Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2665 resultaten


ID: 47475 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Achterste Moereind 16 (Lille)
Hoeve met waterput in omhaagde moestuin vooraan en boomgaard links; zeven traveeën en één bouwlaag onder rechts afgewolfd zadeldak, opklimmend tot midden 19de eeuw, op het kadaster ingetekend in 1858.


ID: 131564 | Landschappelijk element

Achtzalighedenboom Haarlebeek

Haarlebeek (Lille)
De Achtzalighedenboom is een meerstammige grove den die ooit bestond uit acht gesteltakken. Op het moment van de inventarisatie (2009) waren er nog zeven takken aanwezig waarvan er maar vijf in leven waren. Bij recent dendrochronologisch onderzoek (2014) kon de leeftijd van een omgewaaide stam worden bepaald. De omgewaaide stam had een leeftijd van 190 jaar.


ID: 47437 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Middelveld 13 (Lille)
Hoeve, ingeplant op een aan straatzijde omhaagd terrein met boomgaard ten westen. Huidig uitzicht en bijgebouwen van circa 1900.


ID: 47491 | Bouwkundig element

Hoeve d'Akkere

Pulsebaan 74 (Lille)
Langgestrekte hoeve van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw; ingeplant op omhaagd terrein.


ID: 40026 | Bouwkundig element

Perckhoeve

Perkstraat 100 (Linkebeek)
Gaaf bewaarde hoeve gebouwd in 1772, omvat het woonhuis met links melkhuis en rechts paardenstallen, een stalvleugel, een hoge schuur met kleiner wagenhuis en een afzonderlijk bakhuis.


ID: 300081 | Landschappelijk element

Park van Lint

Koning Albertstraat (Lint)
Het park van Lint werd kort na 1923 aangelegd in Engelse landschapsstijl rondom het in dezelfde periode gebouwde neoclassicisitsche kasteel Lindenhof.


ID: 134211 | Landschappelijk element

Boomgaard en tuin van het Hof ten Steen

Helen-Bosstraat 30 (Linter)
Feodaal kasteel, afgebrand in 1868 en heropgebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw en opnieuw aangepast in 1906; waterkasteel met boomgaard van circa 2,5 hectare met 4 appelaars en 46 perelaars met stam­ omtrekken tot meer dan 2 m; relicten van landschappelijke sierbeplanting.


ID: 132451 | Landschappelijk element

Knotbomenrijen van zwarte populier bij Marchiennegoed

Sint-Corynstraat (Lo-Reninge)
Bij de hoeve Marchiennegoed bevinden zich meerdere knotbomenrijen van zwarte populier bij de perceelranden, de omwalling rond de hoeve en de drinkpoel aan de straat. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 70303 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Marchiennegoed

Sint-Corynstraat 2 (Lo-Reninge)
18de-eeuwse omwalde hoeve met losse lage bestanddelen; U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Korte onverharde erfoprit afgezoomd met knotbomen en ten zuiden ervan drenkplaats met knotbomen en gekandelaarde linde. Achter het boerenhuis en binnen de met knotbomen afgezoomde U-vormige omwalling: moestuin met boomgaard. De mestvaalt is uitgewerkt met een muurtje van betonstenen. Langgestrekt boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee staltraveeën, acht traveeën en vier opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met jaarankers 1749.


ID: 70304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Corynstraat 8 (Lo-Reninge)
Historisch hoevetje wellicht teruggaand tot de 18de eeuw. Lage losse bestanddelen in vakwerkbouw rondom met gras begroeid erf en waterput. Resten van wal afgeboord met rij knotwilgen. Boerenhuis met aanpalende dwarsschuur onder doorlopend zadeldak en stalvleugel van één bouwlaag en vier traveeën onder schilddak, beide met strobedekking en kleivorst met donderkruid. Eénbeukig wagenkot onder; mank schilddak. Schaapskooi met één bouwlaag.