Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2622 resultaten


ID: 307566 | Landschappelijk element

Kanaal van Beverlo

Balen (Antwerpen), Leopoldsburg, Lommel (Limburg)
Kanaal uit 1854-1857 tussen het militair kamp van Beverlo in Leopoldsburg en het Kempisch kanaal in Lommel.


ID: 52227 | Bouwkundig element

Hoeve met Kempische schuur

Bosstraat 30 (Balen)
Hoeve met vrijstaande Kempische schuur ten zuidwesten, gelegen in een bocht van de weg en aan het kanaal Dessel-Kwaadmechelen. Boomgaard en omhaagde moestuin ten zuiden.


ID: 52231 | Bouwkundig element

Lindehoeve

Heivoort 50 (Balen)
Zogenaamd Lindehoeve, met linderij en omhaagde voortuin aan straatzijde en vrijstaande schuur ten westen; huidig uitzicht van circa 1900.


ID: 52232 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kerkhofstraat 1 (Balen)
Vrijstaande langgestrekte hoeve van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 51965 | Bouwkundig element

Arbeidershuis

Molenveld 68 (Balen)
Vrijstaande arbeiderswoning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 135163 | Landschappelijk geheel

Leiemeersen en Kanaal Gent-Brugge

Beernem, Oedelem (Beernem), Oostkamp (Oostkamp)
Dit gebied omvat een deel van de kanaaldepressie van Beernem met onder meer het Kanaal Gent-Brugge met bomenrij, jaagpad en enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. In het natuurreservaat Leiemeersen ligt nog een gedeelte van de oorspronkelijke loop van de Zuidleie. Aansluitend bij het kanaal en langs de (zij)beken liggen gronden die continu een hoge grondwaterstand kennen en nog steeds grotendeels als grasland (hooi- of weiland) in gebruik zijn. De percelen worden begrensd door afwateringsgrachten en sommige hebben nog knotbomenrijen langs de perceelsranden.


ID: 135142 | Landschappelijk geheel

Assebroekse Meersen, Beverhoutsveld en Bergskes

Oedelem (Beernem), Assebroek (Brugge), Oostkamp (Oostkamp)
Dit gebied omvat het voormalige uitgestrekte en thans door talrijke bomenrijen doorsneden Beverhoutsveld met aansluitende graslanddepressie van de Assebroekse Meersen. Het gebied De Bergskes ligt meer verheven op een uitloper van de dekzandrug Maldegem-Stekene. De overgang tussen de dekzandrug en de achterliggende depressie gebeurt bruusk en is goed zichtbaar op het terrein. Ook landschappelijk komt hij goed tot uiting door het contrast tussen het eerder gesloten landschap op de dekzandrug (bebossing) en het half open meersengebied met veel perceelsrandbegroeiing en dominant graslandgebruik. Ver-Assebroek bestond vermoedelijk uit een ringwalsite uit de 11de-12de eeuw, nu staat op de site van het neerhof de kerk en het leenhof.


ID: 89143 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Govaertskapel met devotieparkje

Beekstraat (Beernem)
Genezingskapel toegewijd aan Maria. Aansluitend bedevaarparkje, via een dreefje van knotbomen bereikbaar vanaf de Beekstraat. Gebouwd in 1884 in opdracht van de familie Govaert, notaris te Jabbeke. Volgens het kadaster gebouwd in 1885. Toegankelijke kapel van baksteen voorzien van imitatievoegen en een gele afwerking. Geheel onder een zadeldak bedekt met leien. Rondom de kapel bevinden zich zeven ommegangkapellen die elk een van de Zeven Smarten van Maria vertegenwoordigen. Ze zijn gebouwd voor 1951.


ID: 89138 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Beekstraat 37 (Beernem)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Gelegen op een omhaagd perceel met meidoornhaag op de hoek van de Sint-Jansdreef.


ID: 89209 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bruinbergstraat 11 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning van vier traveeën, waarvan één opkamertravee, en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Bijhorende nutsgebouwen ingeplant op een perceel omhaagd met een meidoornhaag. Vooraan is een nieuwe woning gebouwd.