Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 74078 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Steenweg 39 (Brakel)
Dorpskerk met georiënteerd koor afwijkend naar het noorden, ingeplant midden een cirkelvormig kerkhof met omringende manshoge bakstenen kerkhofmuur afgedekt door ezelsrug en met steunberen. Er zijn bijna geen bouwhistorische gegevens van de kerk voorhanden. Koor en transept klimmen nog op tot de gotische periode. Kerk deels aangepast en vernieuwd bij de vergroting tot driebeukige kerk met ingebouwde westtoren in het midden of derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 74080 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Steenweg 42 (Brakel)
Dorpswoning van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit tweede kwart 19de eeuw.


ID: 74081 | Bouwkundig element

Burgerhuis met smidse

Steenweg 69 (Brakel)
Burgerhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, in begin 20ste eeuw aangepaste en vergrote kern uit tweede kwart 19de eeuw. Links smidse met schuifpoort onder pannen zadeldak wellicht opklimmend tot midden 19de eeuw.


ID: 74082 | Bouwkundig element

Hoekhuis en café

Steenweg 74 (Brakel)
Hoekhuis en voormalig café van twee bouwlagen onder pannen schilddak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. In het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw voorzien van gevelcementering met schijnbanden, imitatievoegen en reliëfdecoratie met invloed van de art-decostijl boven de muuropeningen.


ID: 73978 | Bouwkundig element

Villa

Steneplein 46, 46A (Brakel)
Villa in de volksmond zogenaamd Le petit château; gebouwd begin 20ste eeuw. Blokvormig dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping. Opvallende voortuinafsluiting met ijzeren hekwerk tussen pijlers en op lage muren. Rechts in voortuin, aangepast bijgebouw teruggaand op voormalige hoeve minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 74106 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Strichtstraat 2 (Brakel)
Voormalige hoeve met semigesloten aanleg rondom vierhoekige binnenplaats. Bakstenen hoevegebouwen wellicht overwegend uit de tweede helft van de 19de eeuw, boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak echter deels teruggaand op oudere kern. Bij boerenwoning aanleunende travee met bakoven. Lage en lange stalvleugel onder pannen zadeldak en gevelresten van de vroegere dwarsschuur.


ID: 73980 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Tamelbroekstraat 14 (Brakel)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, waarschijnlijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met bakstenen lijstgevel met sierankers en beperkte verwerking van hardsteen onder meer voor de rechthoekige deuromlijsting.


ID: 73981 | Bouwkundig element

Kasteel d'Harveng

Tamelbroekstraat 16 (Brakel)
Aanvankelijk blokvormig herenhuis; onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd in 1845; eind 19de eeuw aangepast met aanbouw toren tegen voorgevel. Aanhorigheden met koetshuis en paardenstallen omvatten twee gebouwen aan weerszij van het kasteel onder schilddak. Bakstenen ommuring van omringend vroeger kasteelpark aan de straat tegenover het kasteel onderbroken door ijzeren hekwerk; fraai centraal openzwaaiend hek aan ijzeren hekpijlers.


ID: 73979 | Bouwkundig element

Oude pastorie van Everbeek-Beneden

Tamelbroekstraat 2F (Brakel)
Achterin gelegen voorheen omgracht breedhuis van één bouwlaag en negen traveeën onder mank zadeldak. In oorsprong minstens opklimmend tot de 17de eeuw, na schenking al sinds eind 17de eeuw als pastorie in gebruik, circa 1791 verbouwd.


ID: 306650 | Landschappelijk element

Kasseiweg Teirlinckstraat

Teirlinckstraat (Brakel)
De kasseiweg leidt vanaf de Oudenaardsestraat omhoog voorbij het kerkkoor en verder noordwaarts en gaat over in de gekasseide weg Haaghoek.