10625 resultaten
ID: 73918 | Bouwkundig element
Breedstraat 7 (Brakel)
De gesloten hoeve klimt op tot de 18de eeuw en vormt een materiële getuige van een typisch agrarische bewoningsvorm met boerenbedrijf in de Vlaamse Ardennen. Het onmiddellijk omringend grasland maakt als functioneel bijhorend en oorspronkelijk cultuurlandschappelijk kader onlosmakelijk deel uit van de hoevesite evenals de deels ommuurde voormalige moestuin die de westzijde van het binnenerf afsluit en de rest vormt van een vroegere schuur.
ID: 73756 | Bouwkundig element
Brusselsestraat 100 (Brakel)
Bedrijf, opgericht rond 1905 door F. Hoebeke, luciferfabrikant uit Geraardsbergen, ter vervanging van luciferfabriek die hij evenals het kasteel overgekocht had. Via ingenieus tunnelsysteem werd bronwater van hoger gelegen park naar lagergelegen bottelarij geleid. Bedrijfsgebouwen vernieuwd in jaren 1950. Bakstenen administratiegebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken. industriële loods onder sheddaken, met achterliggende schoorsteen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.
ID: 73759 | Bouwkundig element
Diggieweg 14 (Brakel)
Complex volgens kaartmateriaal en interieurelementen in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, vergroot in het tweede kwart van de 19de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw. Landbouwbedrijf met gekasseid vierkant erf volledig omsloten door verankerde gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen. Toegankelijk via een recente aanbouw aan de straat die uitkomt op de overzolderde erftoegang ten zuidwesten van het erf tegenover het boerenhuis.
ID: 73758 | Bouwkundig element
Diggieweg 8 (Brakel)
Interessante dwarsschuur palend aan de straat ten noordwesten van volledig vernieuwd boerenhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, als voorbeeld van versteende vakwerkbouw onder steil overstekend zadeldak (pannen).
ID: 43712 | Bouwkundig element
Donkweg 5 (Brakel)
Vrij grote gesloten bakstenen hoeve, zijdelings palend aan tot zandweg versmald gedeelte van de straat. Deels gewitte bakstenen gebouwen met dezelfde aanleg als in de eerste helft van de 19de eeuw. Ten noorden, in kern oudere boerenwoning tenminste uit de tweede helft van de 18de eeuw.
ID: 73762 | Bouwkundig element
Driestenbroekestraat 24 (Brakel)
Semigesloten hoeve. Zuidelijk georiënteerd boerenhuis teruggaand op een oudere hoeve.
ID: 73763 | Bouwkundig element
Driestenbroekestraat 25 (Brakel)
Sterk verbouwde hoeve met losse bestanddelen. Bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadeldaken rondom begrinde binnenplaats. Huidig woonhuis gebouwd in 1967 na afbraak van boerenhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw.
ID: 73764 | Bouwkundig element
Driestenbroekestraat 31 (Brakel)
Semigesloten hoeve met U-vormige aanleg uit het vierde kwart van de 19de eeuw en vergroot in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Bedrijfsgebouwen in combinatie baksteen en houten stijl- en regelwerk met lemen vullingen, rondom ten dele gebetonneerd erf. Armpomp met arduinen waterbak tegen de erfgevel.
ID: 73765 | Bouwkundig element
Driestenbroekestraat 46 (Brakel)
Semigesloten hoeve met U-vormige aanleg. Boerenwoning met schuur, bakhuis en stallen minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw, in het tweede kwart van de 20ste eeuw vergroot en uitgebreid. Gekasseid erf toegankelijk via ijzeren hek tussen schuur en loods.
ID: 74060 | Bouwkundig element
Elverenberg 2 (Brakel)
Gesloten bakstenen hoeve, opvallend door zijn omvang en geïsoleerd karakter binnen fraaie landschappelijke omgeving. Oorspronkelijk 18de-eeuwse hoeve met U-vormige aanleg en open erfzijde aan Kloosterbos; in de 19de eeuw uitgebreid en deels aangepast. Aan belang ingeboet door banalisering van de woning als gevolg van wijzigingen in de tweede helft van de 20ste eeuw.