Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 135192 | Landschappelijk geheel

Stropersbos

Sint-Gillis-Waas (Sint-Gillis-Waas), Kemzeke, Stekene (Stekene)
Het Stropersbos bevindt zich te noordoosten van Stekene. In de vroege middeleeuwen was dit gebied bedekt door het Koningsforeest. Op initiatief van de graaf van Vlaanderen is dit gebied ontgonnen door abdijen, plaatselijke heren en particulieren. Het gebied omvat verschillende cultuurhistorische elementen uit de periode 14de-17de eeuw. In het begin van de 18de eeuw wordt ter hoogte van de Parmavaart een verdedigingslinie opgetrokken. Geleidelijk aan raakt het hele gebied bebost (18de-19de eeuw).


ID: 301496 | Bouwkundig element

Dorpskom Sint-Pauwels

Bakkersdreef, Beekstraat, Brouwershof, Dries, Ettingestraat, Gentstraat, Herdershof, Heuldonk, Hof ter Vierschaar, Klapdorp, Kruisputwegel, Meulenberg, Pastorijstraat, Pastorijwegel, Potterstraat, Schoolwegel, Wallenhof, Zandstraat (Sint-Gillis-Waas)
De dorpskom van Sint-Pauwels wordt bepaald door een driehoekige met gras begroeide en beboomde dries. Ten noorden liggen onder andere de parochiekerk Sint-Paulus, het kerkplein, de pastorie en de Roomanmolen.


ID: 14899 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde pastorie met neogotische kapel en tuin

Pastorijstraat 7 (Sint-Gillis-Waas)
De bakstenen pastorie met tuin uit de 19de eeuw is gelegen op een omwalde site die vermoedelijk teruggaat tot de 16de eeuw. De grachten rondom de pastorie zijn nog intact en worden gemarkeerd door bomenrijen. Het pand bestaat uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Langs beide zijden werden aanbouwsels opgetrokken van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak. Net buiten de wal werd in 1884 een neogotische kapel van één travee breed en drie traveeën diep opgetrokken.


ID: 132041 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Onze-Lieve-Vrouwkapel

Berkelei (Sint-Katelijne-Waver)
De zuidwest-noordoost lopende toegangsdreef van gekandelaarde zomerlindes naar de Onze-Lieve-Vrouwkapel vertrekt van de Berkelei en loopt hier evenwijdig mee. Dendrochronologisch onderzoek in 2013 heeft uitgemaakt dat het kapeldreefje werd geplant in het laatste decennium van de 19de eeuw (na 1888).


ID: 86231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster- en scholencomplex zusters ursulinen

Bosstraat 9 (Sint-Katelijne-Waver)
De school en het klooster van de zusters ursulinen te Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd opgericht in 1841 onder impuls van pastoor J.B. Verheyden met hulp van zusters uit het klooster van Tildonk. Het park dat onmiddellijk aansluit op de gebouwen is een zeldzame getuige van de park- en groenaanleg binnen het typisch 19de-eeuwse opvoedingsconcept van het meisjespensionaat.


ID: 3258 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Sint-Michiels

Groenstraat 9-11 (Sint-Katelijne-Waver)
Het neoclassicistisch Sint-Michielskasteel wordt omgeven door een deels omgracht park en is bereikbaar via een kastanjedreef.


ID: 306642 | Landschappelijk element

Kasseiweg Casteleynstraat

Casteleynstraat (Sint-Laureins)
De Casteleynstraat vormt een lange rechte kasseiweg van circa 1125 m lang en 3 m breed, 5 m met inbegrip van de bermen, gelegen in de Jeronimus Nieuwland polder in het zuiden van de gemeente Waterland-Oudeman, aan de grens met Sint-Jan-in-Eremo en Sint-Margriete.


ID: 59032 | Bouwkundig element

Torenhof

Drijdijk 3 (Sint-Laureins)
Mooi gelegen hoeve in de Jeronimus Oudelandpolder op de grens met Sint-Jan-in-Eremo en de Oostpolderkreek. Grote hoeve, erf toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers en een gekasseide populierendreef, reeds opgetekend op de kaart van de Ferraris van 1771-1178.


ID: 307037 | Landschappelijk element

Graaf Jansdijk

Graafjansdijk (Sint-Laureins)
Ten westen van het gehucht Bentille loopt ten zuiden van het Leopoldkanaal de weg Graafjansdijk. De asfaltweg gaat uiteindelijk over in een onverharde weg die de voet van de historische dijk volgt en uitkijkt op de uitgestrekte akkers van de Bentillepolder.


ID: 58292 | Bouwkundig element

Omgrachte hoeve met losse bestanddelen

Sint-Livinuspolder 4 (Sint-Laureins)
De hoeve is opvallend ingeplant in het landschap, wordt omgeven door populieren en is toegankelijk via een gekasseide populierendreef. De oude hoeve is een representatief voorbeeld van een met zorg bewaarde hoeve met losse bestanddelen gelegen in een gedeeltelijk bewaarde omgrachting. Aangezien het gebied ingedijkt werd in 1652 is een datering in de tweede helft van de 17de eeuw mogelijk. Indrukwekkende schuur, kenmerkend voor de grote schuren in het Meetjesland en het krekengebied, met paardenstallen en wagenhuis. Verder nog varkensstallen, reeds opgetekend op een pré-primitief kadastraal verzamelplan van 1821, en bakhuis.