329 resultaten
ID: 28412 | Bouwkundig element
Grote Herreweg 216 (Kluisbergen)
Gesloten hoeve minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Gewitte bakstenen hoevegebouwen op gepikte plint onder zadeldaken rond vierkantig erf voorheen met mestvaalt.
ID: 28389 | Bouwkundig element
Grotweg (Kluisbergen)
Ingeplant op een omhaagd cirkelvormig perceel met bidbanken, afgelegen van de straat.
ID: 28418 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kalmontstraat 8-12, Knoktstraat 6 (Kluisbergen)
Kasteeldomein van Calmont met kasteel, omgevend park, moestuin, hovenierswoning (nu boswachtershuis), boswachterswoning (nu conciërgewoning) en mariagrotje. Het kasteel is naar verluidt een voormalig jachtpaviljoen, opgetrokken in sobere empirestijl in het eerste kwart van de 19de eeuw. Witbepleisterd en geschilderd kasteeltje van drie bouwlagen onder leiendak, voorheen met belvedère.
ID: 28437 | Bouwkundig element
Scheldestraat 16 (Kluisbergen)
Grote semi-gesloten hoeve achterin gelegen vlakbij de Schelde, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom erf met mestvaalt.
ID: 208839 | Bouwkundig element
Burgemeester Van Ackerestraat 11 (Koekelare)
Klein hoevetje volgens het kadaster gebouwd in 1925. Bestaande uit een woonhuis parallel aan de weg en achterliggende haakse schuur en stal. In de moestuin rechts van het woonhuis, Mariagrotje.
ID: 208608 | Bouwkundig element
Leugenboomstraat 1 (Koekelare)
Hoeve "DE LEUGENBOOM", zie blauwhardstenen naambord boven de huisdeur (vermoedelijk aangebracht in de jaren 1950). Vrijstaande volumes U-vormig gegroepeerd rondom het erf.
ID: 208679 | Bouwkundig element
Moerestraat 293 (Koekelare)
Aan zijgevel van nummer 293, vermoedelijk daterend van circa 1935 bij de bouw van het huis.
ID: 208803 | Bouwkundig element
Westmeetstraat (Koekelare)
In 1876 wordt de kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes aan de Westmeetstraat ingewijd, opdrachtgever is de familie Hosten-Lagacie. Tot in 1930-1931 geldt de kapel als een bedevaartsoord.
ID: 13421 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Antwerpsesteenweg 73-77 (Kontich)
Vierkant landhuis uit derde kwart 19de eeuw, gelegen binnen brede omgrachting. Aan oostzijde uitgebreid met neogotische kapel uit eind 19de eeuw en aan noordzijde met recente klaslokalen. Rondom het kasteel ligt een beboomd park met nog enkele oude kastanjes en beuken.
ID: 91152 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Edewallestraat 24 (Kortemark)
18de-eeuws renteniershuis gelegen midden in de dorpskom. Woning beschermd als monument en omgeving met onder meer voortuin, gietijzeren hek en bakstenen pijlers aan de straatzijde, de cichorei-ast, de Mariagrot, de oudere beplanting met onder meer buxushagen als dorpsgezicht. Boerenburgershuis midden een grote siertuin, waarin onder meer buxushagen en grote bolvormige buxusstruiken. Aan straatzijde afgezet door middel van gietijzeren hek boven laag bakstenen muurtje. Erftoegang tussen vierkante bakstenen pijler. Links voor de woning een Mariagrot opgebouwd uit restanten van Duitse bunkers opgeblazen na de Eerste Wereldoorlog.