Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 213245 | Bouwkundig element

Naamsteen School van de Koningin

Lobbestraat (Veurne)
Naamsteen ter herinnering aan de 'School van de Koningin', die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog was ingericht. De naamsteen werd hier in 1987 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 213316 | Bouwkundig element

Borstbeeld Karel Cogge

Noordstraat (Veurne)
Gedenkteken met borstbeeld van Karel Cogge, van de hand van beeldhouwer Jules Lagae. Cogge speelde een cruciale rol in de onderwaterzetting van de IJzervlakte aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 16745 | Bouwkundig element

Herberg Die Nobele Rose

Noordstraat 11 (Veurne)
Trapgevel met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), gedateerd 1575 door middel van cartouche in geveltop en 1572 door middel van balkslof van benedenverdieping. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven er belangrijke personaliteiten en raakte het gebouw deels vernield. Het gebouw werd hersteld naar ontwerp van architect Eugène Dhuicque.


ID: 213308 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Vinkemstraat (Veurne)
Deze obelisk herinnert aan de militaire doden van Vinkem uit de Eerste Wereldoorlog, en aan één militaire dode uit de Tweede Wereldoorlog.


ID: 17082 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Wulveringemstraat (Veurne)
Georiënteerd laatgotisch bedehuis met belangrijke resten van vroegere romaanse kerk. Ingeplant midden de dorpskom ten zuiden van het kasteel Beauvoorde. Omringend kerkhof en kerkpad respectievelijk afgezoomd met dubbele en enkele rij linden. Op het kerkhof onder meer oorlogsgedenkteken en Brits militair ereperk.


ID: 305432 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Wulveringemstraat (Veurne)
Gedenkteken opgericht door het gemeentebestuur en de inwoners van Wulveringem ter herinnering aan de burgerlijke en militaire doden van Wulveringem uit de Eerste Wereldoorlog. Later werden de namen van twee doden uit de Tweede Wereldoorlog toegevoegd.


ID: 70639 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Peutie

Aarschotsestraat 92 (Vilvoorde)
Voormalig gemeentehuis van 1863 naar ontwerp van L. Spaak, neoclassicistisch ensemble gekenmerkt door een grote soberheid, eenvoud en symmetrie, oorspronkelijk was er ook een woning voor het schoolhoofd met aansluitend een klaslokaal.


ID: 70610 | Bouwkundig element

Monument der Gesneuvelden

Haesendonckstraat (Vilvoorde)
Oorlogsmonument in de vorm van een arduinen obelisk met lauwerkrans en opschrift, opgericht in het najaar 1919.


ID: 70601 | Bouwkundig element

Oudste gedeelte van een sociale woonwijk

Hoveniersstraat 37, Perksestraat 67-71, 79-85 (Vilvoorde)
Oudste gedeelte van een sociale woonwijk uit het begin van de jaren 1920 die zich verder uitstrekt in noordelijke richting langs de Hoveniersstraat en dan verder in oostelijke richting langs de zogenaamde Bloemenstraten.


ID: 70474 | Bouwkundig element

Arduinen gedenkteken voor William Tyndale

Mechelsesteenweg (Vilvoorde)
Arduinen pijler op uitgewerkte basis, diverse inscripties en gedenkplaten, refererend aan het leven en de dood van Tyndale en de oprichting van het gedenkteken in 1913.