Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1256 resultaten


ID: 303072 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beukendreef bij Hof ter Welle

Anna Piersdreef (Beveren)
De toegangsdreef naar het Hof ter Welle is aangeplant met bruine beuken. De lommerrijke beukendreef heeft plantafstanden van 15 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen. De dreef is beeldbepalend en bovendien vrij van autoverkeer.


ID: 17162 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof ter Welle

Anna Piersdreef 1-2, Lesseliersdreef 49A (Beveren)
Kasteel aan het einde van een dreef met beuken en paardenkastanjes. Brede ovale omwalling waarbinnen een ruime, trapezoïdale voorkoer met schoolgebouwen en ten oosten ervan - bereikbaar langs een bakstenen brug op drie korfbogen - het kasteel op rechthoekige plattegrond.


ID: 303074 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met opgaande bruine beuken bij Hof te Saksen

Bosstraat (Beveren)
De toegangsdreef vanaf de Bosstraat naar het Hof ter Saksen is aangeplant met bruine beuken. De beeldbepalende beukendreef heeft ruime plantafstanden van 15 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen en is bovendien vrij van autoverkeer.


ID: 17450 | Bouwkundig element

Klooster der zusters franciskanessen

Brugstraat 11 (Beveren)
Gebouwengroep ingeplant rond een vierkante binnentuin met een hoofdgebouw uit de tweede helft van de 18de eeuw, een hoge bakstenen kapel van 1898 en recentere klooster- en schoolgebouwen uit eind 19de tot begin 20ste eeuw.


ID: 17185 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Cortewalle

Essendreef 2, Zwarte Dreef 1 (Beveren)
Waterburcht gelegen in een uitgestrekt park ten zuiden van de rijksweg Antwerpen-Rijsel, waarin tevens een koetshuis met oranjerie en gietijzeren hangbrug op te merken zijn.


ID: 17404 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland-instituut

Grote Baan 183 (Beveren)
Oudste gebouw uit 1894 in neobarokstijl, met tien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak voorzien van kleine dakkapellen. Parallel aan het hoofdgebouw en er deels ingewerkt: ruime neogotische kapel van acht traveeën + drie doksaaltraveeën en lagere, rechthoekige sacristie met lancetvensters.


ID: 17111 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof ter Saksen

Hof ter Saksendreef 1-2, 3A-B (Beveren)
Het Hof ter Saksen bevindt zich op een uitgestrekt domein ten zuidwesten van het centrum van Beveren. Het domein bestaat uit een park van circa 10 hectare met het kasteel, de oranjerie en voormalige hoeve en als onmiddellijke bufferzone circa 25 hectare landbouwgrond.


ID: 17214 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Hooghuisstraat 8X (Beveren)
Niet georiënteerde neoclassicistische kerk, aan de rand van de dorpskom gebouwd en omringd door het kerkhof waarvan de gietijzeren afsluiting van 1857 nog gedeeltelijk bewaard bleef. Het kerkpleintje ervoor is beboomd met een dreef van linden; voorts oorlogsgedenkteken en dorpspomp.


ID: 303073 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met jonge linden bij Hof ter Saksen

Paul Rotsart de Hertaingdreef (Beveren)
De oude beuken toegangsdreef van het Hof ter Saksen werd in 2006 vervangen met plantsoen van Hollandse linde. De weg is gekasseid en heeft aan beide zijden een comfortzone voor fietsers en wandelaars. Tweeënveertig jonge bomen (maat 20/25) werden aangeplant met ruime plantafstanden van 17 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen.


ID: 135100 | Landschappelijk geheel

Heverleebos - Zoet Water - Meerdaal- en Mollendaalbos

Bierbeek (Bierbeek), Heverlee (Leuven), Blanden, Haasrode, Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert, Vaalbeek (Oud-Heverlee)
Dit oude boscomplex, aansluitend op het Arenbergkasteel te Heverlee, was lang het domein van de familie de Croy en de hertogen van Arenberg. Archeologische vondsten en relicten, waaronder talrijke grafheuvels en oude wegen getuigen van bewoning van de steentijden tot de Romeinse tijd. Het dambordvormig wegenpatroon in dit voormalig jachtterrein verbindt al enkele eeuwen Heverleebos en Meerdaalwoud. Er is eveneens een sterpatroon, verschillende salons en een arboretum. Daarnaast bleven talrijke holle wegen en andere georelicten bewaard. Ter hoogte van ‘‘t Zoet Water’ wordt het plateau versneden door de Vaalbeek. Langs dit riviertje en 5 vijvers vind je relicten van een omwald opper- en neerhof uit de 16de eeuw (kasteel Harcourt), een langshuis (Het Spaans Dak) uit de 16de-17de eeuw, de 18de eeuwse Kapel van O.L.Vrouw-van-Steenbergen en het ‘Lunapark’ uit de jaren 1930.