgaande zomereik staat in een perceelshoek van een erf.


ID: 133428 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant en kaphaag van haagbeuk

Hayestraat, Hoogbos (Brakel)
De kaphaag van haagbeuk bevindt zich langs de westelijke en oostelijke perceelsgrens van een grasland. Aan de westzijde paalt aan de andere zijde van de haagbeukkaphaag een pad. De westelijke kaphaag maakt deel uit van een houtkant met hakhout van gewone es, opgaande bomen van zomereik, gewone es, grauwe abeel en één knotboom van zwarte els.


ID: 300599 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Kleibergstraat (Brakel)
Langs een losweg die uitgeeft op de Kleibergstraat staat een mooi ontwikkelde opgaande eik. Hij werd er in de hoek van een perceel geplant en vervult er bijgevolg de functie van hoekboom.


ID: 133400 | Landschappelijk element

Knoteik in bosrand

Koningsweg (Brakel)
De knoteik staat in de bosrand van een populierenhooghout en een grasland van de Sassegembeekvallei. De knoteik heeft een traditionele knothoogte van 2 m, maar kreeg later een nieuwere knothoogte van 3 m. Er staat een dunnere knoteik 2 m meer ten noorden van deze knoteik, eveneens in de bosrand.


ID: 300666 | Landschappelijk element

Knotbomenrijen en houtkanten - Sassegembeekvallei

Koningsweg (Brakel)
In de vallei van de Sassegembeek, ter hoogte van een noordelijke uitloper van het Brakelbos ten zuidwesten van Opbrakel, bevindt zich een cluster van knotbomenrijen en houtkanten.


ID: 133414 | Landschappelijk element

Gekandelaarde eik als hoekboom

Leinstraat 71 (Brakel)
De gekandelaarde eik staat in de hoek van de Leinstraat, een akkerland en de voortuin van een hedendaagse villa. De villa staat op de plaats waar vroeger een boerenerf was, waartoe de boom als erfbeplanting toe behoorde. De gekandelaarde boom heeft een omtrek van 272 cm.