Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 131435 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij wegkruis

Bergstraat, Breebijl (Lierde)
Op de straathoek van Breebijl en Bergstraat staat een wegkruis. Bij het kruis werden twee gekandelaarde lindes aangeplant als kapelbomen.


ID: 131433 | Landschappelijk element

Taxusrelict van verdwenen boerenerf

Dorpstraat 23 (Lierde)
Oude taxus bij de noordwestelijke hoek van een inmiddels verdwenen boerderij. De taxus heeft naar Vlaamse normen een zéér zware stamomtrek van 470 cm (gemeten op een hoogte van 20 cm boven het maaiveld, 1982). Dit is volgens BELTREES, de databank van de Belgische Dendrologische Vereniging, de dikste en vermoedelijk ook de oudste taxus van Vlaanderen. Het is nu niet meer zo duidelijk op het terrein, maar de taxus is hoogstwaarschijnlijk aangeplant als hoekboom en dit om een moeilijke en/of omstreden kadastrale situatie te fixeren.


ID: 131956 | Landschappelijk element

Taxus vlechtwerkhaag bij hoeve Den Stricht

Holderbeke 21 (Lierde)
De gewezen moestuin op het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene geschoren taxushaag. Hierdoor ontstond in de moestuin een microklimaat, een gunstige situatie om vroege groenten te telen. Het is een grotendeels afgestorven vlechthaag van taxus met hier en daar nog een paar uitlopers. Vermoedelijk dateert de haag uit de bouwperiode van de gesloten hoeve (1820).


ID: 131024 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van taxus

Lierenhoek 7 (Lierde)
De gewezen moestuin op het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene geschoren taxushaag. Hierdoor ontstond in de moestuin een microklimaat, een gunstige situatie om vroege groenten te telen. Dergelijke dichte scheerhagen waren ook bedoeld om inkijken en indringing te voorkomen.


ID: 131025 | Landschappelijk element

Geschoren veekering bij boomgaard

Lierenhoek 7 (Lierde)
De hoogstamweideboomgaard op het erf wordt aan de straatzijde afgesloten met een veekeringshaag. Veekeringen zijn de voorlopers van de prikkeldraad en ze zijn steeds als scheerhaag aangelegd met meidoornplantsoen.


ID: 131026 | Landschappelijk element

Tweestammige welkomstlinde bij hoeve

Lierenhoek 7 (Lierde)
Bij een hoeve staat langs de straatkant een tweestammige linde. De boom werd aangeplant als welkomstboom en is vermoedelijk ontstaan uit de opslag van een inmiddels verwijderde oude lindeboom.


ID: 133059 | Landschappelijk element

Zwarte moerbei

Molenstraat 15 (Lierde)
Op de binnenplaats van de hoeve ligt een Zwarte moerbei. Hij heeft zich afgelegd zoals dit bij oudere moerbeien al eens gebeurt en palmt hierdoor een belangrijk deel van de binnenplaats in.


ID: 132028 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredesboom

St.Jans-Plein (Lierde)
De vredesboom is geplant na de Eerste Wereldoorlog. Het gaat om een zomereik aansluitend bij het kerkhof met een stamomtrek van 310 centimeter.


ID: 74283 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en afspanning

Steenweg 206 (Lierde)
Voormalige hoeve en afspanning uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Aan de straat gelegen boerenhuis van zes traveeën met verhoogde begane grond. Ten noordoosten, L-vormig aansluitende vroegere stallen. Op het erf staan twee gekandelaarde linden die fungeerden als schermbeplanting.


ID: 33434 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein landhuis De Rode Poort

Appensvoordestraat 161 (Lievegem)
Landhuis, gelegen in een mooie tuin met vijver en in de omgeving van het huis een oude Japanse notenboom. Volgens de huidige eigenaar, bewaarde geveltekening en tuinontwerp van jonker G.P.E. Odemaer uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tuin toegankelijk via ijzeren hek tussen bepleisterde en blauw-wit geschilderde hekpijlers.