Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 90008 | Bouwkundig element

Veldschool

Bruggesteenweg 27 (Meulebeke)
Voormalige 19de-eeuwse "Veldschool", later café met thans nog uitgebate feestzaal "Den Toerist". Sober geschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen, gewijzigd op begane grond door onder meer inbreng van herbergpui; verlaagde deuropening links.


ID: 90010 | Bouwkundig element

Villa

Bruggesteenweg 87 (Meulebeke)
Villa met inslag van cottagestijl in laag omhaagde en ommuurde tuin, volgens kadaster in 1938 gebouwd in opdracht van Frans Vandeputte, notaris uit Zwevezele.


ID: 90024 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Gentstraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel vermoedelijk opgericht in de jaren 1940 ter bescherming tegen oorlogsrampen in opdracht van Gerard Vande Vijvere, de toenmalige eigenaar van het naastgelegen herenhuis, die in deze periode het herenhuis laat vergroten.


ID: 90028 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Gentstraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel gebouwd circa 1944 door de bewoners van de Gentstraat om gespaard te blijven van oorlogsleed. Recent gerenoveerd zie verwijderde beschildering en nieuwe gedenkplaat.


ID: 90032 | Bouwkundig element

Hoeve

Gentstraat 206 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie woonhuis met parallel bijgebouw en bakhuis weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) in de "sud herrenthoek", met als toenmalige eigenaar ridder Pieter Clemmen uit Gent.


ID: 90033 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoningen

Gentstraat 216-218 (Meulebeke)
Beeldbepalend complex van voormalige vlashandelaarswoningen opgericht in 1943, met oudere vlasschuur van 1929 en recentere bijgebouwen. In 1929 wordt een grote vlasschuur opgericht voor de weduwe en de kinderen van landbouwer Emiel Lefevere. De broers Georges en Jerôme Lefevre, respectievelijk "vlasser" en vlashandelaar, worden geregistreerd in een studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen.


ID: 90041 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Goethalsplaats 16 (Meulebeke)
Laatclassicistisch herenhuis met tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met de Meulebeekse brouwer Joannes Iserbyt als toenmalige eigenaar. Gelegen in de zuidoostelijke hoek van de L-vormige doorgang van de Kerkstraat naar de Regentiestraat, tegen de zuidzijgevel van het pand Regentiestraat nummer 9.


ID: 90048 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hondekerkhofstraat 7 (Meulebeke)
Hoevegebouwen van een hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw. De schuur werd samen met het ondertussen gesloopte woonhuis herbouwd in 1863. Het kadaster registreerde in 1944 de uitbreiding van de schuur en de bouw van nieuwe bijgebouwen. Korte, geasfalteerde oprit met toegang tot verhard erf via overhoekse bakstenen pijlers, onder meer pijlerkapel. Lange schuurstalvleugel onder zadeldak en 20ste-eeuwse stal.


ID: 90290 | Bouwkundig element

't Valkenhof

Ingelmunstersteenweg 2 (Meulebeke)
Hoeve met 20ste-eeuwse gebouwen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 90063 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Karel van Manderstraat 12-14 (Meulebeke)
Achterin gelegen villa in cottagestijl, voorheen "Villa Marguerite Marie", thans "Villa Marie-Claire", volgens kadaster gebouwd in 1912 met interbellum bijgebouwen van de voormalige textielfabriek van Leon Boone, thans vestiging van de zeefdrukkerij "P.V.B.A. Dejonghe en Verhelst".