2075 resultaten
ID: 214702 | Bouwkundig element
Waterstraat 18 (Antwerpen)
Voormalige stallen van Villa gelegen Waterstraat 20, in 1927 omgebouwd tot huizen, tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als weeshuis, in 1947 op opvallende wijze uitgebouwd met een neogotisch kerkje gewijd aan Sint-Theresia.
ID: 135393 | Landschappelijk geheel
Anzegem (Anzegem), Huise, Kruishoutem, Nokere, Ouwegem, Wannegem-Lede (Kruisem), Heurne, Mullem, Oudenaarde (Oudenaarde), Waregem (Waregem), Moregem, Ooike, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat een deel van de ‘Vlaamse Ardennen’ ten westen van de Schelde en vormt een onderdeel van het uitgestrekte Schelde-Leie interfluvium. De heuvelkammen liggen hier dominant in het landschap. De kouters zijn van elkaar gescheiden door beekvalleien. Kleinschalige dorpskernen liggen verspreid in het landschap. Hoeves, kasseiwegen en windmolens bepalen mee het beeld.
ID: 81393 | Bouwkundig element
Dorpsplein (Anzegem)
Hoger gelegen georiënteerde driebeukige hallenkerk, omgeven door druippad, omlopend pad afgezoomd door leilinden. Ten zuiden van de kerk, parkje met Lourdesgrot afgezet door ijzeren hekje. Van de oorspronkelijk romaanse kruiskerk van eind 12de, begin 13de eeuw, resteert de vieringtoren met rechthoekig grondplan, het opgaand metselwerk van de transeptvleugels en delen van het in 1686 verbouwde koor. Het driebeukige schip is een wijziging uit de jaren 1820, naar ontwerp van architect L. Vuylsteke.
ID: 81524 | Bouwkundig element
Gijzelbrechtegemstraat (Anzegem)
Niet georiënteerd landelijk kerkje gelegen op een heuvelrug ten noorden van de Scheldevallei. Omringend kerkhof op rechthoekige plattegrond afgezet door bakstenen muur. Neogotisch bedehuis opgetrokken tussen 1854 en 1859, naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison.
ID: 81602 | Bouwkundig element
Juliaan Claerhoutstraat (Anzegem)
Georiënteerde dorpskerk gelegen binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof tegrond met in het zuidoosten 17 graven van slachtoffers van het Gemenebest. In 1818 wordt de huidige laat-classicistische kerk gebouwd, ter vervanging van de in verval geraakte vroeg-gotische kerk, naar de plannen van Lodewijk Vuylsteke.
ID: 81743 | Bouwkundig element
Kerkdreef 1 (Anzegem)
In oorsprong romaans kerkje, gelegen ten noorden van het kasteel met neerhof van de heren van Vichte. Georiënteerd bedehuis omgeven door grasperk afgezoomd door beukenhaag. Voorheen met omringend kerkhof, gesloten in 1930.
ID: 81765 | Bouwkundig element
Oudenaardestraat (Anzegem)
Moderne georiënteerde zaalkerk van 1962 naar ontwerp van Christ Vastesaeger. Bedehuis met rechthoekige plattegrond, bruine baksteen horizontaal belijnd door betonnen muurbanden, tevens gebruik van glasdallen.
ID: 81580 | Bouwkundig element
Stijn Streuvelsstraat 1 (Anzegem)
Georiënteerd neogotisch kerkgebouw van 1854-1856 naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison (Kortrijk). Het bedehuis wordt opgetrokken ter vervanging van de in 1840 vernielde kerk. Kapel, aansluitend bij het kerkgebouw ten noordoosten. Treurwilgen aan de westzijde. Zuidzijde gemarkeerd door twee grafmonumenten.
ID: 81500 | Bouwkundig element
Vichtsesteenweg (Anzegem)
Moderne georiënteerde zaalkerk van 1939-1940 naar ontwerp van Remi Delarue (Anzegem). De plattegrond ontvouwt: schip van drie traveeën, transept van één travee met rechte sluiting, koor met halfronde sluiting. Deels ingewerkte toren op noordwestelijke hoek.
ID: 81703 | Bouwkundig element
Westdorp 1 (Anzegem)
Georiënteerd bedehuis in kern teruggaand tot de 13de eeuw, maar het huidig neogotisch uitzicht wordt bepaald door de ingrijpende verbouwingswerken op het einde van de 19de eeuw naar ontwerp van A. Van Assche. De interieurdecoratie van de kerk wordt uitgevoerd door L. Bressers circa 1907. Ten oosten van de kerk bevinden zich resten van de ommuring.