Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7022 resultaten


ID: 130971 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden en geschoren hulsthaag

Oostmolenstraat 200 (Aalter)
De erfbeplanting, bestaande uit een hulsthaag en twee welkomstbomen, bevindt zich langs de westzijde van de Oostmolenstraat te Aalter bij een hoeve met losstaande bestanddelen, die minstens opklimt tot de 18de eeuw en gelegen is in een boomgaard.


ID: 131946 | Landschappelijk element

Meidoornhaag met twee geschoren hulstboompjes als hoekboom

Oostmolenstraat 265 (Aalter)
Samen met het knal rode toegangshek wordt het erf van een hoeve afgesloten met een geschoren meidoornhaag. Aan de straatzijde is de scheerhaag bij het begin en einde voorzien van twee op stam gezette hulsten, zij markeren er de hoeken van het kadastrale perceel.


ID: 130193 | Landschappelijk element

Geleide lindendreef bij Poekedorppoort Kasteeldomein van Poeke

Poekedorpstraat (Aalter)
Een dreefje van circa 60 meter lang, gelegen in het park en aansluitend bij de Poekepoort aan de westkant van het kasteeldomein, bij het dorp. Het is een lindendreefje bestaande uit 25 geleide linden. Op het moment van de inventarisatie waren er 7 oude leibomen verdwenen, waarvan er 6 recent zijn vervangen door jonge Hollandse linden. Bij de resterende 18 oude leilindes stellen we twee generaties vast: de 6 oudste, vermoedelijk 18de-eeuwse Hollandse leilinden en 12 geleide zomerlindes die in de leilindendreef werden ingeboet. Drie generaties van linden waarvan de oudste bomen belangrijk zijn als genenbank en ons nog een beeld geven van traditioneel gesnoeide bomen.


ID: 34598 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Prieelstraat 4 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen op omhaagd erf afgesloten met ijzeren hek. Achterin gelegen boerenhuis van vier (?) traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) uit de 18de eeuw.


ID: 130422 | Landschappelijk element

Treurbeuk Gezelleboom

Ruiseleedsestraat 3A (Aalter)
De treurbeuk bevindt zich in een privé-tuin van een woning langs de Ruiseleedsestraat in de dorpskom van Poeke. De kruinstraal bedraagt 10 meter, de hoogte van de takvrije stam 8 meter. De treurbeuk heeft een stamomtrek van 3,29 meter.


ID: 130410 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk bij school De Beuk

Stationsstraat 82 (Aalter)
Een enorme en zéér zwaar ontwikkelde bruine beuk met een stamomtrek van meer 600 cm (gemeten 2003), stond op het terrein van de midden- en basisschool De Beuk. De beukenboom had een takvrije stam van 1,5 meter en had op het moment van de inventarisatie een zeer groot kruinvolume. De boom is om veiligheidsredenen verwijderd.


ID: 130411 | Landschappelijk element

Twee opgaande bruine beuken bij school De Beuk

Stationsstraat 82 (Aalter)
Aan de straatzijde van de midden- en basisschool De Beuk staan twee mooi ontwikkelde bruine beuken.


ID: 130418 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij wegkruis Vijf Ringen

Sterrewijk, Vijfringenstraat (Aalter)
Drie gekandelaarde lindebomen schragen het wegkruis Vijf Ringen dat werd opgericht om de parochiegrens te markeren. Deze vorm van kandelaren is een oude snoeivorm waar bij alle zijtakken periodiek werden gesnoeid. Deze traditionele snoei staat gekend omwille van het gebruik voor loofvoedering en het oogsten van brandhout. In Engeland wordt deze oude snoeitechniek “shredding” genoemd.


ID: 300545 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk

Valkestraat 4 (Aalter)
Hoog opgesleunde beuk vervult een beeldbepalende rol in de dorpskom. De opgaande boom heeft een evenwichtige en mooi ontwikkelde kruin.


ID: 300304 | Landschappelijk element

Drie schermlinden bij herberg

Veldstraat 31 (Aalter)
De drie schermlinden zijn aangeplant ten zuiden van de gevel van de voormalige herberg "De Drie Linden". Het schuin ingeplant gebouw van zeven traveeën is tot de 18de eeuw opklimmend. Mogelijk dateren de leilinden eveneens uit de 18de eeuw.