Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1569 resultaten


ID: 77559 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Looveren

Ter looverendreef 10-12 (Zelzate)
Het voormalig ‘Goed ter Loven’ wordt gevormd door twee hoeven langs de Ter looverendreef, daterend van rond 1636 en 1842.


ID: 40956 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brusselsesteenweg 124, 124B (Zemst)
Burgerhuis met twee verdiepingen onder zadeldak uit de 19de eeuw, aanbouw links.


ID: 41016 | Bouwkundig element

Hoeve Kattenhuis

Kattenhuisstraat (Zemst)
Eertijds "Indevelde". Heden is het een erg vervallen en desolaat geheel, waarbij in de 17de eeuw een kasteel hoorde, met grotendeels in puin vallende gebouwen, opklimmend tot einde 16de- en 17de eeuw.


ID: 40991 | Bouwkundig element

Kasteel Het Steen en aanhorigheden

Steendreef 77 (Zemst)
17de-eeuws kasteel Het Steen, een door P.-P. Rubens in 1635-1640 bewoond 'hof van plaisantie', dat in de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw historiserend gerestaureerd werd onder respectievelijk architect Carpentier en Veraart. Ingeplant op een omgracht domein, verbonden met het ten noorden ingeplant neerhof door middel van een boogbrug uit de 17de eeuw. Het 18de-eeuwse, U-vormige neerhof omvat een duiventoren, oranjerie, stallen, rentmeestershuis en gastenverblijf met kapel werden in U-vorm.


ID: 134157 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rubenskasteel

Steendreef 77 (Zemst)
Kasteeldomein van 26 hectare met deels bewaarde walgracht en toegangsbrug. Kasteel met poortgebouw en een neerhof bestaande uit een woonhuis, schuur, duiventoren, oranjerie, hovenierswoning, stal en kapel. Kasteeldomein aangelegd in gemengde stijl met een landschappelijk park met vijver, tuinbruggen, bomengroepen, toegangsdreef afgesloten met een hek, siertuin met hagen, berceau’s, tuinvazen en boomgaard met fruitmuur en leifruit.


ID: 200108 | Bouwkundig element

Domein Hofstade (BLOSO)

Tervuursesteenweg (Zemst)
In 1932 werd 11 hectare terrein afgebakend rond de kleine waterplas met het oog op de bouw en exploitatie van een recreatiepark.


ID: 14679 | Bouwkundig element

Galgehoeve

Handelslei 292-296 (Zoersel)
Rechthoekige woning, gelegen aan de rooilijn; beboomd ommuurd domein.


ID: 201181 | Bouwkundig element

Passchendaele New British Cemetery

's Graventafelstraat (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, die pas na de oorlog werd aangelegd door de concentratie van verspreide graven uit de slagvelden rond Passendale en Langemark. De begraafplaats is ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg. Het betreft een ommuurde begraafplaats, aangelegd in verschillende niveaus met een toegangspartij met een voormuur met muuropeningen met traliewerk, gevat tussen twee poortgebouwen. De 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance' op de centrale as worden gemarkeerd door opgaande bomen.


ID: 33033 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Zonnebeke

Berten Pilstraat 5A, 5C, Ieperstraat 5 (Zonnebeke)
Het kasteeldomein van Zonnebeke bestaat uit een wederopbouwkasteel uit 1924, samen met een conciërgewoning, hengelhuisje, park met kasteelvijver en een omheiningsmuur met ingangspoort. Daarnaast omvat het domein het landhuis Bloemendaele, dat in 1933 in opdracht van kasteelheer Emmanuel Iweins voor zijn dochter werd opgetrokken. Dit leidde tot een feitelijke tweedeling van het kasteeldomein. De hereniging van beide parken gebeurde na de aankoop van beide helften door de gemeente (in 1982 en 2011) en een ingrijpende heraanleg in 2013.


ID: 201183 | Bouwkundig element

Zantvoorde British Cemetery

Kruisekestraat (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van Ch. Holden en W.H. Cowlishaw. Het betreft een rechthoekige, grotendeels ommuurde begraafplaats, aangelegd in verschillende niveaus, met een toegangsgebouw, 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance', getooid met opgaande bomen. De graven liggen verspreid over zes symmetrisch aangelegde perken.