93247 resultaten
ID: 38846 | Bouwkundig element
Kerkstraat (Affligem)
Tweeverdiepingshuis met zadeldak, op de deurlatei gedateerd 1813. Voorgevel uit zandstenen blokken, afkomstig van de verwoeste abdij gebouwen van Affligem. Gesloopt in 1985.
ID: 38844 | Bouwkundig element
Kerkstraat 38 (Affligem)
Boerenburgerhuis behorend tot een 19de-eeuwse U-vormige hoeve. Ruim dubbelhuis van vijf traveeën met twee en een halve verdieping en schilddak. Witgeschilderde en bepleisterde baksteenbouw.
ID: 38845 | Bouwkundig element
Kerkstraat 85 (Affligem)
Ruim 19de-eeuws herenhuis met twee en een halve verdieping afgedekt met een schilddak.
ID: 337 | Bouwkundig element
Kluisdreef (Affligem)
Witgeschilderd bak- en zandstenen gebouw met driezijdige sluiting onder steil dak met klokkentorentje.
ID: 38847 | Bouwkundig element
Langestraat 26 (Affligem)
Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met zadeldak (pannen); beluikte rechthoekige vensters en bepleisterde daklijst in de langsgevel.
ID: 38848 | Bouwkundig element
Langestraat 95 (Affligem)
Boerenhuis van de 19de eeuw; beluikte rechthoekige vensters, bakstenen steekboogdeur en getrapte daklijst.
ID: 38849 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Molenberg (Affligem)
Kapel van baksteen met zadeldak (kunstleien) en bepleisterde pilastergevel met gevelsteen "1887 J. Roseleth". Rond de kapel staan vijf hoog geknotte lindes die de 19de-eeuwse kapel bescherming bieden onder het loverdak.
ID: 131118 | Landschappelijk element
Molenberg (Affligem)
Vijf hoog geknotte lindes staan rond de kapel geplant en bieden de kapel bescherming onder het loverdak. Het ensemble van bomen met kapel staat bij het kruispunt van de Molenweg en de Molenberg. Hoogstwaarschijnlijk was een opgaande groei van de bomen niet mogelijk en werden de bomen geknot om het windrecht van de iets verderop gelegen en beschermde windmolen niet nadelig te beïnvloeden.
ID: 306899 | Bouwkundig element
Molenberg 15 (Affligem)
Cottagevilla, zogenaamd Villa Rustoord, gebouwd in 1937 en gelegen in een omhaagde tuin.
ID: 130359 | Landschappelijk element
Molenberg 18 (Affligem)
De zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich op een talud langs de weg en op de grens van de gemeenten Affligem (deelgemeente Hekelgem) en Aalst (deelgemeente Erembodegem) en maakt deel uit van de administratieve grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Bijgevolg is er sprake van een historische rol als grensboom. De boom werd aangeplant ter voorkoming van erosie en geknot voor de winning van bouwhout.