Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

534 resultaten


ID: 50779 | Bouwkundig element

Tuinpaviljoen

Kerkstraat 20 (Eeklo)
Behouden tuinpaviljoen bij de voormalige woning van Polydoor Lippens, fysicus en uitvinder, geboren te Eeklo in 1810 en gestorven in 1889. Volgens het kadasterarchief liet P. Lippens het huis vergroten en een paviljoen bouwen achteraan in de tuin in 1870 (pas opgetekend op de schets van 1884). Volgens literatuur, naar analogie met Gentse paviljoentjes, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 13049 | Bouwkundig element

Hof ter Schrieck

Nieuwmoersesteenweg 16 (Essen)
Neoclassicistisch landhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw, op kleine verhevenheid gelegen in omhaagde tuin.


ID: 33914 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Het Vurstje

Vurstjen 2-4 (Evergem)
Het kasteel Het Vurstje is een buitenhuis van circa 1850, gelegen in een park in landschappelijke stijl met grillige overbrugde vijver, siervazen, tuinpaviljoen en ijskelder. Identieke voor- en achtergevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, belijnd door omlopende puilijst en entablement. Neerhof met losstaande bestanddelen, opklimmend tot eind 18de, begin 19de eeuw.


ID: 36181 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Borgwal

Leenstraat 31-35 (Gavere)
Waterkasteel met 18de-eeuwse kern, aangepast midden 19de eeuw, staand te midden van een grote vijver met gemetste kaaimuren, deel uitmakend van de strakke 18de-eeuwse tuinaanleg met tuinbruggen, grotten, tuinpaviljoen en ijskelder. Het kasteeldomein telt een aantal aanhorigheden waaronder de monumentale toegangspoort, het staatsieplein en neerhof aangelegd voor het kasteel met karakteristieke opstelling in U-vorm. Op het neerhof staat tevens een monumentale vierkante duiventoren, heropgericht in de 19de-eeuw naar een 17de-eeuwse voorloper. Het domein is voorzien van een bakstenen omheiningsmuur met ingebouwde kapel.


ID: 41828 | Bouwkundig element

Herenwoning en distilleerderij op cisterciënzerinnendomein

Galgestraat 57-59 (Geetbets)
Opgeheven tijdens de Omwenteling en openbaar verkocht. Sinds de 19de eeuw gebruikt als hoeve en brouwerij, daartoe omgebouwd en uitgebreid.


ID: 134179 | Landschappelijk element

Tuin bij herenhuis en distilleerderij Oriënte

Galgestraat 57-59 (Geetbets)
Distilleerderij en herewoning uit het midden van de 19de eeuw met verbouwde relicten van een voormalige cisterciënzerinnenabdij, omgeven door informele tuin van circa 1 hectare, aangelegd omstreeks omstreeks 1850.


ID: 19618 | Bouwkundig element

Donkere Poort, Sastehuis en Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe

Bachtenwalle 10, Prinsenhof 54-56, 141 (Gent)
Van het grootse omwalde en ommuurde kasteel Prinsenhof, dat in de loop van 14de-16de eeuw gegroeid was uit het verdwenen Hof ten Walle, rest slechts één van de drie poorten die toegang verleenden tot het voorhof, namelijk de Donkere Poort. Poortgebouw uit 15de-16de eeuw. Haaks en aansluitend herenhuis, zogenaamd Sastehuis, bij de binnengevel van de Donkere Poort circa 1750 opgetrokken op oudere overwelfde kelders. Voorts rechts van de poort voormalige brouwerij van twee bouwlagen, met stallen en koetshuizen op begane grond, opgericht begin 19de eeuw als Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe.


ID: 26847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hamelinck

Beukenlaan 20, Steenaardestraat 42 (Gent)
Sinds 1936 Sint-Camillusinstituut. Enorm domein op de hoek met de Steenaardestraat met neogotisch kasteel met verschillende losstaande aanhorigheden onder meer de vroegere paardenstallen en heden moderne paviljoenen. Parkaanleg met verbouwing van een bestaande hoeve in 1874. Kasteel van 1892, uitgebreid circa 1914. Prachtig aangelegd park met grote vijver en grot.


ID: 33589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schouwbroek

Bosstraat 80 (Gent), Schouwbroekstraat 6-8 (Lievegem)
Het Kasteel van Schouwbroek, omringd door wallen en dreven, ligt in een park met onder meer een amfitheater, heraangelegd in landschappelijke stijl; kasteel heropgebouwd in 1894 naar ontwerp van architect Achilles Marchand. Ten oosten naast vijver, ijskelder en erboven paviljoen. Ten westen aan vijver, brug over imitatiegrot en boothuis in beton; verder onder meer ommuurde moestuin met serre.


ID: 26210 | Bouwkundig element

Tuinpaviljoen

Broekkantstraat 2 (Gent)
Oorspronkelijk vierkant tuinpaviljoen in overgang Lodewijk XIV-Lodewijk XV-stijl horende bij de Heerlijkheid van Daerupt en daterend uit midden 18de eeuw. Linker gedeelte in 1950 toegevoegd in imitatieve stijl naar ontwerp van architect P. Eeckhout.