Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1871 resultaten


ID: 3258 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Sint-Michiels

Groenstraat 9-11 (Sint-Katelijne-Waver)
Het neoclassicistisch Sint-Michielskasteel wordt omgeven door een deels omgracht park en is bereikbaar via een kastanjedreef.


ID: 306642 | Landschappelijk element

Kasseiweg Casteleynstraat

Casteleynstraat (Sint-Laureins)
De Casteleynstraat vormt een lange rechte kasseiweg van circa 1125 m lang en 3 m breed, 5 m met inbegrip van de bermen, gelegen in de Jeronimus Nieuwland polder in het zuiden van de gemeente Waterland-Oudeman, aan de grens met Sint-Jan-in-Eremo en Sint-Margriete.


ID: 59032 | Bouwkundig element

Torenhof

Drijdijk 3 (Sint-Laureins)
Mooi gelegen hoeve in de Jeronimus Oudelandpolder op de grens met Sint-Jan-in-Eremo en de Oostpolderkreek. Grote hoeve, erf toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers en een gekasseide populierendreef, reeds opgetekend op de kaart van de Ferraris van 1771-1178.


ID: 307037 | Landschappelijk element

Graaf Jansdijk

Graafjansdijk (Sint-Laureins)
Ten westen van het gehucht Bentille loopt ten zuiden van het Leopoldkanaal de weg Graafjansdijk. De asfaltweg gaat uiteindelijk over in een onverharde weg die de voet van de historische dijk volgt en uitkijkt op de uitgestrekte akkers van de Bentillepolder.


ID: 58292 | Bouwkundig element

Omgrachte hoeve met losse bestanddelen

Sint-Livinuspolder 4 (Sint-Laureins)
De hoeve is opvallend ingeplant in het landschap, wordt omgeven door populieren en is toegankelijk via een gekasseide populierendreef. De oude hoeve is een representatief voorbeeld van een met zorg bewaarde hoeve met losse bestanddelen gelegen in een gedeeltelijk bewaarde omgrachting. Aangezien het gebied ingedijkt werd in 1652 is een datering in de tweede helft van de 17de eeuw mogelijk. Indrukwekkende schuur, kenmerkend voor de grote schuren in het Meetjesland en het krekengebied, met paardenstallen en wagenhuis. Verder nog varkensstallen, reeds opgetekend op een pré-primitief kadastraal verzamelplan van 1821, en bakhuis.


ID: 38781 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Deurle

Kasteeldreef 19 (Sint-Martens-Latem)
Bij de Leie gelegen 18de-eeuws kasteel met omringend park. Het oorspronkelijk kasteel, opgetrokken uit baksteen van een steenoven ter plaatse, werd gebouwd op een motte en was omgeven door aangelegde tuinen, een boomgaard, grachten en talrijke dreven waaronder de Rode Beukendreef als toegangsdreef. Het had een rechthoekige plattegrond, negen traveeën en twee bouwlagen onder schild- of zadeldak. Vermoedelijk circa 1840, onder P. de Kerchove, toevoeging van één verdieping en nieuwe gevelordonnantie, en begin 20ste eeuw aanpassing tot huidig uitzicht.


ID: 38740 | Bouwkundig element

Hoeve

Latemstraat 33 (Sint-Martens-Latem)
Voormalige, achter de huidige huizenrij gelegen hoeve toegankelijk via een gekasseide weg en ijzeren hek met vierkante gemetselde hekpijlers. Gerenoveerde boerenwoning van zeven traveeën met zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 134313 | Landschappelijk element

Domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Domein in landschappelijke stijl waarin nog relicten van een dendrologische collectie uit de tweede helft van de 19de eeuw bewaard zijn. De Japanse tuin met typische elementen zoals ondermeer een theehuis, stapstenen en rotsen dateert uit 1929.


ID: 135225 | Landschappelijk element

Dries van Sinaai

Dries (Sint-Niklaas)
Sinaai is het prototype van een centrumdorp dat zich centrifugaal vanuit het dorpsplein met kerk en schepenhuis heeft ontwikkeld. De dorpskom wordt bepaald door een rechthoekige structuur van het kerkhof en de dries, welke reeds in 1219 is aangelegd. Centraal op de dries staan een imposante solitaire eik, waarschijnlijk een vrijheidsboom.


ID: 15392 | Bouwkundig element

Hoeve Lijsdonckhof

Hulstbaan 276, 280, Leestraat 2, 6 (Sint-Niklaas)
Het Hof van Lijsdonck, oorspronkelijk een ontginningshoeve waarvan de oorsprong tenminste tot de 13de eeuw, mogelijk de 12de eeuw teruggaat, vormde het zomerverblijf en de residentie van de abt van de Baudelo- abdij. Aansluitend bij de hoeve bevindt zich een 19de-eeuwse parkaanleg, met onder andere delen van een gracht, een toegangshek, een dreef en hoogstamaanplanten.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.