Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

198 resultaten


ID: 36232 | Bouwkundig element

Hovenierswoning van Kasteel Ter Linden

Caritasstraat 33 (Melle)
Opgericht aan de linker zijkant van het kasteelpark. Eenvoudig huis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, met zadeldak, uit begin 20ste eeuw. Links haaks aanpalend koetshuis met rechthoekige poorten onder houten latei.


ID: 134069 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hagen

Poverstraat 5 (Merchtem)
'Huis van plaisantie' uit 1710, verbouwd in verschillende fasen tot landhuis, omgeven door landgoed van circa 50 hectare; beperkte aanleg in landschappelijke stijl rond een artificiële rivier vanaf circa 1850, recentelijk omgevormd en uitgebreid tot circa 12 hectare.


ID: 36417 | Bouwkundig element

Huis ter Dennen

Van Laetestraat 1A (Merelbeke)
Hovenierswoning, paardenstallen en wagenhuis van Kasteel Ter Heide, gelijktijdig gebouwd met het kasteel in 1898. Achterin het park ingeplant U-vormig gebouw van één verdieping met dezelfde bouwmaterialen als het kasteel en in aanverwante stijl maar eenvoudiger van opzet en afwerking. 


ID: 36484 | Bouwkundig element

Hovenierswoning, koetshuis en paardenstallen van het Goed ter Jacht

Vatestraat 6 (Merelbeke)
Bak- en natuurstenen vleugel van één bouwlaag onder snijdende zadeldaken, in neotraditionele stijl naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters. Twee trapgevels met stenen kruiskozijnen en top versierd met gevelstenen voorzien van opschrift 't Goed ter Jacht en het bouwjaar Anno 1906.


ID: 24040 | Bouwkundig element

Hovenierswoning

Ketenstraat 15 (Moorslede)
Aan knik van de straat, voormalige hovenierswoning van het kasteel, met ommuurde tuin. Toegang gemarkeerd door smeedijzeren hek. Dubbelhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw van zes traveeën en anderhalve bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen).


ID: 24094 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Dadizele

Remi-Dewittestraat 6 (Moorslede)
Kasteeldomein, thans V.Z.W. Mariënstede, gelegen ten zuidoosten van de basiliek, een relatie die reeds van oudsher bestaat. Vermoedelijk 19de-eeuws kasteel op site van de verdwenen middeleeuwse waterburcht van de heren van Dadizele met opper- en neerhof, omgeven door walgracht zie Sanderus. Het kasteel wordt omgeven door een park in landschappelijke stijl dat vermoedelijk dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 87844 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schoonhove

Boudewijnlaan 85, Wilgenbroekstraat 76-78 (Oostkamp)
Uitgestrekt kasteeldomein bestaande uit een 18de-eeuws kasteel, een ten noorden gelegen koetshuis en hovenierswoning, een ten noordwesten gelegen oranjerie en een kasteelpark en -bos met waterpartij en waardevolle, hoogstammige bomen. Eertijds classicistische woning, in de tweede helft van de 19de eeuw verbouwd tot neoclassicistisch kasteel op een rechthoekige plattegrond. De oorspronkelijke, onderkelderde woning telt negen traveeën en twee en een halve bouwlaag, afgedekt door een schilddak.


ID: 87901 | Bouwkundig element

Hovenierswoning

Gruuthuselaan 1 (Oostkamp)
Voormalige hovenierswoning van het kasteel Gruuthuyse. Het huis wordt volgens de gegevens van het kadaster in 1897 gebouwd in opdracht van Charles-Marie graaf d'Ursel. In het huis woont de tuinman, die verantwoordelijk was voor het onderhoud van het kasteelpark. Kleine bakstenen woning op een plint van Euvillesteen en afgedekt door een verspringend dak met blauw gesmoorde Vlaamse pannen.


ID: 88057 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Gruuthuyse

Gruuthuselaan 1, Kapellestraat 87, Stationsstraat 186, 190, 194-198, 186A, Westdijk 19 (Oostkamp)
Het kasteeldomein Gruuthuyse omvat het eind 19de-eeuwse landhuis in neo-Vlaamse-renaissance-stijl, een poortgebouw, conciërge- en hovenierswoning, koetshuis, stallingen en verspreid ingeplante boswachterswoningen, dreven en een indrukwekkend park in gemengde stijl, deels geometrisch, deels landschappelijk, ontstaan omstreeks 1890 naar ontwerp van de Franse equipe rond H. en A. Duchêne. Park met verdiepte gazonpartijen, spiegelvijver met bijzondere watersculptuur, winterserre, rozenpergola en geschoren elementen, graslanden, solitaire bomen, bomengroepen, boomweide, dreven, lovergang, parkbossen en bijhorende zichtassen.


ID: 300819 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Le Chêneau met tuin

Bogaardenstraat 47, 45A-B (Oud-Heverlee)
De kern van de huidige villa in cottagestijl werd opgetrokken rond 1895 door de Leuvense notaris Armand Ho¬llanders de Ouderaen. In 1902 al eens sterk vergroot, kreeg de villa haar huidige uitzicht in 1939. De remise of tuinierswoning achter de villa is nu een aparte woning. Tuin van oorspronkelijk 1 hectare 16 are 50 centiare; classicistische facelift en aanleg van een 'Franse' parterretuin met balustrades, beelden, vazen, sterrenbosje, charmilles, taxussnoeiwerk… in de late jaren 1930.