Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4540 resultaten


ID: 131289 | Landschappelijk element

Es als hoekboom

Beverstraat (Herne)
De gewone es (Fraxinus exelsior) staat op de hoek van een weiland horende bij de hoeve Wilgendam. De boom staat op de perceelsgrens palend aan een landbouwweg, op de hoek van de Beverstraat en Puydt. De opgaande boom heeft een totale hoogte van twintig meter en een omtrek van 144 centimeter.


ID: 131288 | Landschappelijk element

Opgaande witte paardenkastanje als welkomstboom

Beverstraat 10 (Herne)
De opgaande witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) staat aan de straatzijde van het erf van Hoeve Wilgendam. De welkomstboom staat aan de rechter zijde van de toegang. De boom met totale hoogte twintig meter heeft een omtrek van 281 centimeter.


ID: 39733 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Wilgendam

Beverstraat 10, 10A (Herne)
Hoeve met éénlaags boerenhuis afgedekt met een zadeldak, gedateerd 1763 op de deurlatei. Bij het erf markeren verschillende opgaande en gekandelaarde bomen de perceelsgrens.


ID: 130744 | Landschappelijk element

Sierhaag van taxus bij houten kruisbeeld

Boulevardstraat, Geraardsbergsesteenweg, Geraardsbergsestraat (Herne)
De sierhaag van gewone taxus (Taxus baccata) bevindt zich op het kruispunt van de Geraardsbergsesteenweg, de Geraardsbergestraat, de Boulevardstraat en de Kramerijkstraat. De geschoren haag is een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vormt een historisch eenheid met een religieus bouwkundig element, namelijk een houten kruisbeeld.


ID: 131264 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Boulevardstraat (Herne)
De houtkant bevindt zich op een talud aan de zuidoostzijde van de Boulevardstraat. Het hakhout is aangeplant op de kruinlijn van het talud dat zich aan één zijde van de weg bevindt.


ID: 131265 | Landschappelijk element

Houtkant op talud als perceelsrandbegroeiing

Boulevardstraat (Herne)
De houtkant staat op een talud haaks op de Boulevardstraat, en bevindt zich tussen twee graslanden. Het steilrandje is beplant met gewone es (Fraxinus excelsior) om het talud vast te houden via het wortelgestel.


ID: 130917 | Landschappelijk element

Geschoren haag als erfafsluiting

Boulevardstraat 3 (Herne)
De geschoren weerhaag bestaat hoofdzakelijk uit gewone beuk (Fagus sylvatica) en eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), aangevuld met sleedoorn (Prunus spinosa), gewone es (Fraxinus exelsior) en hop (Humulus lupulus) en vormt de afscheiding tussen de Boulevardstraat en de huiskavel van een boerenerf. De haag vormt een historische eenheid met een bouwkundig element, namelijk de hoeve ten zuidwesten ervan. Deze wordt omstreeks 1800 gedateerd. De goed onderhouden haag is door haar lengte en gevarieerde samenstelling beeldbepalend in de Boulevardstraat en getuigt van een beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen geschoren werden. Bovendien is deze haag een relict van een kleinschalig landschap waarin het beplanten van perceelranden algemeen was.


ID: 131186 | Landschappelijk element

Twee opgaande wilgen

Druimerenstraat (Herne)
De opgaande wilg (Salix) staat langs een landbouwweg naar een achterliggende hoogstamboomgaard bij een waterloop. De boom, die tot een bomenrij behoort, heeft een omtrek van meer dan drie meter en een totale hoogte van 23 meter.


ID: 131189 | Landschappelijk element

Eikendreef

Ekkelenbergstraat 7 (Herne)
Jonge enkele dreef van zomereik (Quercus robur) langs halfverharde tweesporendreef.


ID: 131267 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als veekering

Eysbroeckstraat (Herne)
De geschoren meidoornhaag (Crataegus monogyna) ligt op de perceelsgrens van een begraasd weiland aansluitend bij een erf.