Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 300803 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Oordegemdorp (Lede)
Op het dorsplein van Oordegem staat vlakbij de parochiekerk Sint-Martinus een winterlinde. De opgaande boom staat bij een oorlogsmonument en is vermoedelijk de vervanger van de vredesboom die hier oorspronkelijk geplant werd na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 300033 | Landschappelijk element

Knotlinde als hoekboom met boomkapel

Solegemweg (Lede)
Langs de Solegemweg, in de hoek van een weide, staat een geknotte linde. In de boom werd zichtbaar van op de weg een boomkapel opgehangen.


ID: 24314 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Calvarie met lindes

Groene Jagerstraat 8 (Ledegem)
Calvarie op kunstmatig heuveltje beschaduwd door twee lindebomen. Gecementeerd kruis geflankeerd door beelden van Maria en Johannes, opgericht op basement van gecementeerde puinsteen, trap van kasseistenen; vermoedelijk na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 24317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel van 1954 met linde

Hemelhoek (Ledegem)
Op splitsing gelegen wegkapel beschaduwd door twee jonge lindebomen; van 1954.


ID: 24279 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Steenbekekapel met kapelhof

Kleine Izegemsestraat, Steenbeekpad (Ledegem), Rommelen (Wevelgem)
Rechthoekig gebouwtje onder leien zadeldak. Bakstenen puntgevel met schouderstukken op arduinen plint; top met lichtgleuf. Kapel beschaduwd door lindes.


ID: 24320 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Lindenhof met erfbeplanting

Kleine Moorsleedsestraat 12 (Ledegem)
Losse bakstenen bestanddelen volgens jaarstenen daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het tweede kwart van de 20ste eeuw, rondom een deels gebetonneerd erf. Erftoegang ten noordoosten via gietijzeren hek, beschaduwd door drie majestueuze knotlinden met rechts Mariakapelletje.


ID: 91495 | Bouwkundig element

Wegkruis Beiaardlindekruis

Beiaardstraat (Lendelede)
Wegkruis gelegen op het hoogste punt van Lendelede (42,5 meter), aan de erfoprit van de hoeve en voormalige Beiaardmolensite "ter Goudberg". Het kruis wordt volgens literatuur reeds vermeld in 16de-eeuwse bronnen. Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 91515 | Bouwkundig element

Wegkruis Claerbouts Kruis

Geitestraat (Lendelede)
Kruisbeeld geflankeerd door twee treuressen, binnen een perkje met draadafsluiting en smeedijzeren hekje, toegankelijk vanaf de straat. Houten kruis onder rondbogig afdakje met opschrift "INRI" en ouder gietijzeren witgeschilderd Christusbeeld.


ID: 91514 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Esch

Geitestraat 3 (Lendelede)
19de-eeuwse hoevegebouwen en een midden-20ste-eeuws woonhuis, gelegen in een knik van de weg. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het perceel nog onbebouwd. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) weergegeven als twee langwerpige volumes in L-vormige opstelling. Losstaande hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw.


ID: 91588 | Bouwkundig element

Bergmolenkruis

Molenstraat (Lendelede)
Geplaatst tegen een gekandelaarde haagbeuk, tegenover de plek waar zich voorheen de Bergmolen bevond. Eenvoudig houten kruis met ijzeren polychroom uitgevoerd Christusbeeld.