Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1406 resultaten


ID: 73772 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Ruygerswatermolen

Geraardsbergsestraat 20 (Brakel)
Gesloten hoeve in baksteenbouw onder pannen zadeldaken, vroeger met watermolen, gelegen naast Dorenbosbeek met verdwenen bijpas en spaarbekken.


ID: 73995 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hellenhoek 1 (Brakel)
Hoeve voorheen met losse bestanddelen minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, in het derde kwart van de 19de eeuw uitgebreid en aangepast tot gesloten hoeve. Bakstenen hoevegebouwen onder snijdende zadeldaken en gekasseide rechthoekige binnenplaats met centrale mestvaalt en recent overbouwde mestput.


ID: 74072 | Bouwkundig element

Hoeve Hembroek

Hollebeekstraat 22 (Brakel)
Van de oorspronkelijke hoevegebouwen rest slechts de vleugel ten zuidwesten met woonhuis. Boerenwoning van zes traveeën met links twee aanpalende staltraveeën, onder doorlopend zadeldak, in kern vermoedelijk opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw. Aalpomp rechts.


ID: 74073 | Bouwkundig element

Hof ter Planken

Hollebeekstraat 79 (Brakel)
Historische pachthoeve geïsoleerd ingeplant in de noordoostelijke uithoek van Parike op de rand van de vallei van de Pachtbosbeek. Al vermeld in 1400, in 1571 als bezit van de Gentse Sint-Pietersabdij. Bakstenen hoevegebouwen waarvan slechts weinig overblijvende delen uit de 17de en de 18de eeuw, merendeels gewijzigd of vervangen in de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw.


ID: 73786 | Bouwkundig element

Afspanning en hoeve In den groenen Jager

Jagersstraat 83 (Brakel)
Oorspronkelijk semigesloten complex met U-vormige aanleg volgens kaartmateriaal minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, in de 19de en 20ste eeuw diverse malen verbouwd en vergroot tot gesloten hoeve.


ID: 43721 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Kanakkendries 1 (Brakel)
Overhoeks aan de straat palende gesloten hoeve; bakstenen hoevegebouwen, merendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw, vervangen oudere hoeve; markerende linde ten oosten aan straathoek. Rechthoekige gekasseide binnenplaats met centrale mestvaalt. Bakstenen boerenwoning met aansluitende stallen onder pannen zadeldak, gedateerd 1867. Eenvoudig rechthoekig bakstenen wegkapelletje, gebouwd kort na de Eerste Wereldoorlog. Afzonderlijk aan de overzijde van de straat gelegen houten dwarsschuur op bakstenen onderbouw.


ID: 73789 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis

Kasteelstraat 16 (Brakel)
Herenhuis in eclectische stijl, opgetrokken circa 1910-1914 en teruggaand op oudere gesloten hoeve en 19de-eeuwse brouwerij. Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gekasseid erf met begroeide mestvaalt, toegankelijk via overzolderde doorrit, ingesloten door gewitte bedrijfsgebouwen met gepikte plint en blauwgeschilderd houtwerk onder pannen zadeldaken.


ID: 73818 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kleibergstraat 55 (Brakel)
Kleine hoeve met losse bestanddelen. Huidig woonhuis aan de straat, naar verluidt in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd ter vervanging van afgebrand naar het zuiden georiënteerd boerenhuis aan grote linde.


ID: 73820 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleistraat 14 (Brakel)
In straatbocht gelegen hoeve, bereikbaar via trapje. Site volgens kadasterarchief reeds bebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw, totaal gewijzigd in het tweede kwart van de 20ste eeuw; open erf omringd door jongere bedrijfsgebouwen. Bakstenen boerenburgerhuis, volledig gebouwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw, ter vervanging van oud boerenhuis.


ID: 73861 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Oude Blekerijstraat 1 (Brakel)
Hoeve met U-vormige aanleg aan ijzeren hek, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw; boerenwoning in het vierde kwart van de 19de eeuw vergroot in oostelijke richting en circa het tweede kwart van de 20ste eeuw voorzien van dwarsschuur.