Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 74107 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Sebastiaan

St.-Sebastiaansplein (Brakel)
Georiënteerde dorpskerk met omringend kerkhof ingeplant achter de noordoostelijke pleinhoek. Plannen om de bestaande kerk te vergroten leidden uiteindelijk in 1792-1794 tot de bouw van een nieuwe kerk echter met behoud van de westtoren van de voorgaande kerk. Van de laatgotische westtoren, is geen bouwhistoriek bekend; op stilistische gronden gewoonlijk begin 16de eeuw gedateerd.


ID: 74109 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

St.-Sebastiaansplein 6, 6A (Brakel)
In de zuidoostelijke pleinhoek, aan het kerkhof palende grote gesloten hoeve. In 1866 in oriëntatie gewijzigde boerenwoning uitgebreid tot huidig volume van twee verdiepingen voorzien van poorttravee met brede doorrit links; straatgevel van boerenburgerhuis vroeger beraapt doch in 1962 aangepast en binnenshuis vernieuwd.


ID: 43740 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ursmarus

St.-Ursmarsstraat (Brakel)
Georiënteerde dorpskerk ingeplant aan de zuidelijke straatzijde met omringend ommuurd kerkhof. Hoofdtoegang kerkhof tussen vierkante overhoekse hekpijlers. Huidige kerk wellicht voorafgegaan door een romaans of vroeggotisch eenbeukig kerkje, later vergroot tot eenbeukige kruiskerk. Van de voorgaande kerk bleef de 16de-eeuwse gotische westtoren behouden. Huidig classicistisch schip met koor en sacristie gebouwd in 1780-1783.


ID: 306649 | Landschappelijk element

Kasseiweg St.-Ursmarsstraat

St.-Ursmarsstraat (Brakel)
Kasseiweg die vanuit de Oudenaardsestraat de heuvel opklimt tot aan de kerk van Zegelsem.


ID: 43741 | Bouwkundig element

't Hof Van De Putte

St.-Ursmarsstraat 16 (Brakel)
Grote gesloten hoeve, gedeeltelijke aanpassing en vergroting uit het derde kwart van de 19de eeuw van hoeve met losse bestanddelen die zou opgericht zijn in 1792. Bakstenen boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak. U-vormig tot een geheel aaneensluitende lange bakstenen bedrijfsgebouwen, met uitzicht van de tweede helft van de 19de eeuw doch waarschijnlijk nog deels uit eind 18de eeuw. Circa 1950 ingebouwde oudere wegkapel, mogelijk opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 43742 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Ursmarusparochie met tuin

St.-Ursmarsstraat 20 (Brakel)
Melding reeds in 1622 van een omwalde oude pastorie met brouwerij. Huidige pastorie voornamelijk uit de 18de eeuw, gelegen ten noordwesten naast de kerk met symmetrisch in U-vorm aangelegde gebouwen. Kleine binnenplaats met ten westen van het woonhuis, ten zuiden en ten noorden lage bijgebouwen uit het derde kwart van de 19de eeuw en ertussen ten oosten, tuinmuur grenzend aan het kerkhof. Ruime ommuurde pastorietuin ten zuiden en westen.


ID: 43743 | Bouwkundig element

Dorpsherberg

St.-Ursmarsstraat 33 (Brakel)
Ten noorden tegenover de kerk gelegen dorpsherberg. Breedhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder aangepast zadeldak, mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw maar enigszins gewijzigd in de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 73877 | Bouwkundig element

Station Nederbrakel

Stationsplein 5 (Brakel)
Verwaarloosd voormalig stationsgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw, nu jeugdclub "Alpha" en kinderwerking "'t Lapijntje". Wachthuis en goederenloods gesloopt.


ID: 73878 | Bouwkundig element

Twee burgerhuizen

Stationsplein 6-7 (Brakel)
Twee enkelhuizen van tweeënhalve bouwlaag en respectievelijk twee en drie traveeën onder doorlopend zadeldak. Kern uit het vierde kwart van de 19de eeuw met gevelaanpassing in het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 73879 | Bouwkundig element

Cafe De La Gare

Stationsplein 8 (Brakel)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern uit het vierde kwart van de 19de eeuw, verbouwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw.