7153 resultaten
ID: 130639 | Landschappelijk element
Wontergemstraat (Dentergem)
De vrijheidsboom is centraal aangeplant op de recent heraangelegde dorpsplaats van Dentergem die zich zuidwaarts van de neogotische Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanuskerk (1854-1856) uitstrekt. De vrijheidsboom gaat hoogstwaarschijnlijk terug tot het begin van de Belgische onafhankelijk (1830) en is als solitaire boom duidelijk beeldbepalend.
ID: 75518 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Boeretangsedreef 98 (Dessel)
Omwalde gerestaureerde hoeve. Hoevecomplex met losstaande bestanddelen waarbij de groepering van de functies afwijkt van de gebruikelijke schikking in de Kempense hoevebouw. De historische omgrachting is grotendeels bewaard en langs twee zijden begrensd door bomenrijen.
ID: 75519 | Bouwkundig element
Brasel 147 (Dessel)
Hoeve van acht traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Ten oosten een met beuk omhaagde boomgaard.
ID: 130863 | Landschappelijk element
Heusden (Destelbergen)
Drie zwaar ontwikkelde opgaande Marilandicapopulieren staan bij het kruispunt van de Aelmeersstraat met de Veerdreef. De bomen zijn enorm en door hun afmetingen beeldbepalend in de Scheldemeersen. De bomen hebben stamomtrekken van 423, 409 en 328 cm (2001).
ID: 135248 | Landschappelijk geheel
Heusden (Destelbergen), Laarne (Laarne)
De Damvallei is ontstaan toen de Schelde een andere loop koos en het gebied verlandde. In dit laagveenmoeras met vele poelen, blauwgraslanden en moerasbosjes liggen nog talrijke turfputjes. De Maan- en Kolkbeek doorsnijden het gebied en in de beekvalleitjes komen vele knotbomen voor. Op het hogergelegen stuk tussen de valleitjes komt akkerland voor. Ten zuiden van de Damvallei ligt het cultuurlandschap rond de historische hoeven Katteneie en Schalieveld. Rond de 14de-eeuwse pachtboerderij van Katteneie is de ondiepe impressie van de vroegere wal die het erf omringde nog bewaard. Vlakbij loopt de Koewegel als oude kerkwegel over de hogergelegen kouter naar Laarne. De Schalieveldhoeve is een grote hoeve met losse bestanddelen op een ruim, rechthoekig erf omringd door een brede walgracht en deels ook door een populierenrij.
ID: 130862 | Landschappelijk element
Aelmeersstraat (Destelbergen)
Een enorm dikke Marilandicapopulier staat in de Scheldemeersen zichtbaar vanaf de Aelmeersstraat. De boom heeft een stamomtrek van 723 cm (2001), verloor zijn kruin en vertoont een holle stam.
ID: 301409 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Aelmeersstraat, Hoorlingstraat, Meersstraat, Scheldetragel, Steenakkerstraat, Veerdreef (Destelbergen)
Het dorpsgezicht Aelmeersstraat en omgeving betreft een gebied tussen de linker Scheldeoever en het dorpscentrum van Heusden met de Aelmeersstraat als centrale as. Kenmerkend zijn de historische kastelensites met parken en omgevende hoevesites.
ID: 35653 | Bouwkundig element
Dendermondesteenweg 377 (Destelbergen)
Vermoedelijk een voormalige herberg, naderhand licht aangepast tot landhuis. Aan de steenweg ingeplant huis van het landelijk type, met twee markerende lindebomen ervoor ter hoogte van de deur. Acht traveeën lange bouw van één verdieping onder links afgewolfd zadeldak, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 303069 | Landschappelijk element
Dries 81 (Destelbergen)
Langs de zuidgevel van het woonhuis van een oude hoeve staat een rij lindes. De bomen werden gekandelaard en deden dienst als schermbeplanting tegen zon, regen en wind.
ID: 35689 | Bouwkundig element
Hoenderstraat 3 (Destelbergen)
Omhaagd klein boerenerf met boomgaard omringd door wetland en enkel bereikbaar via een landweg. Naar het zuiden georiënteerd hoevetje van het langgestrekte type met zadeldak (Vlaamse pannen), waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.