Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2500 resultaten


ID: 76047 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Hazelarenhoek 1 (Assenede)
Bakstenen kapelletje onder zadeldakje bij de erftoegang tot de hoeve, vermoedelijk daterend uit eind 19de eeuw. Puntgevel met spitsboognis.


ID: 76098 | Bouwkundig element

Schuttershof

Kloosterstraat 7 (Assenede)
Voormalig Schuttershof van de Sint-Sebastiaansgilde, een schuttersvereniging waarvan het oudste gekende reglement dateert van 1482. Het gildehuis werd gebouwd door de vereniging, vermoedelijk in de loop van de tweede helft van de 17de eeuw. Bakstenen gebouw op gepikte plint met verspringende volumes van heden twee en acht traveeën en één en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken afgewerkt met zijtrapgevels, in kern vermoedelijk opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 76347 | Bouwkundig element

Kerkhof bij parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat (Assenede)
Het voorheen omgrachte kerkhof werd circa 1979 ontruimd. De heraanleg met herschikking van de ommegangkapelletjes en de beplanting werd in 1987 goedgekeurd. De ommegang met zeven staties van de zeven weeën van Maria, gaat terug op een oude ommegang waarvan de kapelletjes tijdens de Franse overheersing in 1798-1799 afgebroken werden. De vermoedelijk begin 20ste-eeuwse bakstenen pijlerkapelletjes werden in 1992 vernieuwd met behoud van de plaasteren, polychroom beschilderde reliëfs. Rechts van het hek ten westen naar de pastorie werd in 1938 een piëtakapel opgericht.


ID: 76133 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapelletje met linde

Meuleken (Assenede)
Bakstenen wegkapelletje met beglaasde spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje onder steil pannen zadeldakje, beschaduwd door linde, vermoedelijk uit midden 20ste eeuw, ingeplant op het kruispunt met Notelaarstraat.


ID: 76356 | Bouwkundig element

Herdenkingskapel Tweede Wereldoorlog

Muikemstraat (Assenede)
De herdenkingskapel, gelegen aan een geknikte bocht van de Muikemstraat, werd in 1945 opgericht op initiatief van de gemeente Oosteeklo en werd gemetst door Cyriel Van De Keere. Het monument herdenkt de hier gevallen oorlogsslachtoffers bij een bomongeval in 1943.


ID: 76362 | Bouwkundig element

Muurkapel met wapenschild

Oosteeklo-Dorp (Assenede)
In de gecementeerde zijgevel van het huis, uitziend op de Kerkweg, is naast de hoek een omlijst steekboognisje ingewerkt in de muur, afgesloten door een gesmeed ijzeren traliedeurtje. Binnenin staat een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 76061 | Bouwkundig element

Bistro 't Momentje

Oude Boekhoutestraat 37 (Assenede)
Landbouwbedrijf met twee gekoppelde woningen, in 1866 verenigd tot één huis. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met getrapte dakvensters. Het oude bakstenen wegkapelletje met getralied nisje aan de straat is heropgebouwd.


ID: 76123 | Bouwkundig element

Dijkhuis

Prins Boudewijnlaan 56 (Assenede)
Dijkhuisje met aanpalende vroegere bedrijfsvleugel, ingeplant op de dijk rechts van de Sint-Annakapel. Heden gecementeerd witgeschilderd woongedeelte van vier traveeën onder één zadeldak met de drie aansluitende gewitte traveeën, naar verluidt daterend van circa 1900.


ID: 76366 | Bouwkundig element

Herdenkingskapel Tweede Wereldoorlog

Stroomstraat (Assenede)
Het herdenkingskapelletje werd in 1945 opgericht op initiatief van de gemeente Oosteeklo. Het monument herdenkt de burgers die op 9 oktober 1943 het leven lieten toen een Engelse vliegtuigbom op die plaats de tram trof. Het bakstenen pijlerkapelletje is voorzien van een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje in een beglaasde nis onder een steil pannen zadeldakje tussen puntgevels.


ID: 76427 | Bouwkundig element

Vrije Basisschool

Weststraat 7 (Assenede)
Stichting van een klooster en school door de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Opwijk in 1870 in een bestaand herenhuis aan de straat; uitgebreid met klaslokalen en een grote zaal in 1879. In 1925 werd een nieuw schoolgebouw opgericht achter in de tuin. Het kloosterhuis en een deel van de oude schoolgebouwen aan de straatzijde werden gesloopt en vervangen door een nieuwe baksteenbouw. Behouden schoolvleugel in de tuin van elf traveeën onder pannen zadeldak opgetrokken in een verzorgde baksteenarchitectuur van oranjerode baksteen op een grijze plint.