157 resultaten
ID: 38569 | Bouwkundig element
Drapstraat 16 (Nazareth)
Neogotisch bakstenen complex, gesticht in 1878, ontworpen door architect Modeste De Noyette, met voortuintje afgesloten door een haag en laag bakstenen muurtje. Linker hekpijler met nieuw ommegangkapelletje. Hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels en voorzien van een zeshoekig houten klokkentorentje onder leien naaldspits.
ID: 9443 | Bouwkundig element
Brusselseheerweg 43 (Ninove)
Merkwaardige woning, schuin ingeplant aan een bocht van de straat, nabij de grens met Lieferinge. Voormalig "godshuis" of "hospitaal voor passanten", reeds vermeld in de 14de eeuw (?); in de 17de eeuw, een hospitaal voor ouderlingen.
ID: 36829 | Bouwkundig element
Pelgrim 50 (Oosterzele)
Oorspronkelijk een herenhuis, sinds 1866 godshuis voor ouderlingen, meisjes- en bewaarschool bediend door de zusters van Opbrakel. Het hoofdgebouw aan de straat, klooster en rusthuis, van twee bouwlagen en negen traveeën, bewaart het oorspronkelijk volume en de travee-indeling van een dubbelhuis uit het derde tot vierde kwart van de 18de eeuw. Leien schilddak met klokkenstoel.
ID: 27253 | Bouwkundig element
Markt 40 (Oudenaarde)
In de 19de eeuw beschouwd als zogenaamde Boudewijnstoren, naar de toen vermeende bouwheer uit de 11de eeuw, Boudewijn V, graaf van Vlaanderen; vermoedelijk eerder een resterend deel van een romaans steen uit de 12de eeuw, namelijk een stedelijke patriciërstoren als statussymbool met aanleunende zaalbouw. Toren van Doornikse breuksteen op nagenoeg vierkant grondplan van heden vijf bouwlagen onder tentdak. Aanpalend, laatgotische voorgevel, vermoedelijk gebouwd in de eerste helft van de 16de eeuw in plaats van middeleeuws zaalbouw. Onderkelderde zandsteenbouw met lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
ID: 31039 | Bouwkundig element
Gasthuisplein 1, Gasthuisstraat 3, 3A (Poperinge)
Oorspronkelijk fungeerde het pand als passantenliedengasthuis onder de leiding van kloosterzusters. Oudst bewaard gedeelte met grosso modo T-vormige plattegrond, omvattend een kapel met kloostergang, een sacristie en een voormalig reftergedeelte. De huidige gebouwen dateren uit het vierde kwart van de 17de eeuw, de 18de eeuw en de 20ste eeuw.
ID: 31211 | Bouwkundig element
Sint-Annaplein 1-2, 5-6, 8-10, 11, 14-23, 25, Sint-Annastraat 5-7 (Poperinge)
Caritatieve stichting onder de bescherming van de Heilige Anna door kanunnik Proventier, verbonden aan het kapittel van Terwaan en Sint-Omaars, en aan het seminarie van Ieper. In 1769 voorzag hij de bouw van 12 huisjes voor arme weduwen en ongehuwde vrouwen. In 1782 volgde een uitbreiding met 9 huisjes geschonken door kanunnik Mazeman, en in 1848 tot 26 huisjes. Tot op heden behouden caritatief karakter.
ID: 2121 | Bouwkundig element
Hekkestraat 9 (Puurs-Sint-Amands)
U-vormig, vrijstaand complex in regionalistische stijl, opgericht in 1875 door het toenmalige Bureel van Weldadigheid, in 1884 uitgebreid met boerderij en in 1888 met kapel.
ID: 2914 | Bouwkundig element
Dorp 45-46 (Sint-Katelijne-Waver)
Sterk aangepast dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder later pseudo-mansardedak, opklimmend tot einde 19de eeuw.
ID: 81232 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 11-57 (Sint-Laureins)
Opgericht in 1843 door juffrouw Antonia Van Damme van Sint-Laureins, die haar omvangrijk fortuin gebruikte om een hospice voor ouderlingen, een tehuis voor wezen en een hospitaal voor zieken te laten bouwen. Imposant neoclassicistisch gesloten bakstenen complex op rechthoekige plattegrond met verschillende, symmetrische vleugels gegroepeerd rondom twee binnenhoven, oorspronkelijk een afdeling voor mannen en vrouwen, aan de oostzijde gemarkeerd door een uitspringende kapel met neorenaissancekoepel en belvedère.
ID: 23033 | Bouwkundig element
Begijnhof 30 (Sint-Truiden)
Alleenstaand huis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, met huidige, classicistische gevelordonnantie uit de tweede helft van de 18de eeuw, doch oudere kern uit de 17de eeuw.