16624 resultaten
ID: 34828 | Bouwkundig element
Mariahovelaan 6 (Aalter)
Kasteelhoeve, opgetrokken in tweede kwart 19de eeuw, na de heropbouw van het kasteel in 1815. Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd in U-vorm rondom een met gras begroeid erf, toegankelijk via een brugje over gracht en ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers met wapenschild van de baronie. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Aan weerszij van het erf, haaks op de straat, staan de bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken, geritmeerd door gedrukte rondboogarcade.
ID: 34832 | Bouwkundig element
Markettestraat 22 (Aalter)
Boerenwoning met gewitte gevel op gepikte plint met getoogde muuropeningen, grotendeels vernieuwd. Bewaard houten steekpompje voor het huis.
ID: 34834 | Bouwkundig element
Markettestraat 32 (Aalter)
Hoeve gelegen aan de rand van bossen en met de E40 ten noorden van het omhaagde erf, afgesloten door middel van een houten hek. Voor het huis houten steekpompje. Ten zuidoosten, boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; vermoedelijk daterend uit begin 19de eeuw. Verder: stal, schuur en bakhuis.
ID: 34645 | Bouwkundig element
Markt (Aalter)
De kerk werd volledig heropgebouwd eind 15de en eerste helft van de 16de eeuw. Alleen de natuurstenen gevel van de zuidelijke transeptarm kan opklimmen tot de 12de-13de eeuw. Vernieling tijdens de godsdiensttroebelen, gevolgd door restauratie en wederopbouw in de loop van het eerste kwart van de 17de eeuw. In 1901-1903 werd de kerk onder leiding van architect J. Goethals vergroot met twee traveeën met een nieuwe westgevel en doopkapel.
ID: 34835 | Bouwkundig element
Moerstraat 21 (Aalter)
Oude hoeve met losse bestanddelen in omhaagde boomgaard. Witgeschilderde bakstenen hekpijlers met zadeldakje met ijzeren hek. In kern opklimmend tot de 17de of 18de eeuw. Boerenwoning van acht traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak, daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Bakstenen dwarsschuur en bakhuis vermoedelijk uit dezelfde bouwperiode.
ID: 34837 | Bouwkundig element
Museumstraat 103 (Aalter)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Beraapte lijstgevel met dubbelhuisopstand. In de tuin achter het geboortehuis van F. Grammens richtte het gemeentebestuur van Aalter in 1980 het Historisch Museum van de Vlaamse Strijd op naar ontwerp van J. Lernout.
ID: 34653 | Bouwkundig element
Nieuwendam 7 (Aalter)
Hoeve met losstaande bestanddelen met erachter liggend erf. Breed boerenhuis, vermoedelijk uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw; negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met niskapelletje in rechter zijgevel. Ten oosten, aangebouwde stallen en schuur onder zadeldak. Ten zuiden, ongeveer parallel aan het woonhuis, dwarsschuur onder zadeldak.
ID: 211259 | Bouwkundig element
Onderdale 4 (Aalter)
Haaks op de straat ingeplant boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk met oudere kern, doch in 1895 herbouwd.
ID: 34658 | Bouwkundig element
Oostmolen-Noord 19 (Aalter)
Aan de Brugse Vaart gelegen gelegen stal met in de zijgevel rondboognis met plaasteren beeld van Heilige Rochus.
ID: 34659 | Bouwkundig element
Oostmolen-Noord 36 (Aalter)
Herberg uit 19de eeuw, gelegen aan het veer over de Brugse Vaart. Bakstenen hoekhuis van drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak Deur in afgekante hoektravee, rechts ernaast rondboognis met kruisbeeld. Aangebouwde dienstgebouwen.