Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 81104 | Bouwkundig element

Hof ten Bossche

Stampkotstraat 9 (Zwevegem)
Vermoedelijk voormalige kasteelhoeve. Afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1778). Hoeve bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Vrijstaand woonhuis op een motte, nu met gedempte walgracht. Bedrijfsgebouwen met U-vormige opstelling en 19de-eeuws uitzicht, gegroepeerd rond een verhard erf met gekasseide erfoprit en aan het begin een kleine kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw opgetrokken in 1943.


ID: 81109 | Bouwkundig element

Hoeve

Stijn Streuvelsstraat 9 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht opgetekend circa 1846. Hoeve bestaande uit bestanddelen van rode baksteen met pannen zadeldaken in semigesloten opstelling rond een gekasseid erf en met meidoornhaag. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek en hekpijler met klein witgeschilderd kapelletje met beeld van Maria met Kind. Woonhuis met aangrenzende stalvleugel, verder stalvleugel met aangrenzend lager nutsgebouwtje en schuur met wegwijzer Avelgem-Oudenaerde.


ID: 81347 | Bouwkundig element

Hoeve De Rode Poort

Streyestraat 24 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen gesloten historische hoeve met bakstenen bestanddelen en pannen zadeldaken. Oudste vermelding als ter Streyen in 1476. Op de Ferrariskaart 1770-1778 vermeld als Cense Roode Poort. Verbouwde boerenwoning met bepleisterde, beschilderde lijstgevel en dakruiter. Monumentale dubbele dwarsschuur gedateerd 1734 en 1862 met langgestrekte lijstgevel afgelijnd door geprofileerde bakstenen fries. Twee korfbogige poortdoorgangen met arduinen negblokken. In schuur geïntegreerde voormalige ast en beglaasd muurnisje met heiligenbeeld.


ID: 81228 | Bouwkundig element

Hoeve

Tiegemstraat 11 (Zwevegem)
Hoeve met losstaande bestanddelen, in U-vorm opgesteld rond een gebetonneerd erf. Hoeve in kern van 1736, nu met 19de-eeuws uitzicht. Als Ferme Benoit al aangeduid circa 1846. Nu hoeve met woonhuis, schuur en stalvleugel met ingewerkte kapel en in interieur beeld van Christus aan het kruis.


ID: 81350 | Bouwkundig element

Hoeve

Tontestraat 6 (Zwevegem)
Sterk verbouwde hoeve, die in kern teruggaat tot de 18de eeuw. Site aangeduid in het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen uit 1769. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom verhard erf met Lourdesgrot. Erfoprit gemarkeerd door poortgebouw dat toegang geeft tot erf en vergrote poortdoorgang met arduinen hoekblokken, boerenwoning en stalvleugels.


ID: 81231 | Bouwkundig element

Hoeve In de Smisse

Veldstraat 2 (Zwevegem)
In kern 18de-eeuwse hoeve al aangegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Hoeve bestaande uit gewitte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken met golfplaten. U-vormige opstelling rond bekiezeld erf. Erftoegang met boerenwoning met zeldzaam bewaarde houten kozijnconstructies en luiken en interieur met bewaarde balkroostering.


ID: 81233 | Bouwkundig element

Hoeve

Veldstraat 3 (Zwevegem)
19de-eeuwse Hoeve bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken. Vierkante opstelling rond bekiezeld erf en al opgetekend op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Boerenwoning met sierankers en groengeglazuurde baksteen, dak doorbroken door klokkentorentje en stalvleugels.


ID: 81234 | Bouwkundig element

Hoeve

Veldstraat 4 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht al opgetekend op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Losstaande, al dan niet gecementeerde, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken gegroepeerd rond een gebetonneerd erf. Twee achter elkaar gelegen woonhuizen. Straatgevel van rode baksteen met bewaard houtwerk en gecementeerde erfgevel met bewaarde rolluikkasten, schuurtje en stalvleugel.


ID: 81191 | Bouwkundig element

Hoeve

Verzetslaan 35 (Zwevegem)
Hoeve, voorheen deel uitmakend van de Heerlijkheid van Bavegem. Naar verluidt zou de geschiedenis van de site opklimmen tot circa 1200, site staat al aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en in de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Nu hoeve met 19de-eeuws uitzicht met bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Erftoegang, woonhuis, aangrenzende stalvleugel, schuur met zware steunberen, voorheen open wagenhuis en tweede stal.


ID: 81235 | Bouwkundig element

Hoeve

Vichtestraat 2 (Zwevegem)
Hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Woonhuis van roodbruine baksteen met gele sierbaksteen en met aflijnende fries waaronder drie blinde casementen en achtergelegen nutsgebouwen.