Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2005 resultaten


ID: 130804 | Landschappelijk element

Opgaande kapellinde bij de Onze Lieve Vrouw van Bijstandkapel

Beninksstraat (Rotselaar)
Op de hoek van de Beninksstraat en de Kapellekensweg staat de Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandskapel met daarachter een opgaande Hollandse Linde. Deze linde werd in 1987 aangeplant ter vervanging van het oorspronkelijk exemplaar, die vermoedelijk was aangeplant bij de bouw van de kapel in de 18de eeuw.


ID: 130806 | Landschappelijk element

Drie kapellinden bij kapel Drielinden

Drielindenstraat (Rotselaar)
Bij de Drielindenkapel, ingeplant op het kruispunt van staan twee zomerlindes.


ID: 200027 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Drielindenkapel met kapellinden

Drielindenstraat (Rotselaar)
Deze bescheiden, klassiek geïnspireerde wegkapel met verzorgde detaillering, vormt door haar ligging op de kruising van de Drielindenstraat en de Lindeweg samen met de omringende linden een belangrijk ensemble.


ID: 305215 | Landschappelijk element

Zomereik als hoekboom

Steenweg op Betekom, Stenenkruisbosweg (Rotselaar)
Hoekbomen werden aangeplant om de kadastrale percelen of gebruikspercelen vast te leggen. Deze zomereik bevindt zich rechtsboven in de hoek van het perceel vlakbij een kruispunt van de steenweg Leuven-Aarschot met de weg die de Wijngaardberg doorkruist.


ID: 133100 | Landschappelijk element

Bruine beuk op begraafplaats

Bruggesteenweg (Ruiselede)
Aansluiten bij de kapelhof van het Veldkappelleke is er een beboomde begraafplaats. Eén enorme, mooi ontwikkelde, bruine beuk valt er op.


ID: 133101 | Landschappelijk element

Treuriep op begraafplaats

Bruggesteenweg (Ruiselede)
Aansluitend bij de kapelhof van het Veldkappelleke is er een beboomde begraafplaats. Bij het inkomhek staat rechts een treurvorm van de ruwe- of bergiep (Ulmus glabra ‘Pendula’). De boom heeft zijn typische treurende groeivorm en is als boom nog een zeldzame vertegenwoordiger van zijn soort. De meeste iepen zijn afgestorven ten gevolge van de iepenziekte.


ID: 90495 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Beuk met boomkruis Vorte Bossen

Bruwaanstraat (Ruiselede)
Groenbeschilderd, betonnen kruisbeeld in een cementkapelletje met in de nok het opschrift "CH. HOSTE / 1861-1961 INRI", opgehangen in een beuk.


ID: 90527 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Kasteelstraat 7 (Ruiselede)
Monumentaal neoclassicistisch herenhuis, gelegen in een ruime, beboomde tuin. In 1866 gebouwd in opdracht van Maria-Louisa De Roo. In 1903 registreert het kadaster een broeikas in de tuin die er zeker al vijf jaar staat.


ID: 130809 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande zomereik

Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
Solitaire zomereik in een open landbouwlandschap als relict van het oude Prinsenbos.


ID: 134519 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariapark

Abdijstraat (Scherpenheuvel-Zichem)
Het Mariapark bij de abdij van Averbode is aangelegd tussen 1935 en 1960 op een bebost terrein van ruim 3 hectare. Deze religieuze thematuin getuigt van de traditie van de Mariaverering die zo typisch is voor het katholieke Vlaanderen van voor 1960. Het park bestaat uit een ‘Hof van Olijven’ en zeven, cementrustieke bidstaties over de ‘zeven smarten van Maria’ langs een parcours met kronkelende paadjes die op het hoogste punt naar een Lourdesgrot toeleiden.