2943 resultaten
ID: 43834 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Lededorp 9, 9A (Kruisem)
De voormalige pastorie van Wannegem-Lede is ingeplant ten oosten van de kerk in de dorpskern en wordt omgeven door een deels ommuurde en omhaagde tuin met op de linker hoek een voormalig zondagsschooltje.
ID: 74336 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Lozerstraat 18 (Kruisem)
De pastorie van Lozer werd links van de parochiekerk gebouwd achterin een deels ommuurde beboomde tuin, afgesloten door ijzeren hekken op bakstenen voet tussen ronde bakstenen pijlers. Het oorspronkelijk huis had drie traveeën en slechts één bouwlaag en werd gebouwd samen met de kerk in 1844.
ID: 43975 | Bouwkundig element
Nederzwalmsesteenweg 2 (Kruisem)
Landelijke villa, aan voorzijde met ijzeren hekken op lage bakstenen voet en toegangshek aan gietijzeren zuiltjes, met verspringende travee en bouwlaag onder wolfs- en zadeldak met markant achthoekig okseltorentje onder leien spits, gebouwd in 1913.
ID: 74294 | Bouwkundig element
Nokeredorpstraat 13A (Kruisem)
De parochiekerk Sint-Ursmarus, teruggaand tot de 12de eeuw, fungeerde als begraafplaats voor de kasteelheren van Nokere. Het interieur van de kerk herbergt een uniek ensemble geschonken door de lokale kasteelheren. Het deels ommuurde en omhaagde voormalig kerkhof omgeeft de kerk.
ID: 43983 | Bouwkundig element
Omgangstraat 1 (Kruisem)
Hoeve en landbouwstokerij, vandaag zogenaamd Ter Beemt. Oorspronkelijk hoeve met losse bestanddelen, in de eerste helft van de 19de eeuw in het bezit van de familie Vandercruyssen; oprichting van een stokerij in 1839.
ID: 74444 | Bouwkundig element
Ouwegemsesteenweg (Kruisem)
Georiënteerde dorpskerk met omringend kerkhof, aan de steenweg afgesloten door fraaie ijzeren hekken op lage bakstenen voet, achteraan door een hoge gewitte bakstenen muur. Resten van een romaans kruiskerkje uit de 12de eeuw tot op heden behouden in de vierkante onderbouw van de kruisingstoren en enkele muurresten in Doornikse steen.
ID: 74456 | Bouwkundig element
Ouwegemsesteenweg 171 (Kruisem)
Zijdelings aan de straat ingeplant langgestrekt hoevetje met verhard erf, betonnen muur en ijzeren toegangshek links.
ID: 74459 | Bouwkundig element
Ouwegemstraat 3 (Kruisem)
Pastorie ingeplant ten noorden van het kerkhof, achterin een ommuurde beboomde tuin en toegankelijk via een poortgebouwtje onder zadeldak met korfboogdeur en bekronende nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje en kruis van circa 1910. Dubbelhuis met oude kern, aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw en huidig voorkomen van circa 1910.
ID: 74403 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pastorijstraat 15 (Kruisem)
Het alleenstaand herenhuis telde oorspronkelijk vijf, later zeven traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak met eind 18de-eeuwse kern, uitgebreid met twee zijtraveeën, een aangepaste voorgevel en nieuw dak volgens bouwplan van architect J. Devreese van 1855. Ommuurde voortuin en omhaagde achtertuin met centraal pad en vijver.
ID: 43867 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Wannegem-Ledestraat 2 (Kruisem)
De typische 18de-eeuwse pastorie van de Sint-Machutusparochie, opgebouwd volgens het schema 'entre cour et jardin', wordt omgeven door een deels omhaagde en ommuurde pastorietuin. De pastorie is een voorbeeld van het lange gebruik van het rococo in de plattelandsarchitectuur.